Ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό και προετοιμάζει κινητοποιήσεις, ενώ την ίδια στιγμή μελέτη της ΕΘΕΑΣ (Εθνική Ενωση Αγροτικών Συνεταιρισμών) αναδεικνύει τα προβλήματα εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) που οδήγησαν σε στρεβλώσεις όσον αφορά τον διαμοιρασμό των ενισχύσεων της Ε.Ε.
Σύμφωνα με την Καθημερινή (Τάνια Γεωργακοπούλου), όπως προκύπτει από την επεξεργασία των στοιχείων του πρώτου χρόνου εφαρμογής της νέας ΚΑΠ (2023-2027), μεγάλο ποσοστό πόρων από τα κονδύλια της Ε.Ε. μεταφέρθηκε από τις παραγωγικές μονάδες των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών σε άλλες εκμεταλλεύσεις που ανήκουν σε ανθρώπους οι οποίοι χρησιμοποιούν τη γεωργία για να έχουν συμπληρωματικό εισόδημα.
Μάλιστα, η ανισοκατανομή προέκυψε κυρίως από τα λάθη που έκαναν οι άνθρωποι που κατηύθυναν τους παραγωγούς στο πώς να συμπληρώσουν τις δηλώσεις τους ώστε να επιδοτηθούν. Παράλληλα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης φάνηκε απροετοίμαστο ως προς την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ. Αναγκαίες εγκύκλιοι και αποφάσεις καθυστέρησαν πολύ να εκδοθούν, με αποτέλεσμα να υπάρξουν στρεβλώσεις.
Η ΕΘΕΑΣ προκειμένου να συγκεντρώσει στοιχεία για την κατανομή των κονδυλίων της ΚΑΠ απευθύνθηκε στους αγρότες-μέλη της μέσω ειδικών ερωτηματολογίων.
«Δυστυχώς, δεν έχουμε πρόσβαση στα στοιχεία του οργανισμού πληρωμών (ΟΠΕΚΕΠΕ) παρόλο που θα έπρεπε σύμφωνα με τη νομοθεσία», σημείωσε ο Μόσχος Κορασίδης, γενικός διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, τονίζοντας ότι η οργάνωση ζητεί την άμεση δημοσιοποίηση των στοιχείων πληρωμών.
Χαρακτηριστικά, το 2022 ο αριθμός των αγροτών που συμμετείχαν στο πρασίνισμα (δράσεις της ΚΑΠ προς όφελος του περιβάλλοντος) ήταν 653.000, ενώ στα νέα μέτρα που προβλέφθηκαν για την προστασία του περιβάλλοντος στο πλαίσιο της νέας ΚΑΠ, στα λεγόμενα οικολογικά σχήματα, το 2023 συμμετείχαν μόνο 325.000 αγρότες. Με βάση τα στοιχεία που συγκέντρωσε η ΕΘΕΑΣ, οι κατά κύριο επάγγελμα κτηνοτρόφοι αιγοπροβάτων είδαν την ενίσχυση ανά στρέμμα που λάμβαναν να μειώνεται κατά 26% από το 2022 έως το 2023, ενώ για τους αιγοπροβατοτρόφους που έχουν την κτηνοτροφία συμπληρωματική απασχόληση, η ενίσχυση ανά στρέμμα αυξήθηκε περίπου κατά 36%.
Λ.Ε. kosmoslarissa.gr