Σκληρή κόντρα μαίνεται μεταξύ δημάρχων και Τεχνικού Επιμελητηριου Ελλάδας (ΤΕΕ) για το μπόνους που αυξάνει τα ύψη των κτιρίων που οικοδομούνται στις πόλεις και προβλέπεται από τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) στις περιπτώσεις που πληρούνται κάποια «πράσινα» κριτήρια.
Ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός απέστειλε την Παρασκευή εξώδικη δήλωση – πρόσκληση – διαμαρτυρία προς τους Δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου με την οποία τους ζητά, «για λόγους ασφάλειας δικαίου καθώς και πρόδηλης εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος», να προβούν άμεσα στην ανάκληση των αποφάσεων που έχουν λάβει περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική περιφέρεια των Δήμων τους, «επιφυλασσόμενοι άλλως για το σύνολο των εννόμων συνεπειών σας».
Μάλιστα το ΤΕΕ κοινοποιεί το εξώδικο και προς τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής προκειμένου να προβεί στην ακύρωση των αποφάσεων, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων του και ειδικότερα του ελέγχου νομιμότητας των πράξεων των ΟΤΑ.
Είχε προηγηθεί δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ στην οποία γινόταν λόγος για αντιδράσεις που οφείλονται σε συμφέροντα και όχι σε ενδιαφέρον για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την άμεση και σφοδρή αντίδραση της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), η οποία μέσω του προέδρου της, Λάζαρου Κυρίζογλου μιλά για «μια πρωτοφανή και απρόκλητη επίθεση». Ξεκαθαρίζει ότι δε θα διαπραγματευετεί «με καμία επαγγελματική συντεχνία», ενώ καλεί μεταξύ άλλων τον κ. Στασινό να κατονομάσει τα συμφέροντα που καταγγέλλει.
Το εξώδικο του ΤΕΕ
Οπως έχει αναφέρει το «Εθνος» σε αλλεπάλληλα ρεπορτάζ του, στους δήμους Βάρης – Βούλας – Βουλιαγμένης και Αλίμου έχει προχωρήσει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών στις περιπτώσεις που ζητείται η χρήση των συγκεκριμένων κινήτρων.
Το ΤΕΕ μέσω του εξωδίκου του ζητά να ακυρωθούν αποφάσεις με τις οποίες οι δήμαρχοι ζητούν από τις Υπηρεσίες Δόμησης να επιβάλλουν στους μηχανικούς την κατάθεση επιπλέον δικαιολογητικών που δεν προβλέπει ο νόμος και εντέλλουν τους αρμόδιους υπαλλήλους να μην εκδίδουν άδειες δόμησης που περιλαμβάνουν χρήση των κινήτρων του ΝΟΚ.
Στο εξώδικο τονίζεται ότι «ουδεμία αρμοδιότητα έχει ο Δήμαρχος, αλλά και εν γένει τα όργανα των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού, να εκδίδουν αποφάσεις περί αναστολής των οικοδομικών αδειών στην χωρική αρμοδιότητα του Δήμου τους», επομένως κάθε τέτοια απόφαση αναστολής έχει εκδοθεί από αναρμόδιο όργανο και οι αποφάσεις χαρακτηρίζονται ακυρωτέες ως μη νόμιμες, για λόγους ασφάλειας δικαίου.
Επισημαίνει επιπλέον ότι το ζήτημα της συνταγματικότητας των άρθρων του ΝΟΚ, δυνάμει των οποίων χορηγούνται κίνητρα προσαύξησης του επιτρεπόμενου ύψους κτιρίων, έχει παραπεμφθεί για κρίση ενώπιον της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας, όπου και εκκρεμεί διευκρινίζοντας ότι μόνο τα αρμόδια όργανα της διοίκησης, που σε καμία περίπτωση δεν είναι οι ΟΤΑ, μπορούν να εξετάσουν και να λάβουν τυχόν απαιτούμενα μέτρα, αν απαιτείται, μέχρι την οριστική κρίση του δικαστηρίου.
Σε δήλωσή του ο κ. Στασινός χαρακτήρισε «εξόχως αντιεπιστημονικό και βαθιά συντηρητικό να υποστηρίζεται ότι δήθεν υποβαθμίζεται η ζωή των πολιτών ή το αστικό περιβάλλον από τυχόν αύξηση του ύψους των κτιρίων, χωρίς μάλιστα να εξετάζονται καθόλου τα οφέλη από τα κίνητρα», ενώ τόνιζε ότι «ο κάθε δήμος δεν είναι κάποιο ανεξάρτητο κρατίδιο ώστε άλλα να ισχύουν σε κάποιες δήθεν προνομιούχες περιοχές και άλλα στην υπόλοιπη χώρα».
