Αναλυτική ενημέρωση για την πορεία της ευλογιάς των προβάτων και το πως εξελίσσεται η επιχείρηση στη Θεσσαλία είχε από τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Δημήτρη Κουρέτα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο οποίος τον επισκέφθηκε στην έδρα της Περιφέρειας στη Λάρισα.

Ο Περιφερειάρχης αφού ενημέρωσε τον Υπουργό για τους αυξημένους ελέγχους που διενεργούν τα στελέχη της Διεύθυνσης Κτηνιατρικής, έχοντας και την εμπειρία της πανώλης, τον ξενάγησε και στο Κέντρο Πολιτικής Προστασίας, το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο με τη χρήση της τεχνολογίας στον καλύτερο συντονισμό της επιχείρησης.

Για το θέμα των αποζημιώσεων στους κτηνοτρόφους τονίστηκε ότι τις επόμενες ημέρες για τα 24.000 περίπου ζώα, θα ολοκληρωθεί η διαδικασία και θα σταλούν τα στοιχεία στο ΥΠΑΑΤ, για να γίνει διασταύρωση και να γίνουν οι πληρωμές, περί τα τέλη Νοεμβρίου, όπως προσδιόρισε ο κ. Τσιάρας

ΔΗΛΩΣΕΙΣ

Κ. Τσιάρας

Μόλις πριν λίγο είχαμε μια σύσκεψη με τον Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Δημ. Κουρέτα, τον οποίο βεβαίως πρέπει να ευχηθούμε χρόνια πολλά για την ονομαστική του εορτή, για το θέμα της εξάπλωσης της ευλογιάς που ουσιαστικά απασχολεί το σύνολο του κτηνοτροφικού κόσμου αλλά και το σύνολο της ελληνικής επικράτειας. Έχουμε αντιμετωπίσει πρόσφατα την πανώλη με πολύ μεγάλη επιτυχία και είδαμε πως όταν υπάρχει η συνεργασία μεταξύ του κεντρικού κράτους, της Περιφέρειας κι όλων των αρμοδίων και φυσικά των ίδιων των κτηνοτρόφων το αποτέλεσμα στην αντιμετώπιση μπορεί να είναι πραγματικά εξαιρετικό.

Η προσπάθεια που κάνουμε στοχεύει στο να διασώσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο. Είναι μια στιγμή που χρειάζεται υπευθυνότητα, προφανώς δεν χωράει ούτε η μικροκομματική, ούτε πολύ περισσότερο ο λαϊκισμός απέναντι σε επιστημονικά δεδομένα, απέναντι σε οδηγίες που οφείλουμε να ακολουθήσουμε ούτως ώστε να αντιμετωπίσουμε με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο μια ζωονόσο που θέτει σε κίνδυνο το ζωικό μας κεφάλαιο.

Όπως τα καταφέραμε με την πανώλη, έτσι με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με την ίδια συνεργασία, με την ίδια επιστημονική προσέγγιση και πολύ περισσότερο με την σταθερή θα έλεγα βοήθεια που υπάρχει απ όλους τους εμπλεκόμενους, από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τους κτηνιάτρους που ανήκουν στο υπουργείο, από τις Περιφέρειες, εν προκειμένω από την Περιφέρεια Θεσσαλίας, και με τη συνεργασία των ίδιων των κτηνοτρόφων θα ξεπεράσουμε και αυτή την κρίση.

Είναι γνωστό ότι έχουν ανακοινωθεί τα ύψη των αποζημιώσεων που αφορούν στην πανώλη και στην ευλογιά και μάλιστα υπήρξε από την πλευρά της Πολιτείας μια πολύ γενναία προσπάθεια. Όπως ξέρετε ο ίδιος ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση επέλεξε να σταθεί με πολύ μεγάλη διάθεση βοήθειας απέναντι στον κτηνοτροφικό κόσμο που είδε ξαφνικά το ζωικό του κεφάλαιο να χάνετε με την πανώλη και με την ευλογιά.

Αναμένουμε ουσιαστικά από τις περιφέρειες θα μας δώσουν τα απαραίτητα στοιχεία για να καταβάλουμε τις αποζημιώσεις μέχρι τέλος Νοεμβρίου.

Αναγκαστήκαμε να λάβουμε κάποια σκληρά μέτρα, όπως την απαγόρευση των μετακινήσεων κι εφόσον δεν υπάρξουν άλλα κρούσματα θα ακολουθήσει μία χαλάρωση των μέτρων. Υπάρχει μία διαφορά σε σχέση με την πανώλη. Είναι διαφορετικά να μιλάμε για την κτηνοτροφία τον Ιούλιο και τον Αύγουστο και διαφορετικά να μιλάμε τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο όταν τα ζώα είναι παραγωγικά. Το πιο σημαντικό είναι να διατηρήσουμε το ζωικό μας κεφάλαιο.

Κανείς μας δεν έχει διάθεση να επιβάλει μέτρα χωρίς λόγο και σίγουρα δεν λειτουργεί χωρίς να λαμβάνει υπόψη του και την επιστημονική γνώση και εμπειρία, αλλά και την ευρωπαϊκή οδηγία η οποία μας καθοδηγεί στην αντιμετώπιση των ζωονόσων».

Δημ. Κουρέτας

Ευχαριστώ τον Υπουργό για τις ευχές του και την επίσκεψη που πραγματοποίησε στην Περιφέρεια. Βέβαια τα λέμε μέσω skype σχεδόν κάθε μέρα. Το πρώτο κρούσμα ευλογιάς εμφανίστηκε στην περιοχή της Μαγνησίας. Χθες ολοκληρώσαμε την κλινική εξέταση και των 84 μονάδων, με πολύ μεγάλη κινητοποίηση.

Φαίνεται ότι δεν έχουμε κάποιο άλλο κρούσμα. Θα χρειαστεί να συνεχίσουμε τους ελέγχους σε όλες τις διαδρομές μετακίνησης ζώων και ζωοτροφών, ώστε την επόμενη Παρασκευή να έχουμε μία πολύ καλύτερη εικόνα, η οποία εκτιμώ ότι θα είναι θετική. Η συνεργασία μας με το ΥΠΑΑΤ είναι πολύ καλή και τα συνεργεία της Περιφέρειας εργάζονται πυρετωδώς και για τα στοιχεία των δικαιούχων για αποζημίωση.