Τουλάχιστον 20 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και πάνω από 450 έχουν τραυματιστεί στον Λίβανο, στο νέο κύμα εκρήξεων συσκευών επικοινωνίας που χρησιμοποιούνται από τη Χεζμπολάχ, την επομένη των πολύνεκρων εκρήξεων βομβητών.

«Το κύμα εκρήξεων που προκάλεσε ο εχθρός σε γουόκι-τόκι (…) σκότωσε 20 ανθρώπους και τραυμάτισε πάνω από 450», ενημέρωσε το υπουργείο με ανακοίνωσή του.

Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει επισήμως την ευθύνη – ούτε κι αναμένεται να το κάνει – αλλά δεν υπάρχουν πολλές αμφιβολίες πως η επίθεση οργανώθηκε από τη Μοσάντ με τη συμμετοχή ίσως και της επίλεκτης μονάδας 8200.

Οι επιθέσεις σημειώθηκαν καθώς ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ, Γιόαβ Γκάλαντ, ανακοίνωσε μια «νέα φάση στον πόλεμο» και καθώς μια μεραρχία του ισραηλινού στρατού αναπτύχθηκε στο βορρά.

Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε για «σοβαρό κίνδυνο δραματικής κλιμάκωσης» και κάλεσε όλα τα μέρη να «επιδείξουν τη μέγιστη αυτοσυγκράτηση».
«Προφανώς η λογική του να εκραγούν όλες αυτές οι συσκευές είναι να το κάνουμε ως προληπτικό χτύπημα πριν από μια μεγάλη στρατιωτική επιχείρηση», είπε στους δημοσιογράφους.

Με πληροφορίες από BBC, Reuters, ΑΠΕ-ΜΠΕ