Αυξημένα φορολογικά έσοδα (ΦΠΑ και φόρο εισοδήματος) έφερε στα ταμεία του Κράτους η υποχρεωτική διασύνδεση των POS με τις ταμειακές μηχανές καθώς επιρρεπείς στη φοροδιαφυγή επαγγελματικοί κλάδοι, όπως ταξί, εστίαση και κομμωτήρια εμφάνισαν από την αρχή της υποχρεωτικής εφαρμογής τους έως σήμερα αρκετά αυξημένες σε σχέση με πέρυσι συναλλαγές με πλαστικό χρήμα.

Με βάση στοιχεία του Υπουργείου Οικονομικών, ο τζίρος στα ταξί ήταν πέρυσι μέσω των POS 26 εκατ. ευρώ, με το οκτάμηνο Ιανουαρίου- Αυγούστου του 2023 να φτάνει τα 18 εκατ. ευρώ. Φέτος, μετά τη διασύνδεση ταμειακών με τα POS, η εφορία κατέγραψε για το οκτάμηνο του 2024 τζίρο 50 εκατ. ευρώ, ενώ για ολόκληρο το 2024 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 73 εκατ. ευρώ.Αύξηση δηλαδή 177% .

Πίσω από αυτή την τριψήφια αύξηση ίσως κρύβεται και η άρνηση που είχαν επιδείξει, με διάφορες δικαιολογίες, οι ιδιοκτήτες ΤΑΞΙ για την υποχρεωτική τοποθέτηση του αυτοκόλλητου στο πίσω δεξί τζάμι του οχήματος με το οποίο οι πελάτες ενημερώνονται για το δικαίωμα πληρωμής της κούρσας με πλαστικό χρήμα και της υποχρέωσης, από την άλλη, των ιδιοκτητών ΤΑΞΙ , αποδοχής ηλεκτρονικών πληρωμών. Μάλιστα πρόσφατα το σωματείο τους προσέφυγε κατά του μέτρου που επέβαλε το υπουργείο Οικονομικών στο Σ.τ.Ε.

Στον κλάδο της εστίασης (ταβέρνες, εστιατόρια ,ταχυφαγεία κλπ) ο τζίρος μέσω POS στο οκτάμηνο(Ιανουαρίου-Αυγούστου) του 2023 είχε ανέλθει στα 4,8 δισ. ευρώ, ενώ φέτος στο ίδιο διάστημα στα 5,5 δισ. ευρώ (αύξηση κατά 700 εκ. ευρώ). Σύμφωνα με εκτιμήσεις ο συνολικός τζίρος για το 2024 θα φτάσει τα 7,9 δισ. ευρώ,από 8,8 δισ ευρώ το 2023 επιπλέον δηλαδή κατά 1,1 δισ. ευρώ.

Στα κομμωτήρια και κέντρα περιποίησης στο οκτάμηνο(Ιανουαρίου-Αυγούστου) του 2023 οι συναλλαγές έφτασαν τα 326 εκατ. ευρώ, ενώ φέτος ανήλθαν στα 371 εκατ. ευρώ. Ο συνολικός τζίρος για το 2024 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 575 εκατ. ευρώ, εμφανίζοντας αύξηση περίπου 14%.

Εκτός αυτών των επαγγελματικών κλάδων ανάλογη εικόνα αποκάλυψης εκτεταμένης φοροδιαφυγής που υπήρχε στο παρελθόν (και συνεχίζει βέβαια να υπάρχει) παρουσιάζουν και άλλοι κλάδοι παροχής υπηρεσιών και ανάλογα στοιχεία πρόκειται να δοθούν στη δημοσιότητα από το υπουργείο Οικονομικών. Στα παραπάνω στοιχεία αποκάλυψης μέρους της εκτεταμένης φοροδιαφυγής που ενδημεί στη χώρα μας συνέβαλαν η υποχρεωτική χρήση των ηλεκτρονικών βιβλίων (myDATA), η διασύνδεση τα ταμειακών μηχανών με τα POS ,οι αυτόματες δηλώσεις ΦΠΑ κλπ. Αποτέλεσμα να εισρεύσουν στα ταμεία του κράτους μόνο το επτάμηνο Ιανουάριος-Ιούλιος επιπλέον 1,2 δισ ευρώ φορολογικά έσοδα(ΦΠΑ και φόρος εισοδήματος) έναντι του αντίστοιχου επταμήνου του 2023, ενώ στο σύνολο του φετινής χρονιά ίσως ξεπεράσουν τα 2 δισ. ευρώ.

Θάνος Πασχάλης (athina984.gr)