Καλημέρα
«Συνεδριακό κέντρο 500 θέσεων αποκτά η Λάρισα και μπαίνει στον παγκόσμιο χάρτη», μας πληροφορεί το σχετικό δελτίο Τύπου που είδε το φως της δημοσιότητας. Μάλλον ο συντάκτης διακατέχονταν από ρίγη συγκινήσεως όταν το έγραφε. Καλοδεχούμενο το συνεδριακό αλλά με 500 θέσεις δεν μπαίνεις ούτε στη δεύτερη κατηγορία του παγκόσμιου χάρτη. Ενδεικτικά σημειώνουμε ότι το Palladium, στη Λάρισα πίσω από τα Τζάμπο, χωράει χίλιους καθήμενους …
@ Ήπιων τόνων η πρώην βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτα Δριτσέλη, καμμιά σχέση με κάποιους της λεγόμενης παλαβής αριστεράς που ομνύουν στον Πολάκη. Τώρα θα είναι σύμβουλος της αντιπεριφερειάρχη Τρικάλων Χρύσας Ντιντή. Εικόνα αδιανόητη κάποια χρόνια πριν.
Η επιτυχία της Χρύσας έγκειται στο γεγονός ότι έβαλε κάτω από την ίδια μια πρώην βουλευτίνα με δύο θητείες στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Ακόμα και στο δρόμο το πρωτόκολλο προβλέπει οι σύμβουλοι να βαδίζουν δυο βήματα πίσω από τον αξιωματούχο. Επομένως μπροστά η Ντιντή και πίσω η Δριτσέλη.
Αυτή είναι η μία πλευρά του ντιλ. Η άλλη είναι ότι μερικοί από τους ντόπιους δεξιούς, τους οποίους έψηνε με κόπο ο Νίκος Ράπτης για να προσεγγίσουν τον Κουρέτα, το έβαλαν στα πόδια. Τρέχει τώρα να τους μαζέψει έναν έναν, με λάσο…
# Καταλυτικός ο ρόλος του Χρήστου Κέλλα ώστε να βρεθεί ο Θανάσης Μαμάκος στη θέση του δημάρχου Λαρισαίων. Όπως αποκάλυψε ο υφυπουργός, σε συνέντευξή του στον Βαγγέλη Βουλάγκα, ο Μαμάκος τον είχε επισκεφθεί και τον ενημέρωσε ότι θα διεκδικήσει τον Δήμο, παρεκτός και αν ενδιαφέρεται ο ίδιος οπότε θα κάνει πίσω. «Δεν ενδιαφέρομαι, προχώρα», του είπε ο Κέλλας…
Πέφτουν κορμιά...
Βγήκαν τα …μπαζούκας στον προεκλογικό αγώνα για το Επιμελητήριο στα Τρίκαλα.
Ο ένας εκ των διεκδικητών (Κωνσταντίνος Παπαευθυμίου) καταγγέλλει τον απερχόμενο πρόεδρο Βασίλη Γιαγιάκο ότι, από την ημέρα ανάληψης των καθηκόντων του μέχρι σήμερα, το Επιμελητήριο έχει αναθέσει τουλάχιστον 486.000 ευρώ σε συμβάσεις και έργα προς μία εταιρεία πληροφορικής την Knowledge Α.Ε., η οποία εδρεύει στην …Πάτρα. Η εν λόγω εταιρεία, αναφέρει το σχετικό δελτίο Τύπου, έλαβε, για φιλοξενία και τεχνική υποστήριξη των ιστοσελίδων του Επιμελητηρίου Τρικάλων, συνολικά 187.668 ευρώ από το 2015 μέχρι σήμερα. Η ίδια πήρε και άλλες δυο δουλειές: Την «Προβολή και προώθηση της εμπορικής περιοχής του Ανοιχτού Κέντρου Εμπορίου Δήμου Μετεώρων», με 53.320 ευρώ, και το έργο «Δημιουργία υποδομής παροχής δημοσίων ψηφιακών υπηρεσιών του Επιμελητηρίου Τρικάλων», με αμοιβή 245.191 ευρώ. Όλα στην Πάτρα και στην Knowledge Α.Ε., τίποτα στην τοπική αγορά. Αναμένονται οι απαντήσεις Γιαγιάκου.
