Σημαντικό πρόβλημα αντιμετωπίζουν τα αλιευτικά σκάφη με την επάνδρωση τους. Οι αλιείς αναφέρουν ότι δεν δίνεται βίζα σε αλιεργάτες με καταγωγή από την Αίγυπτο με αποτέλεσμα να υπάρχει μεγάλο πρόβλημα με την έλλειψη προσωπικού. Ήδη υπολογίζεται ότι γύρω στα 100 αλιευτικά μένουν ακινητοποιημένα λόγω αυτής της έλλειψης.
Τη ίδια ώρα, οι αλιείς είναι αντιμέτωποι και με ένα άλλο πρόβλημα αυτό των παράνομων ελληνοποιήσεων, δηλαδή εισάγονται ψάρια απ’ έξω δεν αναγράφεται η χώρα προέλευσής τους και τα «βαφτίζουν» ως ελληνικά.
Ο Γιάννης Μπουντούκος, πρόεδρος πανελλήνιας ομοσπονδίας μέσης αλιείας μίλησε από τον Βόλο για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αλιείς.
«Στον Βόλο υπάρχουν τουλάχιστον δέκα γρι-γρι που είναι ακινητοποιημένα και ξεπερνούν τα 100 σε πανελλαδικό επίπεδο. Τα γρι-γρι αλιεύουν κυρίως γαύρο, σαρδέλα και πελαγικά ψάρια. Το θέμα είναι πολύ σοβαρό κι έχει ξεκινήσει εδώ και 6 – 7 χρόνια».
Ειδικά για την έλλειψη προσωπικού ανέφερε ο κ. Μποντούκος:
«Εδώ και 40 χρόνια περίπου απασχολούμε αλιεργάτες με καταγωγή από την Αίγυπτο, προς τούτο έχει υπογραφεί και διακρατική συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και στην Αίγυπτο. Υπάρχουν νέοι άνθρωποι που θέλουν να έρθουν ως αλιείς και να εργαστούμε κι εμείς απρόσκοπτα. Όμως τα τελευταία 6 – 7 χρόνια η προτελευταία και τελευταία πρόξενος έχουν εφαρμόσει μία περίεργη τακτική, δεν δίνουν βίζα σε νεοαιτούντες αλιεργάτες, ώστε να έρθουν να εργαστούν στην Ελλάδα. Μάλιστα, βλέπουν τα διαβατήρια τους κι ότι δεν έχουν πάρει βίζα στο παρελθόν και τους διώχνουν κατά παράβαση νόμου».
Αναφορικά με τις ελληνοποιήσεις των ψαριών είπε ο κ. Μπουντούκος:
«Το κενό που αφήνουμε εμείς που δεν μπορούμε να εργαστούμε καλύπτεται από εισαγόμενα. Υπολογίζω ότι οι εισαγόμενες αλιευτικές ποσότητες είναι διπλάσιες από την παραγόμενες από την ελληνική μηχανότρατα».
megatv.com