Γράφει και επιμελείται η Νεκταρία Βαρσαμή - Πουλτσίδη

Δύο βιβλία με διαφορετικές προσεγγίσεις, αλλά κοινό στόχο την απόδραση από την καθημερινότητα, μας καλούν σε ένα ταξίδι αυτογνωσίας.

Στο Απρόσκλητη σε Πάρτι της Sophie Kinsella, η πρωταγωνίστρια συναντά αμήχανες καταστάσεις γεμάτες χιούμορ, που μας θυμίζουν τα απρόοπτα της ζωής.

Αντίθετα, στο Ιαματικό Ψυχοβότανο, Θρυλία της Θάλειας Αντωνιάδου, η πλοκή μάς μεταφέρει σε έναν φανταστικό κόσμο, όπου η πνευματική δύναμη και η αναζήτηση της ίασης καθορίζουν την πορεία των ηρώων. 

Απρόσκλητη σε πάρτι – SophieKinsella

Ξεκινώντας το διάβασμα του «Απρόσκλητη σε πάρτι» της Sophie Kinsella, δεν περίμενα να βυθιστώ σε έναν κόσμο τόσο γεμάτο γέλιο και απρόσμενες καταστάσεις! Κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Ψυχογιός. Η μετάφραση  είναι της Χρύσας Μπανιά.

Η ιστορία ακολουθεί την Έφι Τάλμποτ, καθώς προσπαθεί να τα βγάλει πέρα με μια σειρά από ατυχίες, από την απώλεια της δουλειάς της μέχρι την απειλή πώλησης του οικογενειακού της σπιτιού. Μέσα σε όλα αυτά, βρίσκεται άθελά της καλεσμένη σε ένα πολυτελές πάρτι, εκεί όπου η ζωή της θα πάρει μια απρόσμενη τροπή.

Ένα χρόνο πριν, ο πατέρας της Έφι και η μητριά της χώρισαν. Ο πατέρας της άρχισε να βγαίνει με μια πολύ νεότερη γυναίκα. Τώρα, ο πατέρας της πουλά το αγαπημένο της σπίτι. Αυτό υποψιάζεται η Έφι πως συμβαίνει κυρίως χάρη στην παρέμβαση της νέας γυναίκας του πατέρα της.

Αυτό που ακολουθεί είναι τραγελαφικό, με την Έφι να περιφέρεται κρυφά στο σπίτι, ακούγοντας συζητήσεις στις οποίες μάλλον δεν θα έπρεπε να συμμετάσχει. Παράλληλα, υπάρχει και ο Τζο, ο πρώην της, γνωστός και ως εκείνος που την παράτησε μυστηριωδώς, χωρίς εξηγήσεις, πριν από τέσσερα χρόνια, γεγονός που δεν μπόρεσε ποτέ να ξεπεράσει.

Σήμερα, ο Τζο, είναι διάσημος χάρη σε μια τηλεοπτική συνέντευξη και δέχεται πρόσκληση στο πάρτι με βάση τη φήμη του και όχι ως ο πρώην της. Απροσδόκητα, ο Τζο γίνεται ένας απίθανος σύμμαχος στην προσπάθεια της Έφι να ανακτήσει τις αγαπημένες της κούκλες. Αυτό σημαίνει ότι ίσως τελικά να έχουν την ευκαιρία να επιλύσουν ό, τι πήγε στραβά μεταξύ τους.

Το πάρτι είναι γεμάτο από παρεξηγήσεις και ανατροπές. Η Έφι, προσπαθώντας να παραμείνει αόρατη, πέφτει διαρκώς πάνω σε απρόσμενα εμπόδια. Από λάθος πόρτες μέχρι ξαφνικές αφίξεις ανθρώπων, κάθε της βήμα μοιάζει να την οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη σύγχυση. Εν τω μεταξύ, ο Τζο, προσπαθεί να καταλάβει τις προθέσεις της, ενώ ταυτόχρονα αναρωτιέται για το παρελθόν τους και τι πραγματικά συνέβη πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Kinsella έχει ένα μοναδικό χάρισμα να δημιουργεί αστείους χαρακτήρες και ξεκαρδιστικές περιστάσεις. Η Έφι, με τις γκάφες και τις ατυχίες της, γίνεται αμέσως συμπαθής, όπως και οι υπόλοιποι χαρακτήρες, από την αδελφή της Μπιν, μέχρι τον γοητευτικό Τζο, που προσθέτουν μια δόση χιούμορ και ρομαντισμού στην ιστορία.

