Παραπολιτικά και άλλα θεσσαλικά από τη Λάρισα

Καλημέρα

Ακούγοντας τον σύμβουλο του ΟΣΕ, σε συνέντευξή του, μάθαμε ότι τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει προσλήψεις φυλάκων σιδηροδρομικών διαβάσεων με προεδρικό διάταγμα το οποίο καθόριζε ποια συγκεκριμένη διάβαση θα φυλάει ένας συγκεκριμένος φύλακας. Δηλαδή ο φύλακας κ. Βάϊος, για παράδειγμα, θα φυλάει τη διάβαση στην οδό Βόλου (Λάρισα), ο κ. Ιάκωβος θα σηκώνει το σημαιάκι του μόνο στη διάβαση στο Χάνι (Τρίκαλα) και πάει λέγοντας.

Στην πορεία, όμως, κάποιες διαβάσεις καταργήθηκαν. Ωστόσο ο ΟΣΕ δεν μπορεί να ζητήσει από τον φύλακα της διάβασης που καταργήθηκε να μετατεθεί κάπου αλλού. Να φυλάει δηλαδή άλλη διάβαση όπου υπάρχει ανάγκη, διότι το προεδρικό διάταγμα προβλέπει ότι ο κάθε υπάλληλος του είδους, φυλάει μόνο σε ένα συγκεκριμένο σημείο.

Τώρα λοιπόν που καταργήθηκαν κάποιες διαβάσεις, αυτοί παραμένουν και πληρώνονται χωρίς να κάνουν τίποτα. Την ώρα μάλιστα που άλλες διαβάσεις παραμένουν αφύλακτες γιατί δεν υπάρχει προσωπικό.

Ένα χρόνο μετά την (αδιανόητη) πολύνεκρη σύγκρουση των τρένων στα Τέμπη, η κυβέρνηση ακόμα προσπαθεί να αλλάξει το προεδρικό διάταγμα, προκειμένου να μπορέσει ο ΟΣΕ να μεταθέσει κάποιους φύλακες από διαβάσεις που καταργήθηκαν σε άλλες όπου υπάρχει πραγματική ανάγκη.

Ούτε στο Μπουρούντι …

 # Επιτέλους απέκτησε διοίκηση το Πανεπιστημιακό Νοσοκομεία Λάρισας για να μπορεί να αγοράσει καμμιά γάζα. Η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δ.Σ. θα γίνει αύριο Παρασκευή έχοντας στην ημερήσια διάταξη  …650 θέματα. Υπολογίζεται ότι η συνεδρίαση θα ολοκληρωθεί πριν τα Χριστούγεννα …

 Μύλος

Η απομάκρυνση του Οδυσσέα Ράπτη, στελέχους που κρατούσε την μπαγκέτα της  e-trikala Α.Ε., εταιρείας κλειδί για πολλά πράγματα στον Δήμο Tρικκαίων και κυρίως για τον Μύλο των Ξωτικών, έφερε παρενέργειες που έφτασαν μέχρι την παραίτηση ενός δημοτικού Συμβούλου, τού Φόρη Ρόμπου, ο οποίος και ήταν πρόεδρος της e-trikala.

Το χειρότερο είναι ότι αποκαλύπτονται πρακτικές που γεννούν ερωτήματα για τον τρόπο διαχείρισης της εταιρείας, με περίεργες αναθέσεις και μπακαλίστικη λογική. Ο δήμαρχος Σακκάς, στρυμωγμένος από τα γεγονότα, ανέλαβε ό ίδιος την ευθύνη δίνοντας εντολή στον γραμματέα του Δήμου να ελέγξει τα οικονομικά της. Ο ανομολόγητος φόβος της δημοτικής αρχής είναι μήπως το χαλί κρύβει κι άλλα από κάτω …

@ Είναι λυπηρό να βλέπεις φίλια πυρά στους κόλπους του συλλόγου των οικογενειών που έχασαν ανθρώπους στα Τέμπη.

Τρία τα λάθη της προέδρου Μαρίας Καρυστιανού που προκαλούν ρωγμές στην ηγετική της εικόνα. Πρώτο δεν έπρεπε να αποφασίσει την διοργάνωση συναυλίας με εισιτήριο χωρίς να ερωτηθούν όλοι. Δεύτερο ήταν τουλάχιστον απρεπές να στείλει εξώδικο στην οικογένεια Πλακιά, της Καλαμπάκας, η οποία έχασε τρία παιδιά στο δυστύχημα. Και τρίτο να δώσει βιντεοσκοπημένη απάντηση για το θέμα, την οποία, όμως, την κατάγραψε την ώρα που οδηγούσε το αυτοκίνητό της…

Όσο για τη συναυλία στο Καλλιμάρμαρο, ξεθώριασε ήδη ….

