Η τύχη της µονοκατοικίας στο κέντρο της Λάρισας όπου έζησαν οι αδελφοί Τλούπα, ο φωτογράφος Τάκης Τλούπας (1920-2003) και ο γλύπτης Φιλόλαος Τλούπας (1923-2010), θα κριθεί εντός των προσεχών ημερών.

Μετά την κινητοποίηση εκ µέρους του ΥΠΠΟ, διατάχθηκε αυτοψία που διενήργησε κλιµάκιο της υπηρεσίας Νεωτέρων Μνηµείων και Τεχνικών Έργων Θεσσαλίας και Κεντρικής Στερεάς Ελλάδας. Το περιεχόµενο της σχετικής έκθεσης του κλιμακίου θα εξεταστεί από το ΥΠΠΟ και η υπουργός θα παραγγείλει τα επόµενα βήµατα.

Ως γνωστόν, τα δημοσιεύματα των τοπικών ΜΜΕ αλλά και της εφημερίδας Καθημερινή (Νίκος Βατόπουλος), ανέδειξαν τον κίνδυνο κατεδάφισης της ιστορικής οικίας. Πρωτοβουλία που είχε αναλάβει και ο Σύλλογος Αρχιτεκτόνων της πόλης. Η δηµοσιότητα είχε τελικά ως αποτέλεσµα την αναστολή της κατεδάφισης στις 19 Αυγούστου.

Το σπίτι όπου έζησαν οι αδερφοί Τλούπα, είναι µια γραφική µονοκατοικία µε κήπο, δίπλα στο υπό διαρκή λειτουργία φωτογραφείο Τλούπα, το οποίο συνεχίζει τη δραστηριότητά του µε την κόρη του φωτογράφου, Βάνια Τλούπα. Φωτογράφος και η ίδια, είναι κάτοχος του αρχείου του πατέρα της.

Η οικία Τλούπα ανήκει σε ιδιώτη, στον υιό της Αυγής Τλούπα, αδελφής του Τάκη και του Φιλολάου. Όπως σημειώνει η Καθημερινή, "δεν έχει υπάρξει παρατυπία ή έκνοµη πράξη. Ολα έχουν εξελιχθεί σύννοµα. Το ΥΠΠΟ, αφού ζυγίσει τα δεδοµένα, θα εξετάσει τις δυνατότητες που παρέχει η νοµοθεσία και θα πράξει αναλόγως, µε γνώµονα αφενός την προστασία της πολιτιστικής κληρονοµιάς και αφετέρου την προστασία των δικαιωµάτων του ιδιοκτήτη της οικίας που απορρέουν από το συγκεκριµένο περιουσιακό στοιχείο.

Ιδανική εξέλιξη θα ήταν η δηµιουργία ενός επισκέψιµου χώρου που θα φωτίζει την προσφορά του Τλούπα στη Λάρισα, σε συνεργασία µε τους νόµιµους κληρονόµους του και τη διαχειρίστρια του Αρχείου Τλούπα, Βάνια Τλούπα. Η Λάρισα, πόλη που βρίσκεται σε µια πολύ ενδιαφέρουσα καµπή µε την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου και την αναβάθµιση της ταυτότητάς της και του αστικού αποτυπώµατός της, έχει απόλυτη ανάγκη να συγκροτήσει σηµαντικές στάσεις πολιτισµού. Η φυσιογνωµία της πόλης πρέπει να ενισχυθεί. Και το όνοµα «Τλούπας» είναι κοµµάτι, όχι µόνο της τοπικής αλλά και της εθνικής κληρονοµιάς".

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr