Τουλάχιστον 79 είναι οι νεκροί από το ναυάγιο στα ανοιχτά της Πύλου, ενώ 104 άνθρωποι έχουν διασωθεί. Ωστόσο, αυτό που προκαλεί φόβο είναι ο αριθμός των αγνοούμενων που εκτιμάται ότι είναι τεράστιος.

Στο αλιευτικό σκάφος, που ανατράπηκε τις πρώτες πρωινές ώρες της Τετάρτης, φαίνεται ότι επέβαιναν τουλάχιστον 500 άτομα, ενώ σύμφωνα με τo Alarm Phone επέβαιναν 750 μετανάστες και πρόσφυγες.

Σύμφωνα με το Λιμενικό, κατά τον εντοπισμό τους κανένας εκ των διασωθέντων δεν έφερε σωστικό εξοπλισμό (σωσίβιο).

Το σκάφος είχε αναχωρήσει από το Τομπρούκ της Λιβύης και βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα, στα ανοιχτά της Πελοποννήσου.

Η επιχείρηση θα συνεχιστεί και τη νύχτα

«Συνεχίζουμε να επιχειρούμε ανοιχτά της Πύλου και θα το κάνουμε και τη νύχτα, με τη συνδρομή του C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας», δήλωσε στην ΕΡΤ ο Νικόλαος Αλεξίου, Πλωτάρχης και εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού Σώματος.

«Το εξωτερικό τμήμα του πλοίου ήταν γεμάτο με κόσμο, το ίδιο εικάζουμε και για το εσωτερικό. Μιλάμε για αρκετούς ανθρώπους, χωρίς να μπορούμε να δώσουμε όμως ακριβή αριθμό. (…) Αυτό που αντίκρυσαν οι συνάδελφοί μου όταν πήγαν στο σημείο, αποδεικνύει ότι το πλοίο ήταν υπερφορτωμένο, αφού οι άνθρωποι ήταν στοιβαγμένοι στο κατάστρωμα. Δεν μπορεί να δοθεί ακριβής αριθμός με ασφάλεια, αλλά σίγουρα το νούμερο είναι πολύ μεγάλο», τόνισε ο κ. Αλεξίου.

Βίντεο από την επιχείρηση διάσωσης

Οι διασωθέντες, με μαρτυρίες που συγκλονίζουν, αναφέρουν ότι γυναίκες και παιδιά ήταν στα αμπάρια του πλοίου.

Ο κ. Αλεξίου, επιβεβαίωσε ακόμη ότι το ναυάγιο σημειώθηκε σε ένα από τα βαθύτερα σημεία της Μεσογείου. «Προφανώς από κάποια μετατόπιση των ανθρώπων που ήταν μέσα στο πλοίο, αυτό βυθίστηκε», είπε χαρακτηριστικά, επιχειρώντας να εξηγήσει πώς έγινε το ναυάγιο.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, οι κύριες εθνικότητες των μεταναστών και των προσφύγων είναι από Συρία, Πακιστάν και Αίγυπτο.

Είκοσι έξι άτομα νοσηλεύονται στο νοσοκομείο της Καλαμάτας με ελαφρά τραύματα ή υποθερμία, είναι όλοι άνδρες, νέοι και μεσήλικες. Εβδομήντα οκτώ άτομα βρίσκονται σε χώρους του Λιμενικού και αύριο (15/6) θα μεταφερθούν σε δομή φιλοξενίας στην Μαλακάσα.
Επίσης, τρία άτομα μεταφέρθηκαν στο Λιμεναρχείο Καλαμάτας για ανάκριση.

Οι δεκάδες σοροί που έχουν εντοπιστεί είναι σε σκάφος του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να μεταφερθούν για ιατροδικαστική εξέταση στην Κόρινθο.

Ενεργοποιήθηκε το Σχέδιο Διαχείρισης Ανθρώπινων Απωλειών

Ο μεγάλος αριθμός των θυμάτων στο ναυάγιο ανοιχτά της Πύλου οδήγησε το Λιμενικό να ζητήσει από την ΓΓ Πολιτικής Προστασίας την ενεργοποίηση του Ειδικού Σχεδίου Διαχείρισης Ανθρωπίνων Απωλειών όπως προβλέπεται σε έκτακτες καταστάσεις μαζικών καταστροφών με μεγάλο αριθμό νεκρών.

Η απόφαση ελήφθη προκειμένου να ενεργοποιηθεί η ειδική ομάδα της ΕΛΑΣ για την άμεση λήψη DNA από τις σορούς και να κινηθούν άμεσα οι σχετικές διαδικασίες για τη διαχείριση των δεκάδων σορών ξεπερνώντας της γραφειοκρατικές διαδικασίες που προβλέπονται σε κανονικές συνθήκες και απατούν χρόνο.

Το Ειδικό Σχέδιο σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε για πρώτη φορά στη μεγάλη καταστροφή με την πυρκαγιά στο Μάτι, ενώ πρόσφατα ενεργοποιήθηκε και στο τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Σκέψεις για τριήμερο εθνικό πένθος

Κυριάκος Μητσοτάκης, Αλέξης Τσίπρας και Νίκος Ανδρουλάκης ακύρωσαν τις σημερινές τους εμφανίσεις και προεκλογικές ομιλίες τους, ενώ στο τραπέζι έχει πέσει και το θέμα της αναβολής του αυριανού debate μεταξύ των πολιτικών αρχηγών.

Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, η υπηρεσιακή κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο κήρυξης τριήμερου εθνικού πένθους για το ναυάγιο, καθώς αν και τα ύδατα που ναυάγησε το αλιευτικό ήταν διεθνή, η περιοχή Έρευνας και Διάσωσης ανήκει στην Ελλάδα.

Στην Καλαμάτα βρίσκεται και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ενώ στην πόλη μεταβαίνει και ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

in.gr