Σε νέες περιπέτειες οδηγούνται τα σχέδια της Θεσσαλίας για τη διάσωση του κάμπου από την λειψυδρία τα οποία προβλέπουν μεταξύ άλλων και τη μερική αξιποίηση των νερών του Αχελώου σε ποσοστό 5%. Τέσσερις περιβαλλοντικές οργανώσεις, δύο δήµοι και άλλοι φορείς στην Αιτωλοακαρνανία, ζητούν την ακύρωση του σχεδιασμού διαχείρισης των υδάτων της Θεσσαλίας με προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Στο ΣΤΕ προσέφυγαν η Περιφέρεια ∆υτικής Ελλάδας, η Περιφερειακή Ενωση ∆ήµων ∆υτικής Ελλάδας, οι ∆ήµοι Αγρινίου και Μεσολογγίου, ο Αγροτικός Συνεταιρισµός Αγρινίου, το Επιµελητήριο Αιτωλοακαρνανίας, το Περιφερειακό Τµήµα ΤΕΕ Ν. Αιτωλοακαρνανίας και οι οργανώσεις WWF Ελλάς, Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης και Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισµού. Οι φορείς ζητούν την ακύρωση των πράξεων του υπουργικού συµβουλίου µε τις οποίες αναθεωρήθηκαν, τον περασμένο Απρίλιο, τα σχέδια διαχείρισης λεκανών απορροής στη Θεσσαλία και στη ∆υτική Ελλάδα .

Στην προσφυγή τους υποστηρίζουν ότι τα δύο αυτά σχέδια, µε τα οποία προβλέπεται η µερική εκτροπή του Αχελώου, ως αρδευτικό και ενεργειακό έργο είναι αντίθετα στις κοινοτικές οδηγίες για την προστασία των υδάτων και τη στρατηγική εκτίµηση περιβαλλοντικών επιπτώσεων σχεδίων. Ισχυρίζονται ακόμα ότι βασίζονται σε ...αναξιόπιστα στοιχεία όσον αφορά τις πραγµατικές ανάγκες της Θεσσαλίας σε νερό, καθώς ότι τα έργα της εκτροπής θα αποδειχτούν κοστοβόρα και εν τέλει ασύμφορα.

Κώστας Τόλης, kosmoslarissa.gr