Τεράστια απήχηση έχει αποκτήσει το πρόγραμμα «Ανακυκλώνω - Αλλάζω θερμοσίφωνα», με τις αιτήσεις για ένταξη να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο. Είναι χαρακτηριστικό ότι ήδη, σύμφωνα με πληροφορίες του Insider.gr, ξεπερνούν τις 200.000 τα νοικοκυριά που δίνουν το «παρών» στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, με ισάριθμες αιτήσεις για τη χορήγηση επιδότησης.
Το παραπάνω νούμερο είναι αν μη τι άλλο εντυπωσιακό, αν λάβει κανείς υπόψη του ότι το πληροφοριακό σύστημα «άνοιξε» πριν από μόλις 12 ημέρες, και μάλιστα σε πρώτη φάση μόνο για τους ενδιαφερόμενους με ΑΦΜ που λήγει σε 1 και 2. Όλα τα νοικοκυριά, δηλαδή ανεξαρτήτως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ, απέκτησαν τη δυνατότητα υποβολής αιτήσεων πριν από μόλις 8 ημέρες.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία κατάθεσης αιτήματος εκπνέει στις 20 Ιουνίου, δηλαδή σε κάτι λιγότερο από ένα μήνα. Μάλιστα, με δεδομένο ότι οι δικαιούχοι θα προκύψουν με βάση τη λίστα κατάταξης στη βάση οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων, χωρίς να παίζει ρόλο ο χρόνος υποβολής της αίτησης, είναι δεδομένο ότι θα ακολουθήσουν εξίσου μεγάλα «κύματα» ενδιαφερομένων. Επομένως, με βάση ακόμη και τις πιο συντηρητικές εκτιμήσεις, έως τη λήξη της διορίας υποβολής, αναμένεται οι αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει κατά πολύ τις 300.000, με τη συμμετοχή να έχει κυριολεκτικά σπάσει τα κοντέρ.
Επιπλέον κεφάλαια για τους επιλαχόντες
Ανεξάρτητα από το αν επιβεβαιωθούν ή όχι αυτές οι εκτιμήσεις, είναι δεδομένο ότι ήδη έχει υπερκαλυφθεί ο αρχικός προϋπολογισμός του προγράμματος, ύψους 100 εκατ. ευρώ. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΝ, το κονδύλι αυτό αναμένεται να εξαντληθεί με την κάλυψη της χρηματοδότησης 120.000 δικαιούχων.
Ωστόσο, σύμφωνα με την «αρχιτεκτονική» του προγράμματος (που ακολουθεί αυτή του «Ανακυκλώνω – Αλλάζω θερμοσίφωνα»), από τους αιτούντες που δεν θα καταφέρουν να κατακυρώσουν επιδότηση, θα καταρτιστεί λίστα επιλαχόντων. Κάτι που σημαίνει ότι θα υπάρξουν σε επόμενη φάση επιπλέον ωφελούμενοι, από τους ωφελούμενους του πρώτου «κύματος», οι οποίοι τελικά δεν θα εξαργυρώσουν τελικά το voucher. Επίσης, δέσμευση της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΝ ήταν ότι θα εξευρεθούν στην πορεία νέα κεφάλαια για το πρόγραμμα. Δέσμευση που δεν ανατρέπεται με τις εκλογές, καθώς είναι προεξοφλημένο πως η δεύτερες κάλπες θα ανανεώσουν τη θητεία της απερχόμενης κυβέρνησης.
Σε κάθε περίπτωση, η «βροχή» αιτήσεων μεταφράζεται σε «ψήφο εμπιστοσύνης» για την εξοικονόμηση ρεύματος (και χρημάτων) που μπορεί να πετύχει ένα νοικοκυριό, αξιοποιώντας τον τη (δωρεάν) ηλιακή ενέργεια για να εξασφαλίζει ζεστό νερό χρήσης. Όπως είναι φυσικό, χάρις στην επιδότηση, αυτό το οικονομικό όφελος γίνεται ακόμη μεγαλύτερο – συμβάλλοντας έτσι στην ακόμη μεγαλύτερη διείσδυση των ηλιοθερμικών συστημάτων στα ελληνικά νοικοκυριά.
Γενναίες επιδοτήσεις
Αξίζει να σημειωθεί πως, μέσα στο 2022, αγοράστηκαν και τοποθετήθηκαν 120.000 ηλιακοί στη χώρα μας. Ένα νούμερο που θα είναι πολλαπλάσιο φέτος χάρις στο πρόγραμμα, προβλέποντας αρκετά γενναίες για όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες, όπως έχουν αναφέρει στο Insider.gr στελέχη του κλάδου. Έτσι, το γεγονός ότι το πλαφόν ενίσχυσης φτάνει στα 904 ευρώ για την χαμηλότερη κατηγορία, ξεκινώντας από τα 500 ευρώ για τα υψηλότερα εισοδήματα (χωρίς μάλιστα να συνυπολογισθεί η επιδότηση του ΦΠΑ), αποτελεί πραγματικά οικονομικό κίνητρο, ώστε όχι μόνο να προμηθευτούν ακόμη περισσότεροι Έλληνες ηλιακό, αλλά και να αποκτήσουν τη δυνατότητα να επιλέξουν ένα ποιοτικό μοντέλο, που θα τους συντροφεύει για 20 και πλέον χρόνια.
Χάρις στην επιδότηση, η απόσβεση της αγοράς δεν θα χρειαστεί περισσότερο από 3 μόλις χρόνια. Για τα υπόλοιπα 17 έτη που θα παραμείνει σε λειτουργία ο ηλιακός, θα εξοικονομήσει από τους λογαριασμούς ηλεκτρισμού ένα ποσό περί τα 8.000 ευρώ. Μάλιστα, το ποσό αυτό έχει υπολογισθεί με μικρότερες τιμές ρεύματος σε σχέση με τα επίπεδα που καταγράφονταν μέσα στην ενεργειακή κρίση και ελαφρώς μεγαλύτερες από την εποχή πριν την ενεργειακή κρίση.
Υπενθυμίζεται ότι προϋπόθεση για τη διεκδίκηση ένταξης στο πρόγραμμα είναι το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας να μην υπερβαίνει τις 30.000 ευρώ, αλλά και αποσυρθεί ο ηλεκτρικός θερμοσίφωνας (τουλάχιστον 40 λίτρων) που χρησιμοποιείτο έως τώρα.
Η τελική επιλογή των δικαιούχων θα προκύψει μέσα από ένα συνδυασμό οικονομικών και κοινωνικών κριτηρίων και πιο συγκεκριμένα με το μέσο ετήσιο εισόδημα ανά μέλος οικογένειας, καθώς και το αν υπάρχουν στην οικογένεια μέλη ΑμεΑ ή εξαρτώμενα μέλη. Επίσης, θα πριμοδοτηθούν επίσης και οι μονογονεϊκές οικογένειες, με τουλάχιστον ένα εξαρτώμενο τέκνο.
insider.gr