Στην Ελλάδα, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς κάστανου στον κόσμο, ο αγρότης Ανέστης Αλτίνης αναζητά καρπό, κατάλληλο για συγκομιδή. Αλλά μετά από μήνες παρατεταμένης ζέστης και ξηρασίας, τα περισσότερα δεν έχουν ωριμάσει, ένα γνωστό πρόβλημα στο χωριό του, όπου η παραγωγή αναμένεται να μειωθεί κατά 90%.

«Δεν θυμάμαι να έχει ξανασυμβεί αυτό», δήλωσε στο Reuters ο Αλτίνης, παραγωγός καστανιάς - τρίτης γενιάς - στο χωριό Κισσός στο όρος Πήλιο στην κεντρική Ελλάδα.

«Έχουμε φτάσει σχεδόν στο τέλος της περιόδου συγκομιδής και τα κάστανα παραμένουν στα δέντρα», είπε.

Η συγκομιδή κάστανου στην Ελλάδα αναμένεται να μειωθεί σε περίπου 15.000 τόνους το 2024 λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών, το ήμισυ του μέσου όρου των τελευταίων πέντε ετών, σύμφωνα με τον Γιώργο Νάνο, καθηγητής στο Τμήμα Γεωπονίας στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Η Ελλάδα εξάγει το μεγαλύτερο μέρος των κάστανών της στην Ευρώπη και τα Βαλκάνια, όπου χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική και τη μαγειρική.

Η πτώση της παραγωγής έρχεται μετά τον θερμότερο χειμώνα και καλοκαίρι που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ελλάδα και αποτελεί το τελευταίο σημάδι των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στις καλλιέργειες σε ολόκληρη τη νότια Ευρώπη. Οι συνθήκες ξηρασίας στην Ισπανία, την Πορτογαλία και τη Γαλλία αποτελούν ήδη κακό οιωνό για τις αποδόσεις διαφόρων καλλιεργειών στις χώρες αυτές.

Οι παραγωγοί κάστανου στη Θεσσαλία, μια περιοχή που αντιπροσωπεύει περίπου το ένα τέταρτο της γεωργικής παραγωγής της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένων των συγκεκριμένων καρπών, λένε ότι ορισμένες περιοχές δεν έχουν βιώσει βροχοπτώσεις εδώ και 13 μήνες μετά τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου 2023.

Το Πήλιο έχει πλούσια βλάστηση όλο το χρόνο. Κυρίως καλλιεργούνται μήλα, αχλάδια, ροδάκινα, λεμόνια, αμύγδαλα, κάστανα, καρύδια, λάδι και ελιές, τσάι, θυμάρι, ενώ παράγονται από μικρούς παραγωγούς και συνεταιρισμούς προϊόντα όπως γλυκά του κουταλιού, χυλοπίτες, τραχανάς, τσίπουρο, μέλι και βασιλικός πολτός.

protothema.gr