Με το βλέμμα στο τρίπτυχο που προτάσσει το Μαξίμου και εξ αρχής φαινόταν πως θα αποτελέσει τον «χάρτη» του ανασχηματισμού, πραγματοποιήθηκαν οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Η προτεραιότητα, σύμφωνα με τους ανθρώπους γύρω από τον Κυριάκο Μητσοτάκη είναι η ακρίβεια, οι αγρότες και η περιφέρεια και με αυτόν τον οδηγό φαίνεται πως έγιναν πολλές από τις επιλογές για τη νέα κυβέρνηση.

Τα νέα πρόσωπα δείχνουν να ενισχύουν το λαϊκό προφίλ της κυβέρνησης, επελέγησαν στελέχη από συγκεκριμένες περιφέρειες, ενώ είναι χαρακτηριστικό πως δεν υπάρχει κανένα εξωκοινοβουλευτικό πρόσωπο στο νέο σχήμα.

Σε ό,τι έχει να κάνει με το θέμα των αγροτών, ο Λευτέρης Αυγενάκης αποχώρησε από το Αγροτικής Ανάπτυξης και πλέον η αγροτική πολιτική θα ασκείται από δύο Θεσσαλούς βουλευτές, τον Κώστα Τσιάρα που είναι ο νέος υπουργός, αλλά και τον Χρήστο Κέλλα ως υφυπουργό. Μάλιστα υπάρχει και τρίτη προσθήκη από τη Θεσσαλία, εκείνη της Κατερίνας Παπακώστα που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο του υφυπουργού Κοινωνικής Συνοχής η Κατερίνα Παπακώστα.

Στο κομμάτι της ακρίβειας «τιμωρήθηκε» ο Κώστας Σκρέκας που αποχώρησε από το Υπουργείο Ανάπτυξης, όπου νέος προϊστάμενος είναι ο Τάκης Θεοδωρικάκος. Μια κίνηση που, σύμφωνα με το Μαξίμου, δείχνει ότι η κυβέρνηση δίνει έμφαση στα θέματα της καθημερινότητας των πολιτών.

Σημαντική είναι και η αλλαγή σε ό,τι έχει να κάνει με το μεταναστευτικό, καθώς αποχώρησε ο (βουλευτής Αττικής) Δημήτρης Καιρίδης και αντικαταστάθηκε από στέλεχος που προέρχεται από τη Βόρεια Ελλάδα, τον Καβαλιώτη Νίκο Παναγωτόπουλο.

Η μοναδική αναβάθμιση υφυπουργού

Ο Θοδωρής Λιβάνιος είναι ο μόνος υφυπουργός από το προηγούμενο κυβερνητικό σχήμα που είδε τον ρόλο του να αναβαθμίζεται, καθώς από αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών προήχθη σε υπουργό. Αντικαθιστά τη Νίκη Κεραμέως που «πλήρωσε» την υπόθεση με τη διαρροή των email και μετατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας. υφυπουργός στο υπουργείο Εσωτερικών, με αρμοδιότητα θέματα Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αναλαμβάνει ο προερχόμενος από το Εργασίας, Βασίλης Σπανάκης. Καταργείται, έτσι, η θέση του αναπληρωτή υπουργού στο Εσωτερικών. 

Στο σχήμα της κυβέρνησης παραμένει και η Δόμνα Μιχαηλίδου, μόνο που από υπουργός Εργασίας, πλέον θα βρίσκεται στο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού ως υφυπουργός.

Αξιοποίηση στελεχών στην κυβέρνηση

Για τις θέσεις των υφυπουργών αξιοποιούνται πρόσωπα από την γαλάζια Κοινοβουλευτική Ομάδα όπως ο Ιάσωνας Φωτήλας στο Πολιτισμού, ο Κώστας Καραγκούνης στο Εργασίας, ο Χρήστος Κέλλας στο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο  Κώστας Γκιουλέκας για θέματα Μακεδονίας-Θράκης. Από το Μαξίμου υποστηρίζουν πως οι επιλογές έγιναν με κριτήρια εργατικότητας και αποτελεσματικότητας, ωστόσο είναι ξεκάθαρο πως παίζει ρόλο και η γεωγραφική διασπορά, καθώς προέρχονται από την περιφέρεια.

Επισημαίνεται ότι αλλαγές δεν υπάρχουν σε  υπουργεία, όπως το Υγείας, το Δικαιοσύνης και το Περιβάλλοντος και το Ενέργειας όπου έχουν δρομολογηθεί μεγάλες μεταρρυθμίσεις.

Πολιτική επιλογή στο Μαξίμου

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι δύο αποχωρήσεις των προηγούμενων μηνών, των Μπρατάκου και Παπασταύρου, καλύπτονται με την προσθήκη του επί χρόνια στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού, Γιώργου Μυλωνάκη, που μέχρι σήμερα ήταν Γενικός Γραμματέας της Βουλής και αναλαμβάνει Υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ. Πρόκειται για μια καθαρά πολιτική επιλογή, ενώ στη θέση του παραμένει ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού, Στέλιος Κουτνατζής, με τις ίδιες αρμοδιότητες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί τα τέσσερα υπουργεία όπου έγιναν αλλαγές στους επικεφαλής τους, στο επόμενο διάστημα.

reader.gr