Στην τελική ευθεία και λίγο πριν από τη συλλογή των καρπών τους βρίσκονται οι καλλιέργειες της καρυδιάς και της καστανιάς. Η μέχρι τώρα εικόνα των δέντρων δείχνει πρωίμιση της παραγωγής, αλλά όλα θα εξαρτηθούν από τις καιρικές συνθήκες και ιδιαίτερα τις βροχοπτώσεις, που θα εκδηλωθούν το επόμενο διάστημα.

Οι πεδινές καλλιέργειες της καρυδιάς δείχνουν να επηρεάζονται περισσότερο από τις καιρικές συνθήκες και ειδικότερα από τις υψηλές θερμοκρασίες του καύσωνα, με αποτέλεσμα τις μειωμένες αποδόσεις, αλλά και τις επιπτώσεις στην ποιότητα των καρπών. Σε ό,τι αφορά την καστανιά, το περσινό πρόβλημα της έντονης παρουσίας του εντόμου της σφήκας δείχνει να υποχωρεί, ωστόσο το μεγάλο πρόβλημα είναι φέτος η μελάνωση της καστανιάς. Για τη φετινή χρονιά, η παραγωγή και για τις δύο καλλιέργειες εκτιμάται μειωμένη σε σύγκριση με την περσινή, γεγονός που συνηγορεί προς την αύξηση των τιμών.

ΚΑΡΥΔΙΑ

Σημαντικά τα προβλήματα στα δέντρα λόγω των υψηλών θερμοκρασιών

Ο παρατεταμένος καύσωνας, σύμφωνα με τον Άγγελο Μπούτσικα, παραγωγό από την Αταλάντη, δημιούργησε σημαντικά προβλήματα στην καλλιέργεια της καρυδιάς, οδηγώντας και στην υποβάθμιση της ποιότητας. «Ανάλογα με την ποικιλία, εκτιμώ ότι θα έχουμε και τα αντίστοιχα αποτελέσματα κατά τη συλλογή. Η χρονιά δείχνει να είναι πρώιμη και κρίνω ότι, μετά το δεύτερο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου, αν φυσικά μας το επιτρέψουν και οι καιρικές συνθήκες, θα ξεκινήσουμε τη συγκομιδή.

Οι υψηλές θερμοκρασίες κατά τη διάρκεια του σχηματισμού των καρπών οδήγησαν τους παραγωγούς της περιοχής σε περισσότερα ποτίσματα. Η κατάσταση αυτή δημιουργεί πρόσθετα κόστη, που θα επηρεάσουν σημαντικά το εισόδημα των παραγωγών», εξηγεί. Αναφερόμενος στο θέμα της τιμής, λέει ότι την περσινή περίοδο έκλεισε μεσοσταθμικά στα 3 ευρώ το κιλό. «Τα ελληνικά καρύδια για την τρέχουσα εμπορική περίοδο είναι ελάχιστα. Οι τιμές του προϊόντος θα εξαρτηθούν σε μεγάλο βαθμό από τις εισαγωγές, αλλά και την ποιότητα των ελληνικών καρυδιών», καταλήγει, εμφανώς προβληματισμένος από την εξέλιξη της παραγωγής.

Στοίχημα για την ποιότητα στην Κατερίνη

Για σοβαρά προβλήματα στα καρύδια από τις υψηλές θερμοκρασίες κάνει λόγο ο Δημήτρης Τριανταφύλλου από το Λιτόχωρο Πιερίας. Όπως υποστηρίζει, η ξηρασία στην ατμόσφαιρα έχει σημαντικές επιπτώσεις στον τελικό σχηματισμό του καρπού: «Δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα με τις αρδεύσεις. Έχουμε κάνει χρήση νερού σε μεγαλύτερες ποσότητες από άλλες χρονιές, αλλά, λόγω της υψηλής ατμοσφαιρικής θερμοκρασίας, τα δέντρα μας αντιμετωπίζουν προβλήματα. Οι καρποί δείχνουν να έχουν αυξημένα ποσοστά σε εγκαύματα, που θα επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό και την ποιότητά τους».