@ H Washington Post έχασε 200.000 συνδρομητές, μετά την απόφαση του Τζεφ Μπέζος να μην δημοσιευθεί το άρθρο στήριξης στην Κάμαλα Χάρις για τις αμερικανικές εκλογές. Στα Ελληνικά ΜΜΕ συμβαίνει το ανάποδο, οι αναγνώστες απομακρύνονται λόγω της άφθονης στήριξης η οποία παρέχεται αφειδώς (σε όποιον πληρώνει, βεβαίως)…
Όταν ολοκληρώθηκαν οι σήραγγες των Τεμπών και η νέα εθνική οδός παράκαμψε την κοιλάδα, ο παλιός δρόμος έγινε παράδρομος για να εξυπηρετεί τους κατοίκους της περιοχής. Έρχεται τώρα το υπουργείο Υποδομών κα ενημερώνει ότι στον παλιό δρόμο θα μπούνε …διόδια, στο ίδιο σημείο όπου λειτουργούσαν τα προηγούμενα που καταργήθηκαν. Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι Δήμοι Τεμπών και Αγιάς αντιδρούν σφόδρα αλλά το αυτί του Σταϊκούρα δεν φαίνεται να ιδρώνει. «Δεν είναι διόδια, είναι λύτρα» έγραψε ο άοκνος μπλόγκερ της περιοχής Δημήτρης Γουγουλιάς στο perataria.gr.
Ο θησαυρός του Δήμου
Η παρακάτω ιστορία καταλαμβάνει σχεδόν τη μισή στήλη αλλά νομίζουμε αξίζει τον κόπο.
Το 1963 ο τότε δήμαρχος Λάρισας Δημήτριος Χατζηγιάννης (1888- 1973) αγόρασε στην Αθήνα από τον καθηγητή Νικόλαο Γ. Μάνθο, για λογαριασμό του Δήμου, μια μεγάλη συλλογή από 1.557 νομίσματα, την οποία ο τελευταίος είχε στην κατοχή του και εκποιούσε λόγω έκτακτου οικογενειακού προβλήματος. Η απόφαση για την αγορά λήφθηκε κατά πλειοψηφία από το δημοτικό συμβούλιο καθώς υπήρξαν αντιρρήσεις για το αντίτιμο των 200.000 δραχμών (ποσό υψηλό για την εποχή) αλλά και για την αυθεντικότητά της.
Η συλλογή «είναι μια επένδυσις του Δήμου μας που θα κοσμίσει την Δημοτικήν Πινακοθήκην και την πόλιν μας» είπε ο Χατζηγιάννης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Πριν πέσουν οι υπογραφές για την αγορά, ειδική αρχαιολόγος βεβαίωσε για την γνησιότητα και την αξία των νομισμάτων τα οποία είναι αρχαία Ελληνικά, Ρωμαϊκά, Βυζαντινά, Φραγκικά Ενετικά, και κάποιες χρυσές λίρες.
Η συλλογή δεν εκτέθηκε ποτέ στο κοινό της Λάρισας. Κατέληξε σε θυρίδα της Αγροτικής Τράπεζας, στο κατάστημα της Ίωνος Δραγούμη (δίπλα από το δημαρχείο) το οποίο σήμερα είναι τράπεζα Πειραιώς ενώ η εκάστοτε δημοτική αρχή έχει το κλειδί. Ελάχιστοι την έχουν δει. Μεταξύ αυτών ο Κώστας Τζανακούλης και ο Κώστας Αγοραστός οι οποίοι στα τέλη της δεκαετίας του 1990 (ο πρώτος ως δήμαρχος και ο δεύτερος ως πρόεδρος του δημοτικού Συμβουλίου) την επέδειξαν από κοινού , σε χώρο του δημαρχείου, σε αρχαιολόγο από την Αθήνα που πραγματοποιούσε μια μελέτη. Ακολούθως την επέστρεψαν στη θυρίδα.
Ο Καλογιάννης, ως δήμαρχος μετά το 2014, είχε υποσχεθεί ότι η συλλογή θα εκτεθεί στο κοινό αλλά δεν το έκανε. Τα ερωτήματα προκύπτουν αβίαστα: Γιατί η συλλογή επί 61 συναπτά έτη δεν εκτίθεται σε κάποιο από τα μουσεία της πόλης; Όταν η Αγροτική τράπεζα πέρασε στην Πειραιώς τα νομίσματά της καταμετρήθηκαν; Η νυν δημοτική αρχή έχει κάνει καταμέτρηση; Και το κυριότερο, σκοπεύει να την αξιοποιήσει;
By Kostas Tolis
*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)