
Νέα στοιχεία σχετικά με την ανταπόκριση της Πυροσβεστικής αλλά και τις ενέργειες του Ανακριτικού Τμήματός της, κατά τις κρίσιμες πρώτες ώρες μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη έρχονται στη δημοσιότητα.
Ρεπορτάζ του ΑΝΤ1 εγείρει σοβαρά ερωτήματα, όπως γιατί καθυστέρησε η κινητοποίηση των πυροσβεστικών δυνάμεων τη νύχτα του δυστυχήματος, ποιος διέταξε την αποχώρηση του Ανακριτικού Κλιμακίου από το σημείο χωρίς να διενεργηθεί αυτοψία, και αν η άμεση και πλήρης ανταπόκριση της Υπηρεσίας θα μπορούσε να είχε σώσει ανθρώπινες ζωές.
Η έκθεση του πρώην διευθυντή της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού, Ανδριανού Γκουρμπάτση, που βασίστηκε σε ανάλυση GPS των οχημάτων που βρέθηκαν στον τόπο του δυστυχήματος και παραδόθηκε στις 21 Μαΐου στον εφέτη Σωτήρη Μπακαΐμη, αποκαλύπτει κρίσιμα χρονικά σημεία.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία, τα πρώτα οχήματα της Πυροσβεστικής από τη Λάρισα ξεκίνησαν για το σημείο περίπου δυόμισι ώρες μετά τη σύγκρουση, έμειναν εκεί για μόλις 36 λεπτά και αποχώρησαν, επιστρέφοντας ξανά τα ξημερώματα. Συγκεκριμένα, ξεκίνησαν στις 01:52, έφτασαν στο σημείο στις 02:16, αναχώρησαν στις 02:52 και επέστρεψαν ξανά στις 05:24.
Το Ανακριτικό Κλιμάκιο της Πυροσβεστικής από την Αθήνα έλαβε εντολή να μεταβεί στο σημείο δύο ημέρες μετά το δυστύχημα. Έφτασε στις 15:36 και παρέμεινε μόνο 20 λεπτά, αποχωρώντας για ξενοδοχείο στη Λάρισα, χωρίς να επιστρέψει ξανά στο πεδίο, ούτε να πραγματοποιήσει αυτοψία.
Τέμπη: Αιχμές για «άνωθεν παρέμβαση»
Η έκθεση αφήνει σαφείς αιχμές, σημειώνοντας ότι τέτοια εντολή απομάκρυνσης θα μπορούσε να έχει δοθεί μόνο με “άνωθεν” παρέμβαση, από εξωϋπηρεσιακό κρατικό παράγοντα. Τονίζεται ότι για ένα τόσο σοβαρό δυστύχημα απαιτούνται ημέρες αυτοψίας και όχι 37 λεπτά παρουσίας, όπως καταγράφηκε από τα τηλεματικά δεδομένα.
Το ρεπορτάζ αποκαλύπτει επίσης ότι το πρώτο σήμα κινητοποίησης από την Πυροσβεστική Λάρισας δόθηκε στις 23:30 – έντεκα λεπτά μετά την επίσημη ενημέρωση για το δυστύχημα στις 23:19 – με την Αστυνομία, το ΕΚΑΒ και την Πολιτική Προστασία να έχουν ήδη ειδοποιηθεί από τις 23:25.
Ιδιαίτερα ανησυχητικό είναι το εύρημα ότι κατά την πρώτη μισή ώρα της τραγωδίας, όταν υπήρχαν εγκλωβισμένοι επιβάτες, φωτιές και τραυματίες, στο σημείο επιχειρούσαν μόλις έξι πυροσβέστες. Ο πραγματογνώμονας αναφέρει ότι συνολικά στις πρώτες κρίσιμες στιγμές επιχείρησαν μόνο δώδεκα πυροσβέστες (έξι οδηγοί και έξι μάχιμοι).
Ο πρώην υπαρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Ανδριανός Γκουρμπάτσης, θέτει το ερώτημα αν περισσότερες ζωές θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν υπήρχε άμεση αντίδραση.
«Αν οι πρώτες δυνάμεις είχαν κινητοποιηθεί στις 23:19, πόσοι από όσους διασώθηκαν αρχικά αλλά έχασαν τη ζωή τους από την πυρκαγιά, θα ήταν σήμερα ζωντανοί; Το σημείο αυτό παραμένει υπό έρευνα» αναφέρει χαρακτηριστικά.
Τις επόμενες ώρες, αναμένεται να ενημερωθεί η ηγεσία της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τα ευρήματα της έκθεσης.
tvxs.gr