Τις σημαντικές αλλαγές στο θεσμικό πλαίσιο των εργασιακών σχέσεων, αλλά και τα πρακτικά ζητήματα που καλούνται να διαχειριστούν καθημερινά οι επιχειρήσεις, έφερε στο προσκήνιο η ενημερωτική εκδήλωση που διοργάνωσαν σήμερα, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) και ο Σύνδεσμος Θεσσαλικών Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΘΕΒ) στη Λάρισα.
Η εκδήλωση, με τίτλο «Εργασιακές σχέσεις στην πράξη: Νομοθετικό πλαίσιο και ζητήματα εφαρμογής από τις επιχειρήσεις», πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο Grecotel Larissa Imperial, με τη συμμετοχή εκπροσώπων της επιχειρηματικής κοινότητας και στελεχών της πολιτείας.
Το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στις πρόσφατες νομοθετικές εξελίξεις, οι οποίες διαμορφώνουν ένα νέο περιβάλλον για την αγορά εργασίας, δημιουργώντας παράλληλα νέες υποχρεώσεις και προκλήσεις για τις επιχειρήσεις.
Στην εκδήλωση συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Νίκος Μηλαπίδης, καθώς και η διευθύντρια Εργασιακών Σχέσεων και Κοινωνικού Διαλόγου του ΣΕΒ, Κατερίνα Δασκαλάκη, οι οποίοι παρουσίασαν τις σημαντικότερες εξελίξεις στο πεδίο των εργασιακών σχέσεων.

Πέντε βασικά ζητήματα στο επίκεντρο
Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στο νέο θεσμικό πλαίσιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων και στην εφαρμογή των συλλογικών συμβάσεων εργασίας, ένα ζήτημα με άμεσο αντίκτυπο τόσο στη διαμόρφωση των όρων απασχόλησης όσο και στις σχέσεις μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων.
Παράλληλα, εξετάστηκαν τα πρακτικά ζητήματα που προκύπτουν από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας, καθώς οι επιχειρήσεις καλούνται να προσαρμόσουν τις διαδικασίες οργάνωσης και καταγραφής του χρόνου εργασίας στις απαιτήσεις του ισχύοντος πλαισίου.
Στην ατζέντα βρέθηκε επίσης η επικείμενη εφαρμογή της νέας νομοθεσίας για τη μισθολογική διαφάνεια, η οποία αναμένεται να επηρεάσει τις πολιτικές αμοιβών και τις διαδικασίες ενημέρωσης των εργαζομένων.
Επιπλέον, συζητήθηκε το πλαίσιο απασχόλησης μετακλητών εργαζομένων από τρίτες χώρες, θέμα που αποκτά ιδιαίτερη σημασία για επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν ανάγκες στελέχωσης, καθώς και τα διαθέσιμα προγράμματα απασχόλησης και κατάρτισης του υπουργείου Εργασίας.
(*) φωτογραφίες από tinealarissa.gr
kosmoslarissa.gr












