Από τις 30.439 φοιτητές που φοιτούν σήμερα στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, οι 22.030 χαρακτηρίζονται "αιώνιοι", δηλαδή το ποσοστό τους ανέρχεται στο 43,27%.

Η αντίστροφη µέτρηση για συνολικά 333.741 «αιώνιους» φοιτητές που έχουν τα Ελληνικά πανεπιστήμια έχει αρχίσει. Ενας στους δύο εγγεγραµµένους φοιτητές έχει ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών της σχολής του και από τον Σεπτέµβριο του 2025 όσοι έχουν εξαντλήσει και το όριο που τους έδωσε ο νόµος 4957 του 2022 θα πρέπει να διαγράφονται αυτοδικαίως. Είναι νωρίς ακόµη για να ανησυχούν οι «αιώνιοι»; Καθόλου, εάν αναλογιστούµε ότι όσοι ενδιαφέρονται να πάρουν πτυχίο πρέπει να σπεύσουν να περάσουν τα «χρωστούµενα» µαθήµατα µέσα στο τρέχον ακαδηµαϊκό έτος. Κάποια ΑΕΙ έχουν αρχίσει να ενηµερώνουν τους «αιωνίους» τους – το υπουργείο Παιδείας και τα ιδρύµατα προτιµούν τον όρο «λιµνάζοντες».

Ωστόσο, υπάρχουν παρασκηνιακές πιέσεις κατά της διαγραφής και υπέρ της αναβολής του µέτρου. Πρυτάνεις αναφέρουν ότι βουλευτές που εκλέγονται στην περιφέρεια - έδρα του ΑΕΙ τούς ζητούν να µην προχωρήσουν οι διαγραφές. Το αίτηµα, βέβαια, εξυπηρετεί και τους πρυτάνεις, καθώς θεωρείται σίγουρο ότι θα υπάρξουν οξύτατες αντιδράσεις φοιτητικών παρατάξεων και «αντάρτικα» πανεπιστηµιακών. Κάποιοι πρυτάνεις, µάλιστα, δεν αποκλείουν τη µη εφαρµογή του νόµου από την κυβέρνηση λόγω του πολιτικού κόστους.

Υπάρχει άλλωστε κακό προηγούµενο. Αυτές τις ηµέρες συµπληρώνονται 10 χρόνια από την τυπική ηµεροµηνία έναρξης των πρώτων διαγραφών «αιωνίων» (για όσους είχαν εισαχθεί το 2006) µε βάση, τότε, τον νόµο 4009 του 2011. Για την εφαρµογή του µέτρου δόθηκε παράταση το 2014, και ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015 το κατήργησε. Ωστόσο, η νυν ηγεσία του υπουργείου Παιδείας εµφανίζεται κατηγορηµατική ότι ο νόµος θα εφαρµοστεί.

Με βάση τα στοιχεία που περιλαµβάνει η φετινή έκθεση –βρίσκεται στο στάδιο της τελικής σύνταξης– της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), στα ελληνικά πανεπιστήµια υπάρχουν 695.678 εγγεγραµµένοι φοιτητές, εκ των οποίων οι 361.937 είναι ενεργοί (ποσοστό 52,03%), δηλαδή βρίσκονται εντός του ανώτατου ορίου σπουδών που προβλέπει ο νόµος: έξι χρόνια για τις σχολές τετραετούς φοίτησης (το λεγόµενο ν+2), ενώ για τις σχολές πενταετούς και εξαετούς φοίτησης (πολυτεχνεία, ιατρικές κ.λπ.) το όριο φοίτησης πέραν του κανονικού χρόνου σπουδών είναι τα τρία έτη, δηλαδή συνολικά 8 και 9 αντιστοίχως (ν+3). Αντιθέτως, το ανώτατο όριο έχουν ξεπεράσει 333.741 εγγεγραµµένοι φοιτητές, µε το ποσοστό τους επί του συνόλου στο 47,97%.

Στην πρώτη πεντάδα µε τα χαµηλότερα ποσοστά «αιωνίων» φοιτητών βρίσκονται η Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών (21,7%), το Πανεπιστήµιο Μακεδονίας (29,31%), το Πολυτεχνείο Κρήτης (33,98%), το Χαροκόπειο Πανεπιστήµιο (36,69%) και το Πανεπιστήµιο Κρήτης (39,19%). Εξαιρείται το Ελληνικό Ανοιχτό Πανεπιστήµιο όπου υπάρχουν δίδακτρα.

Την πεντάδα µε τα υψηλότερα ποσοστά «αιωνίων» φοιτητών απαρτίζουν το Παν. Αθηνών (59,92%), το Οικονοµικό Παν. Αθηνών (58,78%), το Πανεπιστήµιο Πειραιώς (57,47%), το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήµιο (56,44%) και το Πάντειο Πανεπιστήµιο (54,71%).

Ο νόµος 4957/2022, όταν ψηφίστηκε, έδωσε στους τότε «αιώνιους» φοιτητές ένα περιθώριο τουλάχιστον ακόµη τεσσάρων ετών για να πάρουν πτυχίο. Ειδικότερα, το ακαδηµαϊκό έτος από το οποίο αρχίζει να «µετράει» η εφαρµογή της ανώτατης διάρκειας φοίτησης (Α∆Φ) είναι το 2021-2022 για τους ήδη εγγεγραµµένους. Για όσους εγγράφηκαν για πρώτη φορά το ακαδηµαϊκό έτος 2022-2023 και µετά, το ακαδηµαϊκό έτος µέτρησης εφαρµογής του µέτρου Α∆Φ είναι το έτος εισαγωγής.

Συγκεκριµένα, το άρθρο 76 ορίζει ότι οι φοιτητές που κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2020-2021 είχαν υπερβεί τον ελάχιστο χρόνο φοίτησης (αφορά φοιτητές που κατά το ακαδηµαϊκό έτος 2020-2021 φοιτούσαν στο πέµπτο ή σε µεγαλύτερο έτος για τα τετραετούς φοίτησης τµήµατα) πρέπει να πάρουν πτυχίο µέσα στο τρέχον ακαδηµαϊκό έτος. Αλλιώς θα διαγραφούν. Οι φοιτητές σε τµήµατα πενταετούς (πολυτεχνεία) ή εξαετούς φοίτησης (ιατρικές) οφείλουν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους µέχρι και τη λήξη του ακαδηµαϊκού έτους 2025-2026. Οι «εν κινδύνω» φοιτητές έχουν τρεις εξεταστικές – του Φεβρουαρίου, του Ιουνίου και του προσεχούς Σεπτεµβρίου– για να περάσουν τα µαθήµατα που «χρωστούν».

Το θέµα βέβαια συζητιέται στο παρασκήνιο. Μάλιστα βουλευτές της περιφέρειας, σύµφωνα µε πληροφορίες, φέρεται να έχουν δηλώσει σε πρυτάνεις τοπικού ΑΕΙ ότι «θα αντιδράσουµε στη διαγραφή των φοιτητών».

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (με πληροφορίες από Καθημερινή, Απόστολος Λακασάς)