Απεργία στις 29 και 30 Νοεμβρίου προκήρυξαν οι νοσοκομειακοί γιατροί θέτοντας μια σειρά από αιτήματα και βάζοντας «στο στόχαστρο την πολιτική της υποχρηματοδότησης, της υποστελέχωσης και της εμπορευματοποίησης της υγείας».
Διαμαρτύρονται για «τα λουκέτα σε τμήματα και κλινικές», την «επικίνδυνη για την υγεία των ασθενών δραματική υποστελέχωση τμημάτων», τη «δραματική υποβάθμιση των υπηρεσιών υγείας, την αναβολή προγραμματισμένων χειρουργείων και θεραπειών» και «την αφαίμαξη των οικογενειών μας που πληρώνουν διπλά και τριπλά για δαπάνες υγείας».
Στις κινητοποιήσεις ξεχωρίζει επίσης η αντίθεση στο νομοσχέδιο για την ψυχική υγεία και την απεξάρτηση, με τους εργαζόμενους στα ψυχιατρικά νοσοκομεία και τις δομές απεξάρτησης να είναι στο «πόδι» απαιτώντας την απόσυρσή του.
Στην κινητοποίηση μετέχουν και οι νοσοκομειακοί γιατροί της Λάρισας με απεργιακή συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία στις 29 Νοεμβρίου, στις 12 το μεσημέρι.
Την επόμενη ημέρα (30 Νοεμβρίου) θα συμμετέχουν στην πανελλαδική απεργιακή συγκέντρωση στην Αθήνα.
Σε ανακοίνωση της ΕΙΝΚΥΛ και του Συλλόγου Ιατρών και Ειδικευόμενων ΠΓΝΛ αναφέρονται, μεταξύ άλλων, τα εξής:
"Το Γ.Ν. Λάρισας και οι υποδομές του φθείρονται από τον χρόνο, την εγκατάλειψη και την έλλειψη συντήρησης με την λογική «πάμε κι’ όπου βγεί», ενώ η ενεργειακή αναβάθμιση και η κατασκευή της συνδετήριας πτέρυγας, προσφιλή θέματα προεκλογικής παραπλάνησης, αν ακόμα υφίστανται ως επιλογές, σίγουρα καρκινοβατούν.
Στο Π.Γ.Ν Λάρισας ήδη τα σημάδια του χρόνου είναι εμφανή, χειρουργικές αίθουσες παραμένουν κλειστές ελλείψει υγειονομικού προσωπικού, χειρουργικό έργο μεταφέρεται μέσω του νοσοκομείου σε ιδιωτικά νοσοκομεία με ευνοϊκούς όρους και υπερδιπλάσια νοσήλεια, με όλα τα αρνητικά επακόλουθα στην επάρκεια και την ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, κυρίως στις χειρουργικές ειδικότητες.
Για να σπρώξουν χρήμα στα αρπακτικά της ιδιωτικής υγείας κρατούν κλειστές χειρουργικές αίθουσες, ενώ με άμεση πρόσληψη 15 νοσηλευτών θα μπορούσαν να ανοίξουν 6 επί πλέον πλήρως λειτουργικές χειρουργικές αίθουσες στο Π.Γ.Ν.Λ. και με πρόσληψη 9 νοσηλευτών και 3 αναισθησιολόγων θα άνοιγε μία επί πλέον αίθουσα στο Γ.Ν.Λ..
Τα Κέντρα Υγείας του Νομού εγκαταλελειμμένα, με άνω των 100 κενές οργανικές θέσεις ιατρών, έχουν προ πολλού περιέλθει σε κατάσταση επαπειλούμενης κατάρρευσης και αδυνατούν να υπηρετήσουν τους υψηλούς και αναγκαίους σκοπούς της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.
Η εικόνα διάλυσης, οι τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό κυρίως ιατρικό, η παλαίωση και μη συντήρηση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού, η εγκατάλειψη των κτιρίων, η εξουθενωτική εργασία, η απαξίωση της έννοιας της νοσοκομειακής ιατρικής με τις αρχές και τις παραδόσεις της, αποτρέπουν τους νέους ιατρούς να στελεχώσουν το σύστημα."