Παραµένει νεκροταφείο ψαριών ο Ξηριάς, ενώ η επιχείρηση καθαρισμού συνεχίζεται. Χθες το πρωί οι Αρχές τοποθέτησαν και δεύτερο πλέγμα στον ποταμό λίγο πριν από την εκβολή του στον Παγασητικό, προκειμένου να ενισχυθεί το πρώτο πλέγμα που δέχεται τεράστια πίεση.

Τα νεκρά ψάρια δεν προήλθαν από την Κάρλα, αλλά από τα αποστραγγιστικά κανάλια, που εδώ και δεκαετίες χρησιµοποιούνται ως ταµιευτήρες για την άρδευση αγροτικών εκτάσεων. Οταν λόγω άντλησης νερού για άρδευση το νερό µειώθηκε, τα ψάρια πέθαναν από την έλλειψη οξυγόνου. Γι’ αυτό και υπήρχαν πολλά νεκρά ψάρια στον Ξηριά, πριν έρθουν σε επαφή µε τη θάλασσα, όπου ούτως ή άλλως τα ψάρια του γλυκού νερού θα πέθαιναν λόγω της αλατότητας.

Τα στοιχείο αυτό προκύπτει τόσο από δηλώσεις του περιφερειάρχη Θεσσαλίας ∆ηµήτρη Κουρέτα, όσο και του επικεφαλής της µονάδας διαχείρισης προστατευόµενων περιοχών Θεσσαλίας του ΟΦΥΠΕΚΑ, ∆ηµήτρη Μιχαλάκη.

Πιο συγκεκριµένα, µιλώντας χθες σε ραδιοφωνική εκποµπή (Πρώτο Πρόγραµµα) ο κ. Κουρέτας ανέφερε ότι µε τον «Daniel» είχαν σπάσει διάφοροι ταµιευτήρες που υπήρχαν στην περιοχή και το νερό (µαζί µε τα ψάρια) είχε καταλήξει στις τάφρους αποστράγγισης, οι οποίες χρησιµοποιούνται ως αρδευτικοί ταµιευτήρες.

«Το θυρόφραγµα ήταν ανοιχτό µέχρι να φύγει το νερό. Επειδή ερχόταν αρδευτικό νερό από πάνω και τη Γυρτώνη για να ποτίσουν τον Κάµπο µέχρι τον Βόλο, το θυρόφραγµα δεν µπορούσε να κλείσει», ανέφερε ο κ. Κουρέτας.

«Αν έκλεινε το θυρόφραγµα, θα πληµµύριζε όλη η περιοχή βόρεια της Κάρλας µέχρι τη Γυρτώνη, µέχρι το Καλαµάκι και θα είχαµε τα ίδια µε τα περυσινά. Τι θα µπορούσε να γίνει; Νότια προς το λιµάνι του Βόλου υπάρχουν ο Οργανισµός Λιµένος και ο ∆ήµος Βόλου, οι οποίοι θα έπρεπε να είχαν τοποθετήσει δίχτυα την Τρίτη. Αν είχαν τοποθετηθεί νωρίτερα, δεν θα υπήρχε πρόβληµα γιατί θα συγκρατούσαν τα ψάρια».

«Είχαµε υποδείξει στην περιφέρεια ήδη από τα τέλη Ιουλίου ότι οι ιδιωτικές αγροτικές εκτάσεις έχουν αποστραγγιστεί και απέµεναν µόνο λίγες πληµµυρισµένες εκτάσεις, κυρίως του ∆ηµοσίου προς το Καλαµάκι, και γι’ αυτόν τον λόγο έπρεπε να κλείσει το θυρόφραγµα, ώστε να µη σπαταλάµε άδικα το νερό», λέει στην «Καθημερινή» (ρεπορτάζ Γιώργιος Λιάλιος) ο κ. Μιχαλάκης από τον ΟΦΥΠΕΚΑ.

«Ωστόσο αυτό δεν ήταν δυνατό γιατί το θυρόφραγµα είχε βανδαλιστεί. Επιπλέον ήθελαν να αποκαλυφθεί και το αντλιοστάσιο της Πέτρας, ώστε να επισκευαστεί. Στην περιοχή αυτή τα αποστραγγιστικά κανάλια χρησιµοποιούνται από τους αγρότες ως ταµιευτήρες νερού για άρδευση. Τα κανάλια αυτά παίρνουν νερό από τον Πηνειό και το µεταφέρουν από τις υψηλότερες στις χαµηλότερες θέσεις. Οπως καταλάβαµε στη συνέχεια, το θυρόφραγµα διατηρούνταν ανοιχτό γιατί υπήρχε ο φόβος ότι οι ποσότητες αρδευτικού νερού που παροχετεύονταν από τα ψηλότερα στα χαµηλότερα θα ξαναπληµµύριζαν αποστραγγισµένες εκτάσεις».

Χαµηλή στάθµη

Οπως αναφέρει ο κ. Μιχαλάκης, στις 26 Αυγούστου διαπίστωσε ότι η στάθµη στο τελευταίο αποστραγγιστικό κανάλι, που καταλήγει στο θυρόφραγµα, είχε πέσει αισθητά. «Οταν µειώθηκε το νερό, τα ψάρια που βρίσκονταν µέσα άρχισαν να ψοφούν από την έλλειψη οξυγόνου. Στη συνέχεια οδηγούνταν από το θυρόφραγµα και από εκεί στη σήραγγα του Παγασητικού. Οταν την Τετάρτη έκλεισε το θυρόφραγµα, η στάθµη του νερού στο τελευταίο κανάλι ανέβηκε σε κανονικά επίπεδα και αυτό ευνόησε την επιβίωση των ψαριών».