Αντιμέτωποι με ολοκληρωτική καταστροφή βρίσκονται οι αγελαδοκτηνοτρόφοι στην περιοχή των Καναλίων, που εκπέμπουν σήμα κινδύνου για το μέλλον του κλάδου, μετά τις τεράστιες απώλειες σε ζωϊκό κεφάλαιο και τις ανυπολόγιστες ζημιές που προκάλεσε στις μονάδες τους το σαρωτικό πέρασμα της κακοκαιρίας του περασμένου Σεπτεμβρίου.

Οκτώ μήνες μετά περίπου 30 αγελαδοκτηνοτρόφοι της περιοχής με περισσότερα από 3.500 ζώα ελευθέρας βοσκής έχουν σηκώσει τα χέρια ψηλά. Εχουν καταρρεύσει οικονομικά και φως στο τούνελ… δε βλέπουν. Η απάντληση των πλημμυρισμένων εκτάσεων στην Κάρλα δεν έχει ξεκινήσει ακόμη και η διαδικασία για την αποκατάσταση του αντιλιοστασίου ώστε στη συνέχεια να ξεκινήσει η αποστράγγιση, δεν είναι βέβαιο ακόμη χρονικά πότε θα πραγματοποιηθεί.

«Ακόμη και αύριο να ξεκινήσει η διαδικασία της αποστράγγισης εμείς έχουμε καταστραφεί. Επί οκτώ και πλέον μήνες 3.000 και πλέον αγελάδες βρίσκονται εγκλωβισμένες μέσα στις κτηνοτροφικές μονάδες. Δεν υπάρχει ούτε σπιθαμή χώρος για ελεύθερη βοσκή. Όλα βρίσκονται κάτω από το νερό. Η τέλεια καταστροφή για εμάς», ξεσπά ο Κώστας Πανομάτης, αγελαδοκτηνοτρόφος στην περιοχή και δημοτικός σύμβουλος. Οι συνάδελφοί του και ο ίδιος μετρούν ανυπολόγιστες απώλειες. Εχασαν ζωικό κεφάλαιο κατά τη διάρκεια του πλημμυρισμού της Κάρλας, ενώ τώρα προσπαθούν να ξεκινήσουν από το μηδέν σε συνθήκες όμως τραγικές.

Αφού δεν μπορούν να βγάλουν τα ζώα τους έξω για να βοσκήσουν είναι αναγκασμένοι να βάλουν βαθιά το χέρι στην τσέπη πληρώνοντας αδρά για ζωοτροφές.

Αυτό ωστόσο σημαίνει αύξηση του κόστους παραγωγής. Αν κανείς συνυπολογίσει και το πετρέλαιο τότε τα πράγματα είναι ακόμη πιο δύσκολα. «Πληρώνουμε 1,70 το πετρέλαιο κίνησης. Μετά τις ζωοτροφές είναι η δεύτερη πρώτη ύλη που αγοράζουμε σε πολύ υψηλή τιμή. Όταν εμείς επιβαρυνόμαστε με υψηλό κόστος πώς είναι δυνατόν μετά να μην ακριβύνουν τα κτηνοτροφικά προϊόντα; Αλυσίδα είναι όλα αυτά», παρατηρεί επίσης ο κ. Πανομάτης, θέλοντας να καταδείξει τη δύσκολη θέση στην οποία έχουν περιέλθει όλοι τους και κατ’ επέκταση οι καταναλωτές.

Σχολιάζοντας τις επιδοτήσεις και τις ενισχύσεις που έχουν δοθεί ο κ. Πανομάτης λέει πως «ό,τι και να αποζημιώσουν δεν λύνεται το πρόβλημα αν δεν δοθούν κίνητρα να μείνει ο κόσμος στα χωριά του».

Όπως είπε, η κυβέρνηση θα πρέπει να κάτσει κάτω με τις παραγωγικές οργανώσεις και να ακούσουν τον απλό κόσμο για το τι πρέπει να γίνει την επόμενη μέρα. Να δώσεις σε κάποιον 5.000-10.000 να τα κάνει τι; Να πάει να αγοράσει ζώα; Να φάει αυτός και η οικογένειά του; Πρέπει να ληφθούν μεγάλα μέτρα. Οι ενισχύσεις που έχουν δοθεί δεν αρκούν ούτε για τα αυτονόητα, οι επιδοτήσεις είναι πετσοκομμένες κατά 20% τουλάχιστον, ενώ η βασική ενίσχυση δόθηκε μειωμένη κατά 27%» τόνισε, εκφράζοντας την έντονη απογοήτευσή του.

Όσο για το πόσο σύντομα θα μπορούν να επανέλθουν σε μία κανονικότητα οι άνθρωποι του κλάδου ο κ. Πανομάτης εκτίμησε πως θα χρειαστεί να περάσει πολύ μεγάλο διάστημα.

Σήμερα, εκτός του συνόλου περίπου 150.000 στρεμμάτων, παραμένει πλημμυρισμένο το τμήμα μεταξύ του Ν.Α. αναχώματος των Καναλίων και του επαρχιακού δρόμου Βελεστίνου – Καναλίων. Το τμήμα αυτό, φιλοξενούσε καθημερινά χιλιάδες ζώα ελευθέρας βοσκής, θα μπορούσε να είναι σε χρήση από τις πολλές δεκάδες κτηνοτρόφους, που πλέον βρίσκονται σε απόγνωση, αν γίνει η αποστράγγιση. Όσο όμως αυτό το έργο καθυστερεί τόσο μεγαλώνει και η απόγνωση των αγελαδοκτηνοτρόφων.

Τις τελευταίες μέρες ορισμένοι «έδιωξαν» πρόωρα ορισμένα ζώα στα ορεινά της Φλώρινας, εκεί όπου τα μεταφέρουν κάθε χρόνο μέσα στον Ιούνιο και επιστρέφουν το Φθινόπωρο. Η πρόωρη μετακίνησή τους κρίθηκε απαραίτητη, ενώ μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ακολουθήσει το κύριος όγκος.

Bάσω Κυριαζή (Ταχυδρόμος)