Η αερορύπανση παραμένει σημαντικό πρόβλημα για την πόλη του Βόλου καθώς και το 2022 το 54% των ημερών τα μικροσωματίδια ξεπέρασαν τα 15mg/m3 που είναι το όριο σε ημερήσια βάση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, σύμφωνα με στοιχεία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που αναζητά χρηματοδότηση για τη συνέχιση συλλογής στοιχείων ειδικά από τα Νοσοκομεία, στο πλαίσιο της έρευνας για τη συσχέτιση της αερορύπανσης με τη δημόσια υγεία.
Ειδικότερα όπως ανέφερε, μιλώντας στην ΕΡΤ Βόλου, ο Γιώργος Σαχαρίδης, καθηγητής στο Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και υπεύθυνος του προγράμματος Greenyourair, το 2022, μόνο 15 ημέρες καταγράφηκαν μικροσωματίδια κάτω από τα 5mg/m3 που είναι το ετήσιο όριο του Π.Ο.Υ. “Αν σταθούμε στο ημερήσιο όριο του ΠΟΥ που είναι 15mg/m3 , τότε στο 54% των ημερών είχαμε πάνω από 15mg/m3. Δυστυχώς συνεχίζουμε να έχουμε ρύπανση στην πόλη μας. Το γνωρίζουμε. Τον Ιανουάριο του 2022 μόνο μία ημέρα ήμασταν κάτω από τα 15mg/m3. Προφανώς τους καλοκαιρινούς μήνες τα πράγματα είναι καλύτερα”.
Ο κ. Σαχαρίδης εξήγησε, ότι η ενεργειακή κρίση επηρέασε τα νοικοκυριά και αυξήθηκε η χρήση του τζακιού που όμως είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που συνέβαλαν στην αερορύπανση. “Αυτό που διερευνούμε είναι αν κάποιος εκμεταλλεύτηκε τη χρήση των τζακιών για να προκαλέσει μεγαλύτερη ρύπανση πάνω από τα όρια της νομοθεσίας. Μέσα στο χειμώνα, υπήρξαν περιπτώσεις που διαπιστωμένα παρατηρήθηκε ρύπανση από πηγές δυτικά της πόλης, όπου δεν υπάρχουν τζάκια αλλά παραγωγικές διαδικασίες.
Κάθε χρόνο δημοσιοποιούμε τις πηγές και το ποσοστό ρύπανσης που προέρχεται. Σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι είναι η τάδε βιομηχανία, αλλά χωρικά το εξηγούμε και βλέπουμε ότι από τα δυτικά, όταν ευνοούν οι καιρικές συνθήκες έχουμε ρύπανση”.
Επιπλέον ο κ. Σαχαρίδης επισήμανε ότι υπήρξαν δράσεις από φορείς που έχουν θετικό αντίκτυπο στη μείωση της ρύπανσης, αλλά δεν επαρκούν γιατί ακόμη η ρύπανση είναι σε υψηλά επίπεδα.
Στη μελέτη, που έγινε από κοινού με την Πνευμονολογική Κλινική του Π.Θ. και είχε συσχετιστεί η αερορύπανση με περιστατικά καρκίνου, καρδιολογικά, εγκεφαλικά κλπ, είχαν συγκεντρωθεί στοιχεία από το Νοσοκομείο μέχρι πριν την πανδημία. “Τα στοιχεία συνεχίζουμε να τα μελετάμε και κάποια δημοσιεύονται σε ειδικά επιστημονικά περιοδικά.
Επίσης συνεχίζουμε να συγκεντρώνουμε στοιχεία της αερορύπανσης και έχουμε υποβάλλει νέα πρόταση σε ένα χρηματοδοτικό εργαλείο του υπουργείου ανάπτυξης για να συνεχίσουμε και τη συλλογή στοιχείων από τα Νοσοκομεία και να συνεχίσουμε την έρευνα. Ίσως βρούμε χρηματοδότηση και από αλλού για να κάνουμε τις μελέτες που κάνουμε”, εξήγησε ο κ. Σαχαρίδης.