Η κυβερνητική διαρροή ότι η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου θα παραταθεί για ένα ακόμη έτος τον προσεχή Ιανουάριο, κατά τη φάση των τακτικών κρίσεων της ηγεσίας των Ενόπλων Δυνάμεων, ήταν η μοναδική είδηση που επιτράπηκε να γνωστοποιηθεί κατά τρόπο σχεδόν επίσημο μετά τη χθεσινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ. Συγκεκριμένα, κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η θητεία του αρχηγού ΓΕΕΘΑ πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι θα ανανεωθεί για ένα χρόνο, ενώ πρόσθεταν ότι το θέμα δεν συζητήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ.
Με βάση την κείμενη νομοθεσία, η θητεία του κ. Φλώρου ήταν δυνατόν να παραταθεί για ακόμη ένα έτος, καθώς με τη συμπλήρωση τριετίας (όπως θα συμβεί τον Ιανουάριο) υπάρχει η σχετική προαίρεση. Σημειώνεται πως η απόφαση ελήφθη εν μέσω δημοσιευμάτων, σύμφωνα με τα οποία η ΕΥΠ παρακολουθούσε τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ. Σε κάθε περίπτωση η παράταση της θητείας του κ. Φλώρου κρίθηκε επιβεβλημένη επειδή η τουρκική επιθετικότητα συνεχίζεται, ενώ λόγω των «διπλών» ελληνικών εκλογών, στην Αθήνα για μερικές εβδομάδες θα υφίσταται υπηρεσιακή κυβέρνηση.
Τον Ιανουάριο θα πρέπει να αναμένεται και η παραμονή του αρχηγού ΓΕΑ Θεμιστοκλή Μπουρολιά, ο οποίος συμπληρώνει ένα έτος στη θέση του. Αντιθέτως, κλείνουν συνολικά τρία έτη (2+1) στις θέσεις τους οι αρχηγοί ΓΕΣ και ΓΕΝ Χαράλαμπος Λαλούσης και Στυλιανός Πετράκης, γεγονός που σημαίνει ότι θα αποστρατευθούν και θα πρέπει να αποφασιστεί ποιοι θα είναι οι διάδοχοί τους στη φυσική ηγεσία των Οπλων τους. Σύμφωνα με τις επίσημες ανακοινώσεις, στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη συζητήθηκαν ζητήματα ενίσχυσης του εξοπλισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και διαχείρισης των μεταναστευτικών ροών στον Εβρο και το Αιγαίο.
Οπως η «Κ» είχε προϊδεάσει, οι όποιες αποφάσεις για τις κορβέτες του Πολεμικού Ναυτικού θα ληφθούν αργότερα, στις αρχές του 2023, καθώς η προμήθειά τους επηρεάζει ευρύτερα ζητήματα προϋπολογισμού. Οπως είναι γνωστό, οι δύο ανταγωνίστριες χώρες είναι η Γαλλία και η Ιταλία, με την πρώτη να προσφέρει το σχέδιο των Gowind 2500 και τη δεύτερη τις FCx30-Doha. Και οι δύο εταιρείες (Naval και Fincantieri) προσφέρουν δυνατότητα εγχώριας ναυπήγησης.
Ο προϋπολογισμός των κορβετών είναι πιθανόν να επηρεάσει την αναβάθμιση των φρεγατών τύπου ΜΕΚΟ, η οποία ήδη έχει εγκριθεί και –προς το παρόν– υπολογίζεται στα 600 εκατ. ευρώ. Πάντως, παράλληλα προχωρούν προγράμματα που θα καλύψουν καθημερινές επιχειρησιακές ανάγκες του Π.Ν., με βασικό την ολοκλήρωση των συζητήσεων για την παραχώρηση από την Ακτοφυλακή των ΗΠΑ τεσσάρων παράκτιων περιπολικών τύπου «Island».
Το συγκεκριμένο ζήτημα επιλύθηκε και στην προχθεσινή συνεδρίαση της αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, μαζί με την επαναπιστοποίηση των παλαιότερων πυραύλων «Scalp» που υπάρχουν στο οπλοστάσιο των Ε.Δ. Επίσης, στο χθεσινό ΚΥΣΕΑ συζητήθηκε για ακόμη μία φορά και το θέμα των πυραυλικών συστημάτων SPIKE/NLOS, το οποίο παρά τις πολλαπλές εισηγήσεις που έχουν γίνει αλλά και αποφάσεις σε επίπεδο επιτελείων, φαίνεται να αντιμετωπίζει προβλήματα.
Fake news από την Αγκυρα
Τυπική περίπτωση οργανωμένης επιχείρησης παραπληροφόρησης και διασποράς ψευδών ειδήσεων συνιστά η προσπάθεια της Αγκυρας να παρουσιάσει τις δεκάδες παραβιάσεις που έγιναν στο πλαίσιο εθνικής τουρκικής άσκησης ως παρενόχληση νατοϊκού γυμνασίου από ελληνικά μαχητικά, μέσω ανακοίνωσης του υπουργείου Εθνικής Αμυνας της Τουρκίας. Τι ακριβώς συνέβη το περασμένο Σάββατο στο Βορειοανατολικό Αιγαίο και τη Δευτέρα στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο; Η τουρκική αεροπορία δύο φορές τον μήνα πραγματοποιεί αυτού του είδους την άσκηση με σκοπό να «σηκώσει» στον αέρα σημαντικό αριθμό μαχητικών αεροσκαφών και ζητεί για τον σκοπό αυτό τη συνεισφορά ιπτάμενου ραντάρ (AWACS) του ΝΑΤΟ.
Τα συγκεκριμένα αεροπλάνα έχουν ως έδρα τη Γερμανία, ωστόσο υπάρχουν και ορισμένες προωθημένες βάσεις επιχειρήσεων όπως το Ακτιο στην Πρέβεζα, το Τράπανι στη Σικελία, στη Νορβηγία και στο Ικόνιο της Τουρκίας. Το συγκεκριμένο AWACS –του ΝΑΤΟ– δεν πέταξε ποτέ τις συγκεκριμένες ημερομηνίες στο Αιγαίο, παρά μόνο στην περιοχή της Αττάλειας. Και οι αναχαιτίσεις από την Π.Α. πραγματοποιήθηκαν ακριβώς διότι τα τουρκικά μαχητικά μπήκαν σε χώρο ελέγχου από την Αθήνα (FIR Αθηνών), ενώ προχώρησαν και σε παραβιάσεις του Εθνικού Εναέριου Χώρου. Δεν είναι τυχαίο ότι τη Δευτέρα καταγράφηκαν 102 παραβιάσεις, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων έγινε στο Νοτιοανατολικό Αιγαίο με τα ελληνικά και τουρκικά μαχητικά να εμπλέκονται σε εικονικές αερομαχίες 20 φορές.
Βασίλης Νέδος (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)