Τα στοιχεία που δημοσιοποίησε πρόσφατα ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας, σύμφωνα με τα οποία υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στην ολοκλήρωση του συνόλου της διαδικασίας, ώστε οι πλημμυροπαθείς αγρότες της Μαγνησίας και της υπόλοιπης Θεσσαλίας να πάνε ταμείο και να πληρωθούν για τις ζημιές που υπέστησαν σε εξοπλισμό και εγκαταστάσεις ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ που έκανε χθες ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, αναζητώντας στοιχεία συγκεντρωτικά για επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις, η απογοήτευση είναι γενικευμένη.
Οι εκπρόσωποι των επιχειρήσεων, όπως και οι αγρότες που φωνάζουν εβδομάδες τώρα ότι δεν έχουν πληρωθεί, αποδεικνύεται από τους αριθμούς ότι το πράττουν δικαιολογημένα. Σύμφωνα με τα στοιχεία από τους 3.054 πληγείσες επιχειρήσεις, απλήρωτες παραμένουν οι 2.410.
Και επιχειρήσεις στο …περίμενε
Η καθυστέρηση στην όλη διαδικασία είναι τρομακτική για τις επιχειρήσεις που παρέμειναν κλειστές για εβδομάδες μετά τις πλημμύρες και τώρα προσπαθούν να επουλώσουν τις πληγές.
Συνολικά στη Μαγνησία υποβλήθηκαν 3.054 αιτήσεις από πληγείσες επιχειρήσεις. Από τέλη Σεπτεμβρίου έως τον Δεκέμβριο του 2023διαβιβάστηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής 650 φάκελοι ,προκειμένου να λάβουν προκαταβολή (35% της εκτιμηθείσας ζημιάς) 387 δικαιούχοι. Σημειώνεται ότι υπάρχουν φάκελοι που περιλαμβάνουν δύο ή και τρεις αιτήσεις που έχουν γίνει από την ίδια επιχείρηση για επιμέρους ζημιές. Από τις αρχές του 2024 αντίστοιχα προωθήθηκαν 50 φάκελοι στις Επιτροπές και διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή257 δικαιούχοι.
Η παραπάνω εικόνα είναι αποκαρδιωτική. Οι αριθμοί επιβεβαιώνουν τη μεγάλη υστέρηση και δικαιώνουν όσους διαμαρτύρονται πως δεν έχουν δει «το χρώμα του χρήματος», από την πρώτη αρωγή. Μπροστά στα στοιχεία πλέον, τα ερωτήματα παραμένουν και εντείνεται: για ποιους λόγους το τελευταίο χρονικό διάστημα επιχειρείται να δοθεί μια εικόνα ότι όλα βαίνουν καλώς με τις πληρωμές των δικαιούχων.
«Ακτινογραφία» για τις επιχειρήσεις
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε ο ΤΑΧΥΔΡΟΜΟΣ, μετά τις πλημμύρες του Daniel (4 Σεπτεμβρίου) και τον Elias(27 Σεπτεμβρίου), στις 30-9-2023 συγκροτήθηκαν 11 επιτροπές κρατικής αρωγής, αρμόδιες για την εκτίμηση και καταγραφή ζημιών στις πληγείσες επιχειρήσεις.
Μέχρι τέλους του2023 στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας υποβλήθηκαν 3.054 αιτήσεις και οι αρμόδιες Επιτροπές έκαναν 2.800 αυτοψίες, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τις πληγείσες επιχειρήσεις για την ηλεκτρονική προσκόμιση των απαραίτητων δικαιολογητικών εκτίμησης ζημιών, σύμφωνα με τον νόμο της Κρατικής Αρωγής.
Συγκεντρωτικά, κατατέθηκαν 650 φάκελοι στις Επιτροπές και διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, προκειμένου να λάβουν προκαταβολή 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς 387 δικαιούχοι.
Αντίστοιχα, από τις αρχές του 2024 κατατέθηκαν στο Τμήμα Πολιτικής Προστασίας 20 αιτήσεις και οι αρμόδιες Επιτροπές πραγματοποίησαν επιπλέον 200αυτοψίες, με την ίδια διαδικασία ηλεκτρονικής προσκόμισης των απαραίτητων δικαιολογητικών εκτίμησης ζημιών, σύμφωνα με τον νόμο της Κρατικής Αρωγής
Συγκεντρωτικά, κατατέθηκαν 50 φάκελοι στις Επιτροπές και διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής του Υπουργείου προκειμένου να λάβουν προκαταβολή 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς 257 δικαιούχοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι από το ποσό της προκαταβολής 35% αφαιρείται η πρώτη αρωγή που έχει καταβληθεί στις πληγείσες επιχειρήσεις.
Οι Επιτροπές συνεχίζουν τόσο το έργο των αυτοψιών, ενημέρωσης των πληγεισών επιχειρήσεων και στη συνέχεια διαβιβάζουν τον σχετικό πίνακα προκαταβολών στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής.
Τα στοιχεία για αγροτικές- κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις
Για τις δηλώσεις που αφορούσαν στις ζημιές που υπέστησαν αγροτικές- κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις συγκροτήθηκαν 6 Επιτροπές Κρατικής Αρωγής από υπαλλήλους του ΕΛΓΑ και της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας της Π.Ε.Μ.Σ.
Μέχρι τέλους του έτους 2023 διαβιβάσθηκαν μέσω του ΕΛΓΑ στην Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας Π.Ε.Μ.Σ. 4.033 αιτήσεις και οι αρμόδιες Επιτροπές πραγματοποίησαν 552 αυτοψίες, όπου ταυτόχρονα ενημέρωναν τις πληγείσες επιχειρήσεις για την κατάθεση φακέλων με έντυπα απαραίτητα δικαιολογητικά εκτίμησης ζημιών, σύμφωνα με τον νόμο της Κρατικής Αρωγής.
Συγκεντρωτικά κατατέθηκαν 320 φάκελοι με έντυπα δικαιολογητικά στις Επιτροπές.
Από τις αρχές του 2024 έχουν κατατεθεί90 φάκελοι με έντυπα δικαιολογητικά στις Επιτροπές. Διαβιβάσθηκαν στην αρμόδια Διεύθυνση Κρατικής Αρωγής προκειμένου να λάβουν προκαταβολή 35% της εκτιμηθείσας ζημιάς 32 δικαιούχοι.
Και σ΄αυτή την περίπτωση από το ποσό της προκαταβολής 35% αφαιρείται η πρώτη αρωγή που έχει καταβληθεί σε πληγείσες κτηνοτροφικές και αγροτικές εκμεταλλεύσεις.
Ανασυγκροτήθηκαν οι Επιτροπές
Με δεδομένη την υστέρηση στην ολοκλήρωση της διαδικασίας η νέα περιφερειακή αρχή αποφάσισε στις 24 Ιανουαρίου την ανασυγκρότηση των Επιτροπών Κρατικής Αρωγής σε επτά διμελή κλιμάκια πλέον.
Από την ίδια μέχρι τέλος Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκαν από τα κλιμάκια 98 αυτοψίες, ενώ η κατάθεση των δικαιολογητικών γίνεται ηλεκτρονικά πλέον, με σκοπό την ταχύτερη διεκπεραίωση της διαδικασίας αποζημιώσεων.
Βάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)