Σε κινητοποίηση και συλλαλητήριο με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα στο μνημείο της θυσίας των κολίγων στο Κιλελέρ, την Κυριακή 31 Μάρτη, στις 10.30 π.μ., όπου είναι προγραμματισμένη η φιέστα που στήνουν κάθε χρόνο η κυβέρνηση και οι τοπικές αρχές της περιοχής, προχωράνε οι βιοπαλαιστές αγρότες της Λάρισας και όλης της Θεσσαλίας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν σήμερα εκπρόσωποι της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας και του πρώην μπλόκου Πλατυκάμπου, ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Να  διαφυλάξουμε το πραγματικό νόημα της εξέγερσης του Κιλελέρ, που ήταν ότι ξεσηκώθηκαν και  θυσιάστηκαν οι κολίγοι για να έχουν γη και σήμερα με τις πολιτικές που εφαρμόζονται μας οδηγούν να γίνουμε σύγχρονοι κολίγοι, να χάσουμε τη γη μας. 

Την Κυριακή θα περιφρουρήσουμε τον χώρο του μνημείου, δεν θέλουμε να γίνει μια ακόμα φιέστα, όπου θα ακούσουμε λόγια συμπάθειας, ότι έχουμε δίκιο και αόριστες υποσχέσεις όπως ακούμε εδώ και μήνες. Την εκδήλωση θα αναλάβει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα. Καλούμε αγρότες, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους της Θεσσαλίας να συμμετάσχουν μαζικά στην κινητοποίηση. Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι χρειάζεται να δώσει λύσεις, δεν μας αρκούν πλέον τα λόγια». 

Ακόμα, κάλεσε τον δήμαρχο Κιλελέρ και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας να προχωρήσουν σε δημόσια δήλωση στήριξης «τόσο στα αιτήματα, όσο και στην κινητοποίηση, η οποία γίνεται από τους αγρότες και τον κόσμο. Θα πρέπει να σταθούν στο πλευρό των αγροτών, με την αβεβαιότητά τους για το σήμερα και το αύριο».

Καταλήγοντας, ο Ρίζος Μαρούδας αναφέρθηκε στα οξυμένα προβλήματα που παραμένουν στη Θεσσαλία, επτά μήνες μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, επισημαίνοντας ότι «δεν έχουμε στηριχτεί από την κυβέρνηση και το κράτος, είμαστε μόνοι μας και αβοήθητοι κι αυτό αναδείξαμε στα μπλόκα, με ανεπαρκείς ή και καθόλου αποζημιώσεις, ελάχιστη οικονομική στήριξη. Δεν προχωράνε τα απαραίτητα αντιπλημμυρικά έργα και τα έργα αποκατάστασης των ζημιών».

«Θέλαμε αποζημιώσεις γρήγορα, αλλά έχουν παγώσει. Η ρευστότητα στην περιοχή, εκτός από τη μεγάλη ψυχολογική κρίση που δεχόμαστε, δεν υπάρχει. Θα στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κυβέρνηση. Δεν έχουμε κανέναν λόγο να φύγουμε από έναν τόπο που μας συντηρεί και επιβιώνουμε», σημείωσε ο Δημήτριος Γαλάνης, παραγωγός από την περιοχή της Αμυγδαλής.

«Η Θεσσαλία είναι μια ιδιάζουσα περίπτωση. Θα μας βρουν εκεί στο μνημείο, να το περιφρουρήσουμε. Δεν θα τους αφήσουμε να έρθουν και να πουν ευχολόγια για άλλη μια φορά και δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να υποτιμάται η νοημοσύνη μας. Θα είμαστε εκεί σε πείσμα των καιρών και δεν θα φύγουμε εάν δεν πάρουμε απαντήσεις», ανέφερε ο αμυγδαλοπαραγωγός, Κωνσταντίνος Μητροδήμος.

902.gr