“Ξέφραγο αμπέλι” το Δικαστικό Μέγαρο Βόλου, στο οποίο μπαινοβγαίνει όποιος θέλει χωρίς κανέναν απολύτως έλεγχο. Η μαγνητική πύλη εισόδου είναι εκτός λειτουργίας ενώ στον χώρο δεν υπάρχουν καν κάμερες ασφαλείας… Παρ’ όλα αυτά με έγγραφό του γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης καθιστά υπεύθυνους τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών Πρωτοδικών της χώρας, από τους οποίους ζητά να λάβουν έκτακτα μέτρα φύλαξης των δικαστικών μεγάρων.
Την περασμένη εβδομάδα ο Σύλλογος των Δικαστικών Υπαλλήλων προχώρησε σε τρεις δίωρες στάσεις εργασίας από τις εννέα έως τις έντεκα το πρωί, απαιτώντας ασφαλείς, αξιοπρεπείς και ανθρώπινες συνθήκες εργασίας. Η κινητοποίηση έγινε στον απόηχο περιστατικού με πρωταγωνιστή 89χρονο, ο οποίος εισήλθε στο Ειρηνοδικείο Αθηνών με καραμπίνα τραυματίζοντας δικαστικούς υπαλλήλους.

Τις τελευταίες ημέρες ο γ.γ. του Υπουργείου Δικαιοσύνης με έγγραφό του προς τις Εισαγγελίες Πρωτοδικών της χώρας καθιστά υπεύθυνους ασφαλείας τους προϊσταμένους των Εισαγγελιών ζητώντας μάλιστα τη λήψη εντατικών μέτρων φύλαξης των δικαστικών μεγάρων. Αντίστοιχο έγγραφο παραλήφθηκε και από την Εισαγγελία Βόλου, η οποία έχει ήδη ζητήσει από την επιτροπή του κτιρίου του Δικαστικού Μεγάρου Βόλου να συνεδριάσει για το συγκεκριμένο ζήτημα.
Σημειώνεται ότι την επιτροπή κτιρίου, που είναι τετραμελής, αποτελούν η πρόεδρος Πρωτοδικών, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών, η πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου και η πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων.
Η επιτροπή καλείται να συνεδριάσει προκειμένου να αποφασίσει για τα μέτρα ασφαλείας που θα πρέπει να ληφθούν και τα οποία προϋποθέτουν και οικονομικούς πόρους που δεν υπάρχουν.
Στο Δικαστικό Μέγαρο Βόλου είναι ανοιχτά μία σειρά ζητημάτων. Το κτίριο κατ’ αρχήν δεν καλύπτεται από κάμερες ασφαλείας. Από τον χειμώνα το Πρωτοδικείο έχει αιτηθεί την αγορά και εγκατάσταση καμερών ασφαλείας, οι οποίες μέχρι και σήμερα δεν έχουν μπει στους χώρους.
Παράλληλα είναι πλέον εκτός λειτουργίας η μαγνητική πύλη εισόδου, η οποία τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε τον περασμένο Απρίλιο και έκτοτε δεν μπορεί να λειτουργήσει. Αποτελεί… διακοσμητικό στοιχείο, δίπλα από την κεντρική πύλη εισόδου.
Επί τάπητος ωστόσο πρέπει να τεθεί και το ζήτημα προμήθειας και εγκατάστασης ειδικής ταινίας στην είσοδο του κτιρίου, όπου οι εισερχόμενοι θα αφήνουν τσάντες και φακέλους για τη διαπίστωση ύπαρξης τυχόν μεταλλικών αντικειμένων όπως γίνεται δηλαδή κατά τον έλεγχο στα αεροδρόμια.
Μείζον θέμα συνιστά και η πίσω πόρτα του κτιρίου, η οποία είναι ορισμένη ως έξοδος κινδύνου, όμως χρησιμοποιείται και ως είσοδος – έξοδος.
Τα όποια μέτρα αποφασιστούν θα κληθούν να εφαρμόσουν οι εργαζόμενοι στη δικαστική αστυνομία, που θα επιφορτιστούν το έργο της φύλαξης κατά προτεραιότητα, απαλλασσόμενοι από «δευτερεύοντα καθήκοντα».
Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)












