Στην τελική ευθεία της ολοκλήρωσης των καλλιεργητικών φροντίδων στο βαμβάκι βρίσκονται οι παραγωγοί της χώρας. Ωστόσο, ο κύκλος της καλλιέργειας κλείνει με δυσκολίες, οι οποίες έχουν αυξήσει το κόστος παραγωγής.
Μεγάλο ρόλο σε αυτή την εικόνα έχουν παίξει τα αποθέματα του νερού, καθώς ένα αξιοσημείωτο ποσοστό των βαμβακοκαλλιεργητών δεν κατάφερε να ολοκληρώσει την άρδευση, με τα αποτελέσματα να αναμένεται να αποτυπωθούν στη συγκομιδή.
Κυρίαρχο ζήτημα αυτή την περίοδο είναι η παρουσία των εντόμων και ιδιαίτερα του πράσινου σκουληκιού.
ΘΕΣΣΑΛΙΑ: Οι βροχές που… δεν ήρθαν, αύξησαν την ανησυχία των βαμβακοπαραγωγών
Μάταια είχαν στραμμένα τα βλέμματα στον ουρανό οι Θεσσαλοί αγρότες, προσευχόμενοι να επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των μετεωρολόγων για βροχοπτώσεις στα μέσα της εβδομάδας, καθώς το νερό που έπεσε ήταν ελάχιστο, συνεχίζοντας την παρατεταμένη περίοδο της ανομβρίας που κυριάρχησε το φετινό καλοκαίρι.
Από την άλλη, οι αγρότες δηλώνουν πως «μετά τον Daniel, κάθε φορά που μαυρίζει ο ουρανός, μαυρίζει και η ψυχή μας. Μετά τον καύσωνα διαρκείας που έχουμε περάσει, προφανώς και έχουμε ανάγκη τη βροχή, αλλά όχι τις καταιγίδες ή τις χαλαζοπτώσεις που σημειώθηκαν σε άλλες περιοχές».
Να σημειωθεί ότι στις 20 Αυγούστου ολοκληρώθηκε η παροχέτευση νερού από τη λίμνη Πλαστήρα προς τον θεσσαλικό κάμπο, στην εκπνοή της αρδευτικής περιόδου, η οποία υπήρξε μεν προβληματική, όχι όμως καταστροφική για τους Θεσσαλούς αγρότες. Ουσιαστικά, εφεξής, μόνο οι βαμβακοπαραγωγοί θα χρειαστούν νερό για πότισμα, λόγω όψιμης καλλιέργειας, ιδιαίτερα στις περιοχές όπου έγιναν διπλοσπορές ή τριπλοσπορές. Όποια ποσότητα νερού έρθει από τον ουρανό, θα είναι καλoδεχούμενη.
Η φετινή αρδευτική περίοδος υπήρξε δύσκολη για τους παραγωγούς λόγω του παρατεταμένου καύσωνα και των υψηλών θερμοκρασιών. Από τις 8 Ιουνίου μέχρι και το περασμένο Σάββατο, η θερμοκρασία υπερέβαινε μόνιμα τους 37 βαθμούς Κελσίου, ενώ έπεσε συνολικά μόλις ένα χιλιοστό νερού. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η ζήτηση για πότισμα, ενώ αρχές Αυγούστου παρατηρήθηκαν και φαινόμενα πανικού, που οδήγησαν σε μη ορθολογική χρήση του διαθέσιμου νερού, ιδιαίτερα στον Νομό Καρδίτσας. Έτσι, στον Νομό Λάρισας χρειάστηκε να εφαρμοστεί πρόγραμμα εναλλάξ ποτίσματος (μέρα παρά μέρα) για να μην έχουν πρόβλημα οι καλλιέργειες και ιδιαίτερα το βαμβάκι.
Β. Γιαννάκος: «Πιθανές επιπτώσεις στην ποιότητα, αν δεν βρέξει»
Ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Καρδίτσας, Βασίλης Γιαννάκος, εμφανίζεται συγκρατημένα αισιόδοξος ως προς την ομαλή ολοκλήρωση των ποτισμάτων στην βαμβακοκαλλιέργεια: «Στην περιοχή μας, την κοινότητα Φύλλου του Δήμου Παλαμά Καρδίτσας, έχουμε διπλοσπορές και τριπλοσπορές, κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να ποτίζουμε για πολλές μέρες ακόμη.
Στις 20 Αυγούστου, σταμάτησε η παροχέτευση νερού από τη λίμνη Πλαστήρα. Αν δεν βρέξει, ίσως μας λείψει το νερό, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα του προϊόντος». Ο ίδιος προσθέτει ότι στα παραπάνω «θα πρέπει να συνυπολογίσουμε και την πολιτική κάποιων αγροτών, οι οποίοι διαβλέποντας τη φετινή χαμηλή εμπορική τιμή του βαμβακιού δεν προχώρησαν στις αυξημένες καλλιεργητικές φροντίδες που απαιτούσε η σεζόν.
