Οι εικόνες με τις ουρές στις εφορίες κάθε φορά που λήγει κάποια φορολογική προθεσμία αποτελούσαν πριν από μερικά χρόνια τον κανόνα, προτού διευρυνθούν οι ψηφιακές συναλλαγές.

Τώρα, μπαίνει και οριστικό τέλος στην επικοινωνία μεταξύ φορολογούμενου και εφοριακού στο γκισέ. Τα πάντα ηλεκτρονικά, όχι μόνο για ταχύτητα στη διεκπεραίωση των συναλλαγών, αλλά και για να μη μπορούν να αμφισβητηθούν δικαστικά, φαινόμενο συχνό. Η καταγραφή εξαλείφει και τη παραμικρή πιθανότητα να αμφισβητηθεί ο χρόνος και το περιεχόμενο της επικοινωνίας. Το σχετικό νομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών παρουσιάζεται την Πέμπτη.

Ο πολίτης εξάλλου θα μπορεί στο εξής να έχει όλη την εφορία στο κινητό του με το myAADEapp. Έκδοση τιμολογίων, δελτίων αποστολής, πληρωμή φόρων, ένα κινητό λογιστήριο και ταυτόχρονα φορολογικό wallet. Η εφαρμογή που ανακοίνωσε σήμερα η ΑΑΔΕ, παρουσία των υπ. Εθνικής Οικονομίας, Κ. Χατζηδάκη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δ.Παπαστεργίου, είναι από εκείνες που φιλοδοξούν να κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη, αφού θα επιτρέπουν από έκδοση τιμολογίων και λήψη ειδοποιήσεων για τις φορολογικές υποχρεώσεις μέχρι την πληρωμή των φόρων χωρίς να πρέπει κάθε φορά να αναζητάμε τα παραπάνω με τους κωδικούς του taxis.

Ενημέρωση για βεβαιωμένα χρέη εκτός ρύθμισης, πληρωμές, τυχόν συμψηφισμούς με επιστροφές, υπόλοιπο χρέους, τυχόν οφειλές και πληρωμές για το φόρο μεταβίβασης ακινήτων, συνολικές συναλλαγές του μήνα, τα πάντα θα κατεβαίνουν στο κινητό.

Εξαιρετικά σημαντική αλλαγή επίσης σε σχέση με τον τρόπο που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες η εφορία αφορά στις φορολογικές δηλώσεις που θα υποβάλλουν μισθωτοί και συνταξιούχοι από τα τέλη Μαρτίου έως τα τέλη Ιουνίου. Από φέτος, εφόσον οι δύο αυτές κατηγορίες δεν έχουν άλλη πηγή εισοδήματος, δεν θα χρειάζεται να τις συμπληρώσουν. Ούτε θα χρειάζεται να μεταφέρουμε στους κωδικούς, δαπάνες, οχήματα που έχουμε στην κατοχή μας, τόκους καταθέσεων. Τα πάντα θα είναι «περασμένα» από την εφορία, οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι προσυμπληρωμένες, όπως προβλέπει το νομοσχέδιο που ανακοινώνεται την Πέμπτη.

Αρκεί να μπει κανείς στο Taxisnet με τους κωδικούς του, να τσεκάρει ότι τα περασμένα στοιχεία είναι τα σωστά και να πατήσει κλικ στην υποβολή. Τα στοιχεία για τόκους καταθέσεων, αυτοκίνητα, ακίνητα που διαθέτει ο φορολογούμενος, θα είναι όλα περασμένα. Και αν έχει αλλάξει κάτι στο εισόδημα, θα αρκεί μια αλλαγή στα στοιχεία εκείνα της δήλωσης που έχουν μεταβληθεί.

Στην πράξη αυτό σημαίνει ότι όσοι από τα εκατομμύρια μισθωτών και συνταξιούχων που υποβάλουν κάθε χρόνο δηλώσεις, δεν έχουν αλλαγή στο εισόδημα τους, δεν χρειάζεται να ασχοληθούν καθόλου φέτος με τη διαδικασία υποβολής της φορολογικής τους δήλωσης.

Η ψηφιακή αυτή εξέλιξη επιτυγχάνει κάτι ακόμη, δίνει τέλος στη ελληνική «βιομηχανία» των φορολογικών παρατάσεων. Τον κανόνα σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του πολίτη απέναντι στην εφορία, μια διαχρονική συνήθεια στην οποία είμαστε εθισμένοι και συμβαίνει για κάθε τι και πολλές φορές μέσα στο χρόνο.

Κάθε χρόνο για παράδειγμα, η αρχική προθεσμία για τις φορολογικές δηλώσεις είναι η 30η Ιουνίου και σχεδόν πάντα, ένα μήνα πριν την εκπνοή δεν έχουν κατατεθεί παρά μόνο 2 εκατ. δηλώσεις σε σύνολο 6,3 εκατομμυρίων. Και επειδή είναι πρακτικά ανέφικτο σε τέσσερις εβδομάδες να υποβληθούν 4,5 εκατ. δηλώσεις ανακοινώνεται παράταση. Τι και αν το ηλεκτρονικό σύστημα ανοίγει κάθε φορά νωρίτερα από την προηγούμενη χρονιά, οι συνήθειες δύσκολα κόβονται. Επειδή έχουμε μάθει στη λογική της παράτασης αφήνουμε για τη τελευταία στιγμή κάθε μας υποχρέωση με πιο χαρακτηριστικές τις δηλώσεις.

Δεν είναι οι μόνες υποχρεώσεις στις οποίες η παράταση είναι ο κανόνας. Παράταση για τα τέλη κυκλοφορίας, για το επίδομα θέρμανσης, τις φορολογικές δηλώσεις, το myData, τη μείωση του ΕΝΦΙΑ σε ασφαλισμένες κατοικίες, αλλά και για άλλου είδους προθεσμίες, όπως Κτηματολόγιο, προγράμματα του ΕΣΠΑ, τα πάντα.

Οι καταληκτικές ημερομηνίες συχνά δεν έχουν κανένα νόημα, είτε επειδή δεν είναι ρεαλιστικές, όπως αυτές για τη διασύνδεση ταμειακών με τα POS, είτε λόγω καθυστερήσεων και ολιγωρίας του κρατικού μηχανισμού και συχνά εξαιτίας της αδιαφορίας των φορολογουμένων.

Στην πράξη, κράτος, πολίτες, επιχειρήσεις πορεύονται σε αυτή τη χώρα μέσω των παρατάσεων που αν καθίσει κανείς να τις μετρήσει θα εκπλαγεί. Και οι παρατάσεις λειτουργούν εθιμικά. Χωρίς αυτές δεν είναι σε θέση να δουλέψει ούτε το Δημόσιο, ούτε οι λογιστές, ούτε οι φορολογούμενοι. Τουλάχιστον με τις προσυμπληρωμένες φορολογικές δηλώσεις επιχειρείται να τελειώσει από φέτος η πιο χαρακτηριστική.

liberal.gr