Σε παρτίδα σκληρού πόκερ αναδεικνύεται η πρώτη εκ του σύνεγγυς Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της ΕΕ μετά την πανδημία, με επίκεντρο τη θεραπεία των δημοσιονομικών πληγών που άφησε πίσω του ο κορωνοϊός.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι τα κράτη αποκλίνουν περισσότερο παρά συγκλίνουν, καθώς δεν έχει βρεθεί λύση σε κανένα θέμα. Συνεπώς είναι πιθανόν να πραγματοποιηθεί και άλλη Σύνοδος στις 27 Ιουλίου, ωστόσο αυτό είναι κάτι που απεύχεται η κυρία Μέρκελ, καθώς φοβάται τη φυσική παρουσία και τον κορωνοϊό.
Στην ατζέντα της Συνόδου βρίσκονται δύο θέματα, ο επόμενος προϋπολογισμός 2021-2022 και το Ταμείο Ανάκαμψης, για τα οποία δεν έχει βρεθεί ακόμα λύση.
Με την καθοδήγηση της Ολλανδίας, ο Βορράς πρότεινε νέες περικοπές στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό, κάτι που επηρεάζει την Ελλάδα γιατί θα φέρει μειωμένα κοινοτικά κονδύλια για τη διαφύλαξη των συνόρων.
Σχετικά με το Ταμείο Ανάκαμψης, άγνωστο παραμένει αν θα μείνει στα 750 δισ.
Σύμφωνα με δηλώσεις του Ολλανδού αξιωματούχου, ««είναι δημοκρατικό δικαίωμα των Ολλανδών φορολογουμένων να γνωρίζουν πού και πώς θα ξοδευτούν τα χρήματά τους. Η εποπτεία των μεταρρυθμίσεων που πρέπει να κάνουν τα κράτη προκειμένου να εκταμιεύουν δόσεις από το ταμείο θα πρέπει να γίνεται από το ευρωπαϊκό συμβούλιο, όπου συμμετέχει η ολλανδική κυβέρνηση. Δεν συμμεριζόμαστε την άποψη ότι υπάρχει βιασύνη για άμεση συμφωνία.
Εάν υπάρχει άμεση ανάγκη τα κράτη μπορούν να απευθυνθούν στον ευρωπαϊκό μηχανισμό σταθερότητας και να δανειστούν με πολύ ευνοϊκούς όρους. Μέχρι στιγμής κανένα δεν το έχει κάνει».

megatv.com