  

Τους αγαπάει όλους τους υποψηφίους προέδρους του ΠαΣοΚ η Λίτσα Λιακούλη, δεν άφησε κανέναν παραπονεμένο, ήταν πάντα εκεί, στην πρώτη σειρά του Χατζηγιάννειου. Την καρδιά της όμως την έδωσε σε έναν - στον έρωτα άλλωστε δεν χωράνε όλοι. Τον Ιανουάριο, όταν έκοψε την πρωτοχρονιάτικη πίτα του γραφείου της στην Πινακοθήκη, ο νέος δήμαρχος Αθηναίων Χάρης Δούκας έσπευσε στη Λάρισα για να παραστεί πριν ακόμα προλάβει καλά καλά να επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του Δήμου του. Τότε ήταν που ο κραταιός Νικόλας αντελήφθη ότι τον περιμένει ο λάκκος των λεόντων.

Ο Χάρης αύριο Παρασκευή ξανάρχεται στη Λάρισα, αλλά δεν θα πάει στο Χατζηγιάννειο όπου πήγαν οι άλλοι. Η Λίτσα θα τον υποδεχτεί στο αρχαίο θέατρο της πόλης. Οι συμβολισμοί είναι προφανείς, δούλεψε πολύ για αυτόν, τον θέλει νικητή.

Αν ο Χάρης γίνει πρόεδρος του ΠαΣοΚ, θα μοιράζει τον χρόνο του με τις ανάγκες του Δήμου μιας Αθήνας που τα τελευταία χρόνια έχει καταντήσει χειρότερη από το Κάϊρο. Αν γίνει και πρωθυπουργός, θα κοπεί στα τρία …

Σημ. Η φωτογραφία είναι από την επίσκεψη του Χάρη Δούκα στον δήμαρχο Λαρισαίων τον περασμένο Ιανουάριο.

 $ Για τους Βαρδινογιάννηδες σπάνια μαθαίνεις πράγματα από τα ΜΜΕ, όλα δουλεύουν όπως επιθυμεί η οικογένεια και τα σκυλιά δεμένα. Κόμματα και κυβερνήσεις φροντίζουν να τα έχουν καλά με τον Όμιλο. Από την επίσημη ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού μάθαμε ότι η εταιρεία αρνήθηκε έλεγχο στην έδρα της Μότορ Όιλ και για τον λόγο αυτό της επέβαλε το ασυνήθιστα υψηλό πρόστιμο των 9,2 εκ. ευρώ καθώς και άλλες 50 χιλιάδες στον Γιάννη Βαρδινογιάννη. Για να έχουμε μια αίσθηση των αναλογιών, σε μια άλλη σχετικά πρόσφατη περίπτωση παρεμπόδισης ελέγχου, στην Άλτερ Έγκο του Βαγγέλη Μαρινάκη, η Επιτροπή είχε επιβάλει πρόστιμα 200.000 ευρώ στην εταιρεία και 1 εκ. στον ίδιο τον Μαρινάκη.

Να ξαναπάνε οι ελεγκτές. Μπορεί να μην καταφέρνουν να πραγματοποιήσουν ελέγχους αλλά τουλάχιστον το κράτος να μαζεύει κανένα φράγκο από τα πρόστιμα …

 % Μπον βιβέρ ο Λαρισαίος, στην καταγωγή, δικηγόρος Γιάννος Γραμματίδης, πήγε και έμπλεξε με τον κρατικό ΟΣΕ. Ωστόσο απεδείχθη αδιάβαστος και ως εκ τούτου πήγε άκλαυτος. Βγήκε τις προάλλες, ως πρόεδρος του οργανισμού, και δήλωσε με στόμφο ότι το Δασαρχείο ευθύνεται που δεν κόβονται τα κλαδιά των δένδρων δίπλα στις γραμμές του τρένου. Δεν άργησε όμως να τον αδειάσει ο Διευθύνων Σύμβουλος του οργανισμού, λέγοντας ότι το κλάδεμα κλπ είναι ευθύνη του ΟΣΕ. Ο Γιάννος παραιτήθηκε σεμνά και επέστρεψε στα δικηγορικά του καθήκοντα και στα οχήματα αντίκες που συλλέγει με πάθος ….

@ Κασσελάκης, Πολάκης, Φαραντούρης στο ίδιο ντιμπέιτ! Χάνεται τέτοιο θέαμα; Να ειδοποιηθεί και η Ουέφα, μην τυχόν υπάρχει ευρωπαϊκό ματς εκείνο το βράδυ για να το αλλάξει…

By Kostas Tolis

*Για πληροφορίες, ιδέες, φωτογραφίες, ρουφιανιές κ.λπ. στο tolis@kosmoslarissa.gr (εχεμύθεια δεδομένη)

Copyright Kosmos newspaper, Larissa

Tο thessalianews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο. Θεωρούμε ότι ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Τα συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια θα διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση.