Κοινή συνέντευξη Τύπου παραχώρησε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Δημήτρης Κουρέτας με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Χρήστο Χατζηχριστοδούλου προκειμένου να ενημερώσουν για την κατάσταση του νερού του δικτύου ύδρευσης σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο, μετά τα μαζικά κρούσματα γαστρεντερίτιδας, αλλά και για τις πιθανές αιτίες
Ο Περιφερειάρχης ανακοίνωσε αρχικά πως ξεκινά με τον ΕΟΔΥ πρόγραμμα για έρευνα και μετρήσεις στις γεωτρήσεις και τις πηγές όλης της Θεσσαλίας. Ειδικότερα στη Θεσσαλία υπάρχουν 788 γεωτρήσεις και 772 πηγές. Οι πρώτοι τρεις Δήμοι που εντάσσονται στο νέο αυτό πρόγραμμα είναι ο Δήμος Αγιάς, που έχει 40 γεωτρήσεις, ο Δήμος Ρήγα Φεραίου που έχει 33 γεωτρήσεις και ο Δήμος Κιλελέρ με 34 γεωτρήσεις. Σε μία εβδομάδα οι μετρήσεις θα έχουν ολοκληρωθεί, όπως είπε ο κ. Κουρέτας και θα υπάρχει μία χρονοσειρά που θα βοηθήσει και τους Δήμους και τις ΔΕΥΑ να καταρτίσουν ένα πρόγραμμα ελέγχου για εκτίμηση κινδύνου και ένα σχέδιο ασφάλειας του νερού.
Τι έγινε σε Ριζόμυλο και Στεφανοβίκειο- Πως είναι η κατάσταση σήμερα
Σε ότι αφορά στο νερό του Ριζομύλου και του Στεφανοβικείου, ο κ. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι τα φαινόμενα γαστρεντερίτιδας είναι σε ύφεση. Συνολικά καταγράφηκαν μέχρι και χθες 121 κρούσματα με την έναρξη της νόσου να είναι προγενέστερη.
Όπως τόνισε ο κ. Χατζηχριστοδούλου οι μετρήσεις και η διερεύνηση είναι σε εξέλιξη ακόμη στην περιοχή. Στο νερό και στα κλινικά δείγματα βρέθηκε σαλμονέλα εντέρικα και είναι βέβαιο πλέον πως πρόκειται για υδατογενή μόλυνση.
Σύμφωνα με τα δείγματα του δικτύου στις 3/6 φάνηκε ότι σε μία γεώτρηση της περιοχής σε σύνολο τριών, βρέθηκε σαλμονέλα, μία γεώτρηση ήταν καθαρή και στην τρίτη βρέθηκαν μικροβιακοί δείκτες όχι όμως σαλμονέλα.
Σημειώνεται ότι σαλμονέλα βρέθηκε και στη δεξαμενή νερού, ενώ ο κ. Χατζηχριστοδούλου υπογράμμισε πως ακόμη διερευνάται η γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα, ώστε να δουν οι επιστήμονες τους ακριβείς λόγους της εμφάνισής της.
Μάλλον, όπως είπε σχετίζεται με το γεγονός ότι υπήρχε το προηγούμενο διάστημα ξηρασία, έπειτα έντονες βροχοπτώσεις, έγιναν διακοπές υδροδότησης και ηλεκτροδότησης ενώ δεν είχε γίνει χλωρίωση. Οι παραπάνω είναι παράγοντες που συντελούν στην μόλυνση του νερού.
Ο ΕΟΔΥ, η Περιφέρεια σε συνεργασία με τη ΔΕΥΑ Ρήγα Φεραίου προχωρούν στην εξυγίανση του δικτύου, στον καθαρισμό, τη χλωρίωση και το ξέπλυμα και της δεξαμενής και πιθανώς, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΟΔΥ στις αρχές της άλλης εβδομάδας θα αποκατασταθεί το δίκτυο ύδρευσης των δύο χωριών. Έως τότε, οι κάτοικοι πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και να μην καταναλώνουν το νερό, ούτε να το χρησιμοποιούν πέραν της τουαλέτας.
Ο κ.. Χατζηχριστοδούλου σημείωσε ότι το συμβάν αυτό δεν σχετίζεται με τον Daniel και πως στην γεώτρηση που βρέθηκε σαλμονέλα και έχει τεθεί τελείως εκτός προκειμένου να μελετηθεί, οι επιστήμονες θα τοποθετήσουν κάμερα να δουν το τι συμβαίνει στο εσωτερικό της, πόσο ψηλά είναι ο υδροφόρος ορίζοντας και άλλες λεπτομέρειες που θα βοηθήσουν στο να δοθούν απαντήσεις.
Ο πρόεδρος του ΕΟΔΥ επεσήμανε πως έχουν καταγραφεί συνολικά 35 υδατογενείς εξάρσεις κρουσμάτων στην Ελλάδα, τον Γενάρη του 2019 στη Β. Ελλάδα καταγράφηκαν 638 κρούσματα, ενώ πριν 2 χρόνια στη νότια Ελλάδα υπήρξε περιστατικό με 33 κρούσματα, ενώ τέτοια συμβάντα έχουν καταγραφεί σε όλο τον κόσμο.
magnesianews.gr