Το μαρτύριο της σταγόνας βιώνουν οι βαμβακοπαραγωγοί καθώς μέχρι στιγμής η τιμή στην προπώληση παραπέμπει σε χαμηλές πτήσεις…, με αποτέλεσμα οι αγρότες να είναι ανήσυχοι.

Εάν η τιμή παραγωγού φέτος δεν καλύψει το αυξημένο κόστος καλλιέργειας λόγω επανασποράς, θα υπάρξει μεγάλο πρόβλημα για το προϊόν και απογοήτευση στους παραγωγούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για το εύρος των οικονομικών απωλειών που θα έχουν, δεδομένου πως και η περυσινή χρονιά πήγε στράφι… μετά τις πλημμύρες.

Οι περισσότεροι βαμβακοπαραγωγοί προχώρησαν αναγκαστικά σε επανασπορές, γεγονός που σημαίνει επιπρόσθετες δαπάνες για εκείνους.

Πέρυσι η μεγάλη πλειοψηφία των παραγωγών στην προπώληση έκλεισε συμβόλαια με το βαμβάκι στα 64 – 65 λεπτά το κιλό. Φέτος η τιμή αυτή δεν πρόκειται να ξεπεράσει τα 55 λεπτά, σύμφωνα με παραγωγούς που γνωρίζουν καλά την αγορά.

Αυτό προκαλεί απογοήτευση, καθώς το κόστος παραγωγής είναι υψηλό και σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, επιφέρει σημαντικές απώλειες στο οικογενειακό εισόδημα των περισσοτέρων αγροτών, ειδικά μάλιστα εκείνων που έχουν μικρό κλήρο και τα στρέμματα που καλλιεργούν κάθε χρόνο είναι λίγα.

Συνολικά στον νομό Μαγνησίας υπολογίζεται πως καλλιεργούνται περίπου 35.000 στρέμματα με βαμβάκι, τον αποκαλούμενο και «λευκό χρυσό», που μπορεί για πολλούς παραγωγούς πλέον να μην αποτελεί μονοκαλλιέργεια, όμως στηρίζει σε ένα μεγάλο ποσοστό το αγροτικό τους εισόδημα.

Την περίοδο 2021-2022 η μέση απόδοση σε πανελλαδικό επίπεδο διαμορφώθηκε στα 331 κιλά/στρέμμα. Οι παραγωγοί είναι αισιόδοξοι ότι, παρά την πτώση των τελευταίων εβδομάδων, οι τιμές θα ανακάμψουν το επόμενο διάστημα και πως θα επέλθει μία ισορροπία τελικά, ώστε να αποφευχθούν οι δυσάρεστες εκπλήξεις.

Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)