Δεν είναι ανεξάρτητα κρατίδια οι δήμοι – Να μην επιστρέψουμε στην εποχή που με ένα τενεκέ λάδι έκανες τη δουλειά σου στην Πολεοδομία
Η κόντρα με τους δημάρχους κλιμακώνεται μέρα με την ημέρα καθώς είχε προηγηθεί δημόσια τοποθέτηση του προέδρου του ΤΕΕ, με την οποία υπερασπιζόταν τα κίνητρα του ΝΟΚ εξαπολύοντας βέλη στους αιρετούς που αντιδρούν, αλλά και στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) στην Ολομέλεια του οποίου εκκρεμεί η τελική κρίση. Για το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο ανέφερε πως το να κρίνει «κάθε οικοδομικό μέγεθος ή κάθε σχεδιαστική επιλογή που γίνεται μέσα στα νόμιμα όρια σε μία οικοδομική άδεια, νομίζω ότι εκφεύγει του ρόλου του διότι είναι ένα τεχνικό και επιστημονικό ζήτημα, που το Σύνταγμα ρητά επιτάσσει να αντιμετωπίζεται ως επιστημονικό. Και το ΣτΕ, επομένως, δεν έχει λόγο σε επιστημονικά ζητήματα».
Αναφορικά με τις αντιδράσεις των δημάρχων, ο κ. Στασινός σημείωνε μεταξύ άλλων πως κανείς από όσους φωνασκούν τελευταία για τα ύψη κτιρίων δεν νοιάζεται για το περιβάλλον, αλλά «νοιάζονται απλά να εξυπηρετήσουν ατομικά ή συλλογικά συμφέροντα. Κάποιοι για να μη κτιστούν δίπλα τους άλλα κτίρια, κάποια ρετιρέ για να μη χάσουν τη θέα τους, κάποιοι για να αυξήσουν την αξία της υφιστάμενης περιουσίας τους, κάποιοι απλά για να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά συμφέροντα».
Εκανε λόγο για δημάρχους που προσπαθούν να επιβάλλουν «ενός ανδρός αρχή» στην περιοχή τους ξεκαθαρίζοντας ότι οι δήμοι δεν έχουν καμία αρμοδιότητα να επιβάλλουν απαγορεύσεις έκδοσης αδειών δόμησης μιλώντας μάλιστα για πισωγύρισμα στο «αμαρτωλό παρελθόν της εξάρτησης από έναν δήμαρχο ή έναν υπάλληλο για την εξυπηρέτηση του πολίτη, την εποχή του «με έναν τενεκέ λάδι κάνεις τη δουλειά σου στην Πολεοδομία», στην εποχή του ρουσφετιού, του γρηγορόσημου και του «αν ξέρεις τον δήμαρχο» και προσθέτοντας πως «στη σημερινή εποχή οι «αυθαίρετοι» δήμαρχοι είναι επικίνδυνοι».
ΚΕΔΕ: Πρωτοφανής και απρόκλητη η επίθεση στους δημάρχους
Πρωτοφανή και απρόκλητη χαρακτηρίζει την επίθεση του ΤΕΕ στους δημάρχους η ΚΕΔΕ, η οποία μιλά για συντεχνίες διευκρινίζοντας πως δε θα διαπραγματευτεί «με καμία συνδικαλιστική ηγεσία ή επαγγελματική συντεχνία το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της Αυτοδιοίκησης να έχει ρόλο και λόγο για το πώς θα αναπτύσσονται οι πόλεις μας, για το πώς θα τις θωρακίσουμε από τις απειλές της κλιματικής κρίσης, με ποιον τρόπο θα κάνουμε καλύτερη την καθημερινότητα των συμπολιτών μας».
Στην απάντησή της προς τον κ. Στασινό τονίζει ότι «καμία επιστημοσύνη, καμία τεχνοκρατική προσέγγιση, κανένα συντεχνιακό συμφέρον, δεν μπορεί να είναι πάνω από το Σύνταγμα και την λαϊκή βούληση».
Η ΚΕΔΕ επιστρέφει τις κατηγορίες για διεκπεραίωση υποθέσεων «με έναν τενεκέ λάδι» χαρακτηρίζοντάς τις άστοχες, ενώ καλεί τον πρόεδρο του ΤΕΕ να κατονομάσει τα συμφέροντα, τα οποία επικαλείται ότι κρύβονται πίσω από τις αποφάσεις των δημάρχων. Ο κ. Κυρίζογλου απευθυνόμενος στον κ. Στασινό ρωτά: «Αναρωτήθηκε ποτέ ποιος ήταν αυτός που έδινε τον τενεκέ με το λάδι και ποιος τον έπαιρνε; Αφού παραδέχεται ότι οι Δήμοι δεν είναι αρμόδιοι για τις Πολεοδομίες, μήπως υπεύθυνοι για τη διαφθορά που καταγγέλλει στις συγκεκριμένες υπηρεσίες ήταν τελικά συνάδελφοί του; Κι αν πράγματι ισχύει αυτό, μήπως οφείλει να ζητήσει από την ελληνική κοινωνία συγγνώμη για λογαριασμό τους, αντί να κουνά επιδεικτικά το δάκτυλο στους δημάρχους;»
Η ΚΕΔΕ χαρακτηρίζει επίσης άστοχη την αμφισβήτηση του συντγαμτικού δικαιώματος της Δικαιοσύνης και του ΣτΕ να έχουν λόγο σε ζητήματα που αφορούν την προστασία του περιβάλλοντος «στο όνομα της όποιας επιστημοσύνης κι αυθεντίας».