Όταν δεν έχεις πληρωθεί για τις ζημιές του Daniel και οι προμηθευτές σε πιέζουν να τους εξοφλήσεις, δεν έχεις ούτε την ψυχολογία, ούτε την οικονομική δυνατότητα να προχωρήσεις στους απαιτούμενους ψεκασμούς για την καταπολέμηση των εντόμων, όπως το σκουλήκι, ή να αναζητήσεις νερό από γεωτρήσεις. Αν δεν στηριχθεί συνολικά η βαμβακοκαλλιέργεια από την πολιτεία, τα πράγματα θα είναι δύσκολα για όλους στην ύπαιθρο».
Θ. Μαρκινός: «Περιορισμός της άσκοπης σπατάλης μέσω της τεχνολογίας»
Ικανοποιημένος ως προς τη φετινή διαχείριση των υδάτων εμφανίζεται ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού (και υπεύθυνος της διαχείρισης των νερών της λίμνης Πλαστήρα), Θανάσης Μαρκινός: «Όλα τελικά πήγαν κατ’ ευχήν, παρά τα μικροπροβλήματα που παρουσιάστηκαν. Επειδή, όμως, η κλιματική κρίση είναι εδώ και το φαινόμενο της λειψυδρίας ήρθε για να μείνει, θα πρέπει να τρέξουν γρήγορα τα έργα αποταμίευσης νερού, όπως και οι συνάδελφοι αγρότες να εξοικειωθούν με την τεχνολογία, περιορίζοντας την άσκοπη σπατάλη νερού».
Ο ίδιος συνοψίζει, λέγοντας ότι «φέτος, είχαμε ρεκόρ υψηλών θερμοκρασιών και έναν άνυδρο Αύγουστο. Υπήρξαν κάποια μικροπροβλήματα, τα οποία αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία στην πορεία. Οφείλω να παραδεχτώ ότι δεν περιμέναμε, όταν προγραμματίζαμε τη φετινή αρδευτική περίοδο, τόσο αυξημένα στρέμματα σε βαμβάκι, εξέλιξη που αύξησε και τη ζήτηση σε νερό. Ιδιαίτερα στον Νομό Καρδίτσας, τα στρέμματα με βαμβάκι ήταν πολύ περισσότερα από τις αρχικές εκτιμήσεις».
Και συμπληρώνει: «Να σημειωθεί ότι η στάθμη της λίμνης Πλαστήρα δεν υποχώρησε ποτέ κάτω από το οικολογικό όριο των 7,84 μέτρων. Καταφέραμε και είχαμε τη στάθμη ενάμιση μέτρο πάνω. Μας δυσκόλεψε πολύ ο παρατεταμένος καύσωνας. Είχαμε υψηλή εξατμισοδιαπνοή το βράδυ, με αποτέλεσμα την αυξημένη ζήτηση σε νερό όλη την ημέρα».
Όσον αφορά στον ΤΟΕΒ Ταυρωπού, ο κ. Μαρκινός αναφέρει: «Αρδεύσαμε κανονικά τα 115.000 στρέμματα της δικαιοδοσίας μας, κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών. Έτσι, αντιμετωπίσαμε προβλήματα που μας δημιούργησε το ανοικτό δίκτυο με απώλειες νερού. Ουσιαστικά, δεν κάναμε χρήση των αποστραγγιστικών δικτύων που συγκεντρώνουν τα νερά του χειμώνα, αλλά του ξεχωριστού αρδευτικού δικτύου».
Και προσθέτει: «Περιμένουμε με αγωνία την ανάδειξη του αναδόχου από τον διαγωνισμό που έγινε –και χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Ύδωρ 2.0– για την κατασκευή κλειστού δικτύου, το οποίο και θα μειώσει σημαντικά τις απώλειες παροχέτευσης του νερού. Το έργο είναι ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης. Η υποχρέωση του αναδόχου είναι να παραδώσει το 30% της εργολαβίας σε 1,5 χρόνο και το υπόλοιπο 70% σε 2,5 χρόνια. Με τους έξυπνους μετρητές που θα τοποθετήσουμε σε κάθε υδροληψία, θα έχουμε μια πραγματική διαχείριση του νερού και έναν ουσιαστικό έλεγχο της κατάστασης».
Α. Παπακωνσταντίνου: «Διπλασιάστηκαν τα έξοδά μας»
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Οργάνωσης Bαμβακοπαραγωγών Φαρσάλων «Cotton Farsala», Αποστόλης Παπακωνσταντίνου, εμφανίζεται προβληματισμένος σχετικά με τη βιωσιμότητα της βαμβακοκαλλιέργειας: «Φέτος, τα έξοδά μας διπλασιάστηκαν. Λόγω της λειψυδρίας, τα ποτίσματα αυξήθηκαν, αντίστοιχα και οι ψεκασμοί για την αντιμετώπιση του ρόδινου σκουληκιού. Όλα αυτά απαιτούσαν χρήματα, ενώ αντιμετωπίζουμε έλλειψη ρευστότητας».
Όπως λέει ο ίδιος, «ακόμη αναμένουμε τις αποζημιώσεις από την κρατική αρωγή για τον Daniel. Οι προμηθευτές μάς πιέζουν, η εμπορική τιμή του βαμβακιού εξακολουθεί να κυμαίνεται σε χαμηλά επίπεδα. Αν συνεχιστούν αυτά τα δεδομένα, τότε αρκετά στρέμματα θα εγκαταλειφθούν».
Γιώργος Ρούστας (ypaithros.gr)