Εστιάζοντας στο θέμα των τιμών, ο ίδιος αναφέρει ότι η ψίχα κυμάνθηκε στα 7-8 ευρώ το κιλό. «Για να μπορέσουμε να καλύψουμε απώλειες του εισοδήματός μας, θα πρέπει στη νέα χρονιά η ψίχα να πουληθεί πάνω από 10 ευρώ το κιλό», υπογραμμίζει.

Καλύτερη η εικόνα στις ορεινές περιοχές

Στην ποιότητα των καρπών, αλλά και στις αποδόσεις της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου εστιάζει ο Μάκης Σαλεπτσής, παραγωγός από την Ελασσόνα, διευκρινίζοντας πως, ανάλογα με την περιοχή της καλλιέργειας, θα υπάρχουν και τα αντίστοιχα αποτελέσματα. «Διαφορετική είναι η εικόνα των δέντρων στις πεδινές περιοχές, σε σύγκριση με αυτή στις ορεινές. Αν οι παραγωγοί των ορεινών περιοχών έχουν κάνει σωστά τη λίπανση, καθώς και την άρδευση, θα έχουν ένα καλύτερο αποτέλεσμα, σε σύγκριση με τις καλλιέργειες των πεδινών».

Το μεγαλύτερο πρόβλημα για τον ίδιο κατά την τρέχουσα καλλιεργητική περίοδο ήταν η χαλαζόπτωση στην περιοχή του, η οποία δημιούργησε σοβαρά προβλήματα. Κλείνοντας, κάνει λόγο για το ζήτημα των εργατών γης, που είναι ελάχιστοι, και για την αναγκαιότητα χρήσης των νέων τεχνολογιών. «Η σύγχρονη μηχανική συλλογή θα πρέπει να είναι το επόμενο βήμα μας για να μπορέσουμε αφενός να μειώσουμε το κόστος παραγωγής και αφετέρου να κάνουμε καλύτερα τον προγραμματισμό των καλλιέργειών μας», καταλήγει.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ

Σε ύφεση η σφήκα, μεγάλο πρόβλημα η μελάνωση

Με σημαντικές απώλειες έκλεισε η προηγούμενη καλλιεργητική περίοδος για τα κάστανα, λόγω της φαιάς σήψης που προκαλείται από την παρουσία της σφήκας της καστανιάς, ενός δύσκολου στην εξόντωση εντόμου. Οι μεθοδευμένες όμως κινήσεις από την πλευρά των παραγωγών, με συστήματα βιολογικής καταπολέμησης, μείωσαν σε μεγάλο βαθμό την παρουσία του εντόμου στην καλλιέργεια για την τρέχουσα περίοδο. Δυστυχώς, όμως, τεράστιες διαστάσεις έχει πάρει η μελάνωση της καστανιάς, μία καταστροφική ασθένεια, η οποία αρχίζει να αφανίζει ολόκληρους καστανεώνες.

Ο Ευθύμιος Καζαντζής, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Αμπελακίων, κάνει λόγο για μεγάλο αφανισμό των καλλιεργούμενων εκτάσεων καστανιάς, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα προστασίας τον φυτών. «Η ασθένεια αυτή έχει καταστρέψει σημαντικό αριθμό δέντρων στην περιοχή μας, τα οποία βρίσκονταν σε πλήρες παραγωγικό στάδιο. Αν σε αυτά υπολογίσουμε και τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου στον τόπο μας, η φετινή παραγωγή δείχνει να είναι σημαντικά μειωμένη. Οι ποσότητες που συγκεντρώναμε τα προηγούμενα χρόνια ξεπερνούσαν τους 600 τόνους. Για την τρέχουσα περίοδο, θα κυμανθούμε στο 1/3 περίπου της μέσης παραγωγής», εξηγεί

