Κάλεσμα σε δράση για την κλιματική αλλαγή μέσω της μαζικότερης σκυταλοδρομίας που έχει επιχειρηθεί ποτέ, πραγματοποιούν περιβαλλοντικές οργανώσεις στην Ευρώπη. Η σκυταλοδρομία ξεκίνησε την προηγούμενη Παρασκευή από τη Γλασκώβη, όπου έγινε η προηγούμενη σύνοδος για το κλίμα. Οι δρομείς θα διασχίσουν 18 χώρες –μεταξύ αυτών και την Ελλάδα– και θα καταλήξουν στην Αίγυπτο, όπου θα πραγματοποιηθεί η νέα διάσκεψη του ΟΗΕ για την κλιματική αλλαγή CO27.
Η δράση ονομάζεται Running out of Time (ένα λογοπαίγνιο που συνδυάζει το τρέξιμο και την έλλειψη χρόνου για δράση) και περιλαμβάνει μια διαδρομή 7.767 χλμ. μέσω 18 χωρών. Η σκυτάλη θα περάσει από τη χώρα μας στις 24-27 Οκτωβρίου, ξεκινώντας από την Πρέσπα και καταλήγοντας στον Φλοίσβο. Από εκεί με ιστιοπλοϊκό θα περάσει στην Κύπρο, κατόπιν στο Ισραήλ και από εκεί στην Αίγυπτο. Βασικός διοργανωτής είναι το Ιδρυμα για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση, το οποίο στην Ελλάδα εκπροσωπείται από την παλαιότερη –και μία από τις πιο ενεργές– περιβαλλοντική οργάνωση της χώρας, την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ).
«Χιλιάδες άνθρωποι θα μεταφέρουν χέρι με χέρι τη σκυτάλη, αναδεικνύοντας με τη συμμετοχή τους την ανάγκη συνεργασίας σε όλα τα επίπεδα, για να κρατήσουμε ζωντανή την ελπίδα για έναν βιώσιμο πλανήτη για εμάς και τα παιδιά μας. Ο χρόνος περνάει, δεν έχει όμως ακόμη τελειώσει και οι επιστήμονες δείχνουν ότι υπάρχουν λύσεις», λέει ο πρόεδρος της ΕΕΠΦ Νίκος Πέτρου. «Η δράση στοχεύει στην αύξηση της πίεσης προς τις κυβερνήσεις, ώστε να λάβουν ουσιαστικά μέτρα για το κλίμα. Και ταυτόχρονα επισημαίνει την ανάγκη μιας ουσιαστικής περιβαλλοντικής εκπαίδευσης. Η κινητοποίηση των πολιτών και η άσκηση πίεσης στις κυβερνήσεις είναι ιδιαίτερα σημαντικές. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας κατά 1,5 βαθμό θα συμβεί νωρίτερα, το 2031, λόγω της επαναφοράς των ορυκτών καυσίμων εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης. Από τη δε συμφωνία της Γλασκώβης ελάχιστα έχουν εφαρμοστεί».
Οι ελληνικοί σταθμοί
Οπως εξηγεί ο κ. Πέτρου, η σκυταλοδρομία θα περάσει από την Πρέσπα στην Καστοριά και από την Πτολεμαΐδα, στη Βέροια, στην Κατερίνη, στη Λάρισα και στη Θήβα, ενώ στην Αττική θα ακολουθηθεί η μαραθώνια διαδρομή. «Στο ελληνικό κομμάτι επιλέξαμε να αναδείξουμε περιοχές σημαντικές περιβαλλοντικά, που είτε απειλούνται από την κλιματική αλλαγή, ή αποτελούν καλά παραδείγματα στη διαχείριση του περιβάλλοντος. Θα συνοδεύεται από εκδηλώσεις με τη συμμετοχή σχολείων, αφού το μήνυμα είναι και εκπαιδευτικό».
Την περίοδο αυτή το 60% των αναγκαίων συμμετοχών έχει συμπληρωθεί (λ.χ. έχει κλείσει στην Αττική), ωστόσο υπάρχει ακόμη χρόνος για συμμετοχές από την υπόλοιπη Ελλάδα. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν τα σημεία συμμετοχής στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας της Φύσης (www.eepf.gr).
Γιώργος Λιάλιος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)