Διαβάζοντας το βιβλίο «Απρόσκλητη σε πάρτι» αυτό που μου άρεσε ιδιαίτερα ήταν η πρωταγωνίστρια, που με κέρδισε αμέσως με την αισιοδοξία της, την αδεξιότητά της και την αστεία ματιά της στη ζωή. Ακόμα κι όταν βρίσκεται σε δύσκολη θέση, δεν χάνει το κουράγιο της και βρίσκει τρόπους να αντιμετωπίσει τα προβλήματα με χιούμορ.

Ωστόσο, η πλοκή του βιβλίου ήταν αρκετά προβλέψιμη και δεν έκρυβε ιδιαίτερες εκπλήξεις. Πρόκειται για ένα ανάλαφρο βιβλίο ιδανικό για τις καλοκαιρινές διακοπές.

Επιπλέον, η Kinsella αγγίζει με ωραίο τρόπο θέματα, όπως η οικογένεια, η φιλία και η αγάπη. Η σχέση της Έφι με την αδελφή της Μπιν είναι ιδιαίτερα συγκινητική, ενώ η αναζήτηση της αγάπης δίνει μια ρομαντική νότα στην ιστορία.

Προτείνω την «Απρόσκλητη σε πάρτι» ως ένα διασκεδαστικό και χαλαρωτικό βιβλίο που θα σας κάνει να γελάσετε και να περάσετε ευχάριστα.

Το Ιαματικό Ψυχοβότανο, Θρυλία - Θάλειας Αντωνιάδου

Το βιβλίο «Το Ιαματικό Ψυχοβότανο, Θρυλία» της Θάλειας Αντωνιάδου από τις Εκδόσεις Πηγή Παιδεία είναι μια μαγευτική περιπέτεια που μας εισάγει σε έναν φανταστικό κόσμο γεμάτο θρυλικά πλάσματα, μυστήρια και κρυμμένες δυνάμεις.

Η ιστορία ακολουθεί τον Μάρκο, έναν νεαρό που ανακαλύπτει ξαφνικά πως διαθέτει μια σπάνια ικανότητα: μπορεί να ακούει πράγματα που κανένας άλλος άνθρωπος δεν μπορεί. Όταν η θεία του Αύρα πέφτει θύμα ενός μυστηριώδους συμβάντος και η ψυχή της κινδυνεύει, ο Μάρκος, μαζί με την φίλη του Λουίζα και το φτερωτό λιοντάρι Λάντρο, ξεκινά μια επική αναζήτηση στη Θρυλία για να βρουν το ιαματικό ψυχοβότανο.

Ο φανταστικός κόσμος που δημιουργεί η συγγραφέας είναι πλούσιος και πολυδιάστατος, με θρύλους και πλάσματα όπως λάμιες, μάγισσες και υπερβόρειους. Δράση κι αγωνία, συνεχείς εξελίξεις και μαγεία.

Η αγωνία είναι διαρκής, καθώς η αναζήτηση του ψυχοβότανου διαρκεί μόνο τρεις ημέρες, αλλά με την απρόβλεπτη φύση του Θρυλόχρονου, ο χρόνος μπορεί να διαρκεί από λίγα λεπτά έως αιώνες.

«Το Ιαματικό Ψυχοβότανο, Θρυλία» προσφέρει μια ευκαιρία στους αναγνώστες να εξερευνήσουν έναν νέο, μοναδικό κόσμο μαγείας και περιπέτειας. Ιδανικό για λάτρεις της φανταστικής λογοτεχνίας που απολαμβάνουν συναρπαστικά ταξίδια σε ονειρικούς κόσμους με χιούμορ και κλιμάκωση έντασης, αποκαλύψεις κι ανατροπές.

Προτείνω «Το Ιαματικό Ψυχοβότανο, Θρυλία» διότι η συγγραφέας Θάλεια Αντωνιάδου μέσα από την η ιστορία της θίγει σημαντικά ζητήματα και διδάγματα για τη φιλία και την εμπιστοσύνη, τη γνώση και την καλλιέργεια. Χαίρομαι που θα υπάρχει και συνέχεια.