Τις θέσεις τους για τις δράσεις που πρέπει να υλοποιηθούν το προσεχές διάστημα στη Θεσσαλία αναφέρουν σε επιστολή τους προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης οι αγροτικοί συνεταιρισμοί ΘΕΣΤΟ, ΘΕΣΓΗ, ΕΝΙΠΕΑΣ, Η Αλληλεγγύη και Η Νέα Ένωση.
«Με τη συμπλήρωση τεσσάρων μηνών από τις κακοκαιρίες Daniel και Elias που έπληξαν σφοδρά τη Θεσσαλία, ως εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα, θέσαμε εαυτούς στη διάθεση των αρμόδιων κρατικών φορέων από την πρώτη κιόλας μέρα προκειμένου να συνδράμουμε από πλευράς μας στην εξεύρεση λύσεων για την αποκατάσταση της ζημιάς που έχει υποστεί η περιοχή μας. Στο πλαίσιο αυτό, μας ζητήθηκε να μεταφέρουμε στον αγροτικό κόσμο την πραγματική αγωνία και προσπάθεια σας για την επίλυση μιας σειράς σοβαρών ζητημάτων, όπως αυτά αναφέρονται στην παρούσα επιστολή.
Ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα σας, αναγνωρίζουμε ορισμένες θετικές δράσεις που υλοποιήθηκαν προς τη σωστή κατεύθυνση και οφείλονται στην από κοινού συνεργασία όλων μας με στόχο την αποκατάσταση της περιοχής και των ανθρώπων της. Με λύπη διαπιστώνουμε, ότι το κάλεσμα αυτό δεν αποσκοπούσε στην ουσιαστική αντιμετώπιση των πολύ σημαντικών προβλημάτων που ταλανίζουν την περιοχή εδώ και μήνες, αλλά ένας τρόπος να εφησυχαστεί η τοπική κοινωνία και να μην υπάρξουν αντιδράσεις για την ολιγωρία των αρμόδιων φορέων», αναφέρουν στην επιστολή τους.
«Η Θεσσαλία, η γη και οι άνθρωποί της, στηρίζουν την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Εμείς θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για την αποκατάσταση της περιοχής και θα σταθούμε απέναντι σε όποιον υπονομεύει το παρόν και το μέλλον της», προσθέτουν.
Αναλυτικά τα ζητήματα που απασχολούν τους Θεσσαλούς παραγωγούς
1. Χρονοδιάγραμμα για την απομάκρυνση των υδάτων από τα χωράφια που είναι ακόμη πλημμυρισμένα με τη δημιουργία ενός κυκλώματος νερού που θα οδηγεί τα ύδατα από την Κάρλα μέσω του Μακρυγιαννέικου-Γκουσμπασανιώτη ποταμού ξανά προς τον Πηνειό και τη δημιουργία σύραγγας προς το Αιγαίο. Τα δύο αυτά έργα θα διασφαλίζουν την ασφάλεια της Θεσσαλίας από μελλοντικά πλημμυρικά φαινόμενα συνδυάζοντας και τον εμπλουτισμό της ήδη ταλαιπωρημένης από τη λειψυδρία περιοχής.
2. Αποκατάσταση υφιστάμενων έργων υποδομής και/ή υλοποίηση νέων που θα αποτρέψουν νέα πλημμυρικά φαινόμενα στο μέλλον, σε συνδυασμό με την αντιμετώπιση της λειψυδρίας στη Θεσσαλία.
3. α) Ενημέρωση σχετικά με το έργο των συγκροτημένων επιτροπών της Αρωγής, καθώς η διαδικασία της καταγραφής και του υπολογισμού των αποζημιώσεων καθυστερεί. Απαιτείται επικαιροποίηση των διαδικασιών, καθώς οι αρμόδιες υπηρεσίες δηλώνουν δυσκολία στη εφαρμογή τους.
Αναφορικά με τα χωράφια τα οποία καλλιεργήθηκαν στην περίοδο 2022-2023 και έχουν υποστεί ζημίες, θέσπιση διαδικασίας για την καταβολή των αποζημιώσεων στους παραγωγούς, είτε ως ιδιοκτήτες, είτε ως ενοικιαστές (σύμφωνα με την τελευταία δήλωση καλλιέργειας), εφόσον αποδεικνύεται η πραγματική αποκατάσταση του. Σε περίπτωση που η αποκατάσταση αφορά σε ενοικιαζόμενο αγροτεμάχιο, θα απαιτείται η συναίνεση του ιδιοκτήτη.
β) Συγκεκριμένη μεθοδολογία διαχείρισης των πληγέντων αγροτεμάχιων, είτε λόγω φερτών υλικών, είτε εξαιτίας στασιμότητα νερών, ή αυξημένης ποσότητας λάσπης. Τα εν λόγω αγροτεμάχια δεν καλλιεργήθηκαν στις χειμερινές σπορές και πιθανόν δεν θα καλλιεργηθούν ούτε στις εαρινές.
Θα πρέπει να υπάρξει μέριμνα, είτε άμεσης αποκατάστασης, είτε αποζημίωσης για την επανακαλλιέργεια τους.
Σχεδιασμός δράσεων για τη διατήρηση του βιοτικού επιπέδου των παραγωγών που δεν θα καλλιεργήσουν τα χωράφια τους τα επόμενα έτη.
γ) Νομοθέτηση συγκεκριμένου πλαισίου και ανάθεση αρμοδιοτήτων για τη διαδικασία αντικατάστασης του εξοπλισμού που έχει υποστεί ζημιές στο 100% της αξίας του, με σαφή και εφικτά κριτήρια και χρονοδιαγράμματα από την Κρατική Αρωγή.
4. Συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δίκαιων αποζημιώσεων για την κάλυψη των ζημιών που έχουν υποστεί οι καλλιέργειες, σε συνάρτηση με το πραγματικό κόστος παραγωγής. Προσδιορισμός του τελικού ποσού αποζημίωσης ανά καλλιέργεια.
5. α) Ενημέρωση για την μη πληρωμή πληγέντων καλλιεργειών όπως το ροδάκινο βιομηχανικό και επιτραπέζιο, οινοποιήσιμο σταφύλι και αμύγδαλα στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας.