Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται σε συναγερμό μετά τα χιλιάδες κρούσματα ευλογιάς των προβάτων σε πολλές περιοχές της χώρας.

Ανησυχητικές διαστάσεις φαίνεται ότι λαμβάνει το τελευταίο διάστημα η ευλογιά προβάτων, που ξεκληρίζει τα κοπάδια των κτηνοτρόφων, καθώς καθημερινά εντοπίζονται νέα κρούσματα από τον Έβρο μέχρι και τη νότιο Πελοπόννησο.

Ψάχνουν την αιτία της εξάπλωσης

Αρχικά η ευλογιά των προβάτων εμφανίστηκε στα μέσα Αυγούστου στον Έβρο, ενώ εξαπλώθηκε σε Σέρρες, Δράμα, Ξάνθη, Μαγνησία και τις τελευταίες ημέρες σε Κόρινθο και Μεσσηνία. Συνολικά έχουν εντοπιστεί 104 εστίες από τον Έβρο έως την Πελοπόννησο ενώ θανατώθηκαν περισσότερο από 17.000 ζώα. Ένα ζώο μπορεί να προσβληθεί με την ευλογιά έως και 6 μήνες μετά την εμφάνιση της νόσου ενώ με την πανώλη μόλις στις πρώτες 72 ώρες.

Αποφασίστηκε με τομεάρχες του πρωτογενούς τομέα, να κλείσουν τα σφαγεία για τουλάχιστον 10 μέρες καθώς και η μετακίνηση των προβάτων για βοσκή και αναπαραγωγή. Οι κτηνοτρόφοι θα μπορούν να διαθέτουν το γάλα τους, πάντα με τα μέτρα απολύμανσης που προβλέπονται για αυτή την διαδικασία. Την ίδια ώρα στις τάξεις των κτηνοτρόφων που στις περιοχές τους υπάρχουν εστίες, επικρατεί ανησυχία καθώς πλησιάζουν τα Χριστούγεννα και ίσως δεν μπορέσουν να διαθέσουν τα ζώα προς σφαγή.

Υπενθυμίζεται πως η ευλογιά των προβάτων δεν είναι μεταδοτική προς τον άνθρωπο, ωστόσο είναι εξαιρετικά μεταδοτική ανάμεσα στα ζώα.

vradini.gr