Ακριβά θα πληρώσουν την πασχαλινή απόδραση οι Έλληνες παρά την σημαντική πτώση της τιμής του Brent.
H ξαφνική υποχώρηση της διεθνούς τιμής κατά περίπου 2% σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη δεν προλαβαίνει να φθάσει στην αντλία στην εγχώρια αγορά (είθισται να απαιτούνται 3-4 ημέρες για να περάσει η διαφορά, αν είναι να περάσει και εάν επιτρέπουν οι τιμές Platts και η ισοτιμία ευρώ – δολαρίου) με αποτέλεσμα οι οδηγοί να γεμίζουν κοντά στα 2 ευρώ ενώ ακόμη πιο υψηλές είναι οι τιμές σε παραδοσιακούς πασχαλινούς προορισμούς όπως είναι η Κέρκυρα, η Κεφαλλονιά, οι Κυκλάδες, η Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και περιοχές της Ηλείας, της Λακωνίας ή της Αιτωλοακαρνανίας.
Η μέση πανελλαδική τιμή της απλής αμόλυβδης διαμορφώνεται στα 1,951 ευρώ το λίτρο και του diesel κίνησης στα 1,654 ευρώ ενώ η μικρή μείωση που αναμένει για τις τιμές χονδρικής στην βενζίνη η ΠΟΠΕΚ την Μεγάλη Πέμπτη, δεν αναμένεται να κάνει μεγάλη διαφορά για τους εξοδούχους του Πάσχα στις τιμές πυλώνα.
Τι προβλέπεται για το επόμενο διάστημα – Πώς κινείται η διεθνής τιμή πετρελαίου
Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν περίπου 2% σε χαμηλό επτά εβδομάδων την Τετάρτη λόγω της αιφνιδιαστικής αύξησης των αποθεμάτων αργού στις ΗΠΑ, της προοπτικής για συμφωνία κατάπαυσης του πυρός στη Μέση Ανατολή και του επίμονου πληθωρισμού στις ΗΠΑ που περιορίζουν τον αναμενόμενο ρυθμό μείωσης των επιτοκίων και αύξησης της ζήτησης πετρελαίου.
Το Brent υποχώρησε λίγο κάτω από τα 84 δολάρια το βαρέλι αφού η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA) ανέφερε ότι οι ενεργειακές εταιρείες πρόσθεσαν αιφνιδιαστικά 7,3 εκατομμύρια βαρέλια αργού στα αποθέματα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας που έληξε στις 26 Απριλίου.
Οι προσδοκίες για μια συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς ασκεί επίσης πιέσεις στην διεθνή τιμή ενώ ο επίμονος πληθωρισμός των ΗΠΑ μείωσε περαιτέρω τις προσδοκίες για μείωση επιτοκίων, κάτι που θα τόνωνε την οικονομική ανάπτυξη και την ζήτηση του πετρελαίου.
Ωστόσο, η μεγάλη εικόνα ίσως να είναι λίγο διαφορετική.
Σε πρόσφατη δημοσκόπηση του Reuters, οι αναλυτές εκτιμούν ότι οι τιμές του πετρελαίου θα διατηρηθούν πάνω από τα 80 δολάρια το βαρέλι φέτος, λαμβάνοντας ώθηση από την πολιτική του ΟΠΕΚ+ και τις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή.
Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην δημοσκόπηση θεωρούν ότι το το Brent θα φθάσει κατά μέσο όρο στα 84,62 δολάρια το βαρέλι το 2024 έναντι 82,33 δολαρίων που είχαν προβλέψει τον Μάρτιο. Πρόκειται για την δεύτερη κατά σειρά ανοδική αναθεώρηση φέτος.
Από την πλευρά της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ+ με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία και τη Ρωσία αναμένεται να διατηρήσει τις περικοπές παραγωγής του και μετά τον Ιούνιο, γεγονός που θα μπορούσε να διατηρήσει το ισοζύγιο προσφοράς-ζήτησης σε έλλειμμα, σύμφωνα με τους περισσότερους συμμετέχοντες στη δημοσκόπηση.
Αναλυτές στο Economist Intelligence Unit βλέπουν την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου, η οποία πρόκειται να φτάσει σε άλλο ένα υψηλό ρεκόρ λόγω της ισχυρής κατανάλωσης στις αναπτυσσόμενες χώρες και τις γεωπολιτικές εντάσεις να θέτουν ένα κατώτατο όριο στις τιμές του πετρελαίου στα 80 δολάρια το βαρέλι.
Στο ίδιο πνεύμα, ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (ΙΕΑ) δήλωσε ότι παρά τους κινδύνους, η αύξηση της ζήτησης πετρελαίου παραμένει σε μεγάλο βαθμό σύμφωνη με τις τάσεις πριν από την COVID. Προβλέπει αύξηση της παγκόσμιας ζήτησης πετρελαίου κατά 1,2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2024.
insider.gr