Οι περισσότεροι δεν παρέδωσαν παρά ελάχιστα κιλά στα εκκοκκιστήρια λόγω των μεγάλων καταστροφών που υπέστησαν από τις θεομηνίες, ενώ σε αρκετές περιπτώσεις τα χρήματα αυτά εξανεμίστηκαν αφού κατευθύνθηκαν σε εργασίες απομάκρυνσης φερτών υλικών από τα χωράφια τους.
Από την άλλη η εκταμίευση των χρημάτων από την κρατική αρωγή προχωρά με πολύ αργούς γραφειοκρατικούς ρυθμούς, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους παραγωγούς που εδώ και έξι μήνες παραμένουν με «σταυρωμένα χέρια», ειδικά στις παρακάρλιες κοινότητες, όπου ακόμη το νερό κρατά βυθισμένες τις εκτάσεις τους.
Στο «κόκκινο» είναι η αγωνία και των συναδέλφων τους βαμβακοπαραγωγών στην περιοχή του Αλμυρού, που αντιμετωπίζουν εξίσου μεγάλες δυσκολίες.
Συνολικά στον νομό Μαγνησίας υπολογίζεται πως καλλιεργούνται περίπου 35.000 στρέμματα με βαμβάκι, τον αποκαλούμενο και «λευκό χρυσό», που μπορεί για πολλούς παραγωγούς πλέον να μην αποτελεί μονοκαλλιέργεια, όμως στήριζε σε ένα μεγάλο ποσοστό το αγροτικό τους εισόδημα.
Μετά το πρώτο κύμα κακοκαιρίας με τον «Daniel» οι απώλειες στη Μαγνησία έφταναν στο 35%, όμως το δεύτερο χτύπημα από τον «Elias» έκανε τα πράγματα χειρότερα, αυξάνοντας το εύρος των ζημιών κατά 15%-20%, σύμφωνα με τους ίδιους τους βαμβακοπαραγωγούς, που κάνουν λόγο για ολοκληρωτική καταστροφή, καθώς εξαιτίας των καιρικών συνθηκών το 2023 είχαν υποχρεωθεί να κάνουν δύο σπορές, με αποτέλεσμα το κόστος παραγωγής να είναι διπλάσιο συγκριτικά με προηγούμενα χρόνια.
Αν ληφθεί υπόψη ότι υπάρχουν αγρότες που δεν θα προλάβουν τις χειμερινές καλλιέργειες, σιτάρι, κριθάρι, αντιλαμβάνεται κανείς ότι η κατάσταση γίνεται τραγικότερη. «Πολλοί έχουν χάσει τον εξοπλισμό τους, τρακτέρ, μηχανήματα, εφόδια, φυτοφάρμακα.
Εχουν πλημμυρίσει αντλίες και φρεάτια, παρασύρθηκαν συστήματα άρδευσης κ.λπ. Επίσης, έχει αλλάξει η μορφολογία των χωραφιών. Το να φέρουν ξανά το έδαφος σε ομαλότητα και να μπορέσουν να σπείρουν είναι πολύ δύσκολο», επισήμανε ως προς αυτό στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ ο Δημήτρης Λουφόπουλος από την περιοχή του Ριζομύλου.
Τα εμπόδια για τους αγρότες όχι απλά παραμένουν αλλά αυξάνονται, καθώς πολλοί έχουν χρεωθεί για να προχωρήσουν την καλλιέργεια, και τώρα δεν θα πάρουν τίποτα πίσω, ενώ οι αποζημιώσεις αργούν ακόμη και σε καμία περίπτωση δεν καλύπτουν τη χασούρα.
Σημειώνεται, τέλος, πως σύμφωνα με τις τελευταίες ανακοινώσεις του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, το υπόλοιπο της αποζημίωσης για την απώλεια φυτικού κεφαλαίου θα δοθεί μέχρι 30 Ιουνίου και εφόσον έχουν ολοκληρωθεί τα πορίσματα των ελεγκτών, ενώ από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ανακοινωθεί πως η επιστροφή του 50% του ΕΦΚ πετρελαίου περί τα 40 εκατομμύρια ευρώ δεν πρόκειται να δοθεί πριν από τα τέλη Μαρτίου με αρχές Απριλίου.
Βάσω Κυριαζή (Tαχυδρόμος)