Για εκπαιδευτικούς δύο ταχυτήτων εγκαλεί την Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, εξαιτίας των διαφορών που παρατηρούνται στα προνόμια μονίμων και αναπληρωτών.

Εάν νοσήσουν, έχουν µικρότερη άδεια από τους µονίµους. Επίσης, εάν αποβιώσει ένας στενός συγγενής τους. Το ίδιο συµβαίνει µε την κανονική άδεια. Και δεν καταγράφονται µόνο στο πλαίσιο των αδειών οι διαφορές των µονίµων και των αναπληρωτών εκπαιδευτικών στην Ελλάδα. Τελικά, η σχεδόν δεκαετία σε θέση αναπληρωτή, που περνούν µέχρι να λάβουν τον πολυπόθητο διορισµό, µοιάζει µε... καψώνι που εισάγει διακρίσεις σε βάρος εργαζοµένων. Γι’ αυτό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εγκαλεί από το 2016 την Ελλάδα, έχοντας πλέον στείλει το δεύτερο προειδοποιητικό µήνυµα πριν από το πρόστιµο, γράφει ο Απόστολος Λακασάς στην Καθημερινή.

Ειδικότερα, κάθε χρόνο προσλαµβάνονται από το υπουργείο Παιδείας σε θέση αναπληρωτή περί τους 40.000-50.000 εκπαιδευτικούς στην πρωτοβάθµια και τη δευτεροβάθµια εκπαίδευση, ενώ οι µόνιµοι είναι περί τους 140.000. Αρα οι αναπληρωτές καλύπτουν σχεδόν το 25% των συνολικών αναγκών για εκπαιδευτικούς στα δηµόσια σχολεία. Ωστόσο προσλαµβάνονται µε σύµβαση ορισµένου χρόνου, άρα απολύονται κατά τις καλοκαιρινές διακοπές, ενώ µεγάλος αριθµός τους φθάνει στο σχολείο πολύ µετά την έναρξη του σχολικού έτους.

Ευλόγως η διαφορά στη διάρκεια των συµβάσεων επιτρέπει στον κρατικό προϋπολογισµό να δώσει λιγότερα κονδύλια, ενώ συχνά χρησιµοποιούνται και κονδύλια ΕΣΠΑ για την πρόσληψη συµβασιούχων εκπαιδευτικών. Ο µισθός των µονίµων είναι από τον τακτικό προϋπολογισµό και όχι από συγχρηµατοδοτούµενα προγράµµατα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, όπως συµβαίνει µε συµβασιούχους.

Τα στοιχεία

Τα προνόµια που έχουν οι δύο κατηγορίες εκπαιδευτικών καθιστούν τους αναπληρωτές, εκπαιδευτικούς ενός κατώτερου υπουργείου. Ενδεικτικά, σύµφωνα µε τα στοιχεία της ΟΛΜΕ και της ∆ΟΕ:

• Για την ανατροφή του παιδιού ο µόνιµος εκπαιδευτικός έχει µειωµένο διδακτικό ωράριο κατά δύο ώρες εβδοµαδιαίως αν τα παιδιά του είναι ηλικίας µέχρι δύο ετών. Εναλλακτικά, ο εκπαιδευτικός που είναι γονέας εάν δεν κάνει χρήση του µειωµένου ωραρίου δικαιούται άδεια εννέα µηνών για την ανατροφή τέκνου. Ο αναπληρωτής –είτε πλήρους είτε µειωµένου ωραρίου– που έχει παιδί έως 2 ετών έχει δικαίωµα χρήσης µειωµένου

διδακτικού ωραρίου κατά δύο ώρες την εβδοµάδα από το διδακτικό ωράριο που αναφέρεται στη σύµβασή του. Εάν δεν κάνει χρήση του µειωµένου ωραρίου δικαιούται άδεια µε αποδοχές διάρκειας έως τριών µηνών και δεκαπέντε ηµερών.

• Ο µόνιµος δικαιούται κανονική άδεια δέκα εργάσιµων ηµερών µέσα στο έτος. Ο αναπληρωτής θα πάρει έως επτά ηµέρες κανονική άδεια κατά τη διάρκεια της σύµβασής του.

• Ο µόνιµος εκπαιδευτικός µπορεί να πάρει αναρρωτική άδεια τόσους µήνες όσα και τα έτη υπηρεσίας του. Επίσης δικαιούται βραχυχρόνιες άδειες έως οκτώ ηµέρες το έτος. Ο αναπληρωτής δικαιούται 15 ηµερολογιακές ηµέρες (και άλλες επιπλέον 15 ηµέρες για δυσίατα νοσήµατα).

• Ο µόνιµος δικαιούται άδεια τριών ηµερών (προφανώς αµέσως µετά το γεγονός) λόγω θανάτου συζύγου ή συγγενούς έως και τρίτου βαθµού (παππούς, γιαγιά, εγγόνι εξ αγχιστείας, γαµπρός, νύφη, κουνιάδος/α). Αντίθετα, ο αναπληρωτής δικαιούται άδεια δύο ηµερών λόγω θανάτου συζύγου, παιδιού, γονέα ή αδελφού.

• Ως προς τις απολαβές, οι προσωρινοί αναπληρωτές έχουν σταθερές αποδοχές κάθε µήνα ως συµβασιούχοι ορισµένου χρόνου, ενώ οι µόνιµοι εκπαιδευτικοί έχουν µισθό που διαµορφώνεται ανά διετία µε βάση τα µισθολογικά τους κλιµάκια.

• Για την πραγµατοποίηση ιατρικών εξετάσεων ο µόνιµος δικαιούται 14 εργάσιµες ηµέρες. ∆εκατέσσερις ηµέρες είναι και ο µεγαλύτερος χρόνος άδειας που µπορεί να πάρει ο αναπληρωτής, αλλά πόσες θα πάρει τελικά είναι σε αναλογία µε τη διάρκεια της σύµβασής του. Παράλληλα, σε σειρά άλλων θεµάτων η πρόβλεψη για τους αναπληρωτές εξαρτάται από τη διάρκεια της σύµβασής τους.

Η θέση του υπουργείου Παιδείας σε ό,τι αφορά το δίκαιο της Ευρωπαϊκής Eνωσης είναι ότι απαγορεύει τη διάκριση σε βάρος των εργαζοµένων ορισµένου χρόνου σε σχέση µε τους αντίστοιχους εργαζοµένους αορίστου χρόνου, αλλά ουδόλως επιτάσσει την ίση µεταχείριση µεταξύ εργαζοµένων ορισµένου χρόνου και εργαζοµένων αορίστου χρόνου, οι οποίοι δεν βρίσκονται σε συγκρίσιµη κατάσταση. Και, πράγµατι, οι αναπληρωτές και οι µόνιµοι εκπαιδευτικοί δεν βρίσκονται σε συγκρίσιµη κατάσταση».

Η Επιτροπή εάν θεωρήσει ότι δεν έχει λάβει ικανοποιητική απάντηση µπορεί να αποφασίσει την επιβολή προστίµου στη χώρα µας.

Λ.Ε. kosmoslarissa.gr (από το ρεπορτάζ του Απόστολου Λακασά στην Καθημερινή)