Αναφερόμενος στην καταπολέμηση της σφήκας, που την προηγούμενη χρονιά είχε προκαλέσει σοβαρά προβλήματα τόσο στην ποσότητα, όσο και στην ποιότητα των καρπών, ο κ. Καζαντζής δείχνει να είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένος από την εξέλιξη. «Με δικά μας χρήματα, τα οποία ξεπέρασαν τα 150.000 ευρώ, πραγματοποιήθηκε ολοκληρωμένη καταπολέμηση με ωφέλιμα έντομα και είχαμε θετικά αποτελέσματα», προσθέτει. Εστιάζοντας στο πρόβλημα της μελάνωσης της καστανιάς, αναφέρει ότι «είναι μεγάλο και το γνωρίζει η πολιτεία, αλλά δυστυχώς μέχρι σήμερα το μόνο που έχουν κάνει οι δύο τελευταίες κυβερνήσεις είναι να μας δώσουν από 5.000 ευρώ για να την αντιμετωπίσουμε».

Κλείνοντας, ο κ. Καζαντζής κάνει λόγο για το θέμα των τιμών για την τρέχουσα περίοδο, εκτιμώντας ότι θα κυμανθούν σε καλά επίπεδα. «Ήδη, αυτή την περίοδο, το ενδιαφέρον για την αγορά του προϊόντος μας από ξένες εταιρείες είναι ιδιαίτερα αυξημένο. Εμείς περιμένουμε την περίοδο της συλλογής και, ανάλογα με τις ποσότητες που θα μαζέψουμε, θα εφαρμόσουμε και την αντίστοιχη εμπορική μας πολιτική», υπογραμμίζει.

Προβλήματα στην Αγιά λόγω έλλειψης νερού και υψηλών θερμοκρασιών

Σε ζητήματα άρδευσης των καλλιεργειών, καθώς και στις καιρικές συνθήκες που επικράτησαν στην περιοχή της Αγιάς αναφέρεται ο Βαγγέλης Κρανιώτης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Μελιβοίας. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι η παραγωγή θα είναι μειωμένη, αλλά το ζήτημα της ποιότητας θα κριθεί το επόμενο διάστημα. «Αν τις επόμενες ημέρες έχουμε βροχοπτώσεις, τα δέντρα μας θα βοηθηθούν σε μεγάλο βαθμό και θα δώσουν καλύτερης ποιότητας καρπό».

Κλείνοντας, ο ίδιος κάνει λόγο για το συνέδριο της Εurocastania, το οποίο θα πραγματοποιηθεί από τις 12 έως τις 15 Σεπτεμβρίου στην Αγιά, σημειώνοντας ότι «θα παρουσιαστούν οι τελευταίες εξελίξεις για όλα τα θέματα που αφορούν τους καστανοπαραγωγούς, συμβάλλοντας στον διάλογο για την ανάδειξη της καλλιέργειας, αλλά και των προβλημάτων της».

Πάνω από 50% μειωμένες οι αποδόσεις στο Πήλιο

Στο χτύπημα από το χαλάζι, το μελάνωμα της καστανιάς, αλλά και τις κλιματολογικές συνθήκες, που επικράτησαν καθ’ όλη τη διάρκεια της καλλιεργητικής περιόδου μέχρι και σήμερα, αποδίδει τα αίτια της μειωμένης παραγωγής κατά 50% ο Απόστολος Τσελέπης, πρόεδρος του Συνεταιρισμού Κίσσας Πηλίου. «Αυτό που παρατηρώ εγώ και άλλοι συνάδελφοί μας είναι ότι υπάρχουν καστανοπερίβολα που δεν έχουν ούτε ένα κάστανο.

Η κατάσταση αυτή, έτσι όπως διαμορφώνεται για την τρέχουσα περίοδο, αλλά και για τη συνέχεια, δεν είναι και η καλύτερη. Για να μπορέσουμε να κρατήσουμε τους παραγωγούς και να βοηθήσουμε στο εισόδημά τους, θα πρέπει να ενταχθούν σε κάποιο πρόγραμμα ενισχύσεων και, παράλληλα, να ενισχύσουμε την προστασία της καλλιέργειας από τις ασθένειες και τα έντομα», καταλήγει.

Γιάννης Σάρρος (ypaithros.gr)