Με την καθαίρεση του πεζοδρομίου στη δεξιά πλευρά της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου και στο τμήμα από τη διασταύρωση με την οδό Υψηλάντου μέχρι και την διασταύρωση με την οδό Βασιαρδάνη από μηχάνημα του αναδόχου ξεκίνησαν το πρωί της Δευτέρας (17/10) οι εργασίες για την κατασκευή του έργου «Διαμόρφωση Ποδηλατοδρόμου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου».

Γενικά σε όλο το μήκος της οδού έως τον πεζόδρομο που υπάρχει λίγο πριν την οδό Θεσσαλιώτιδος, και ανά οικοδομικό τετράγωνο θα γίνει καθαίρεση του υπάρχοντος κρασπεδόρειθρου, καθώς και των υπαρχόντων πλακοστρώσεων, ώστε να κατασκευαστούν νέες κατάλληλες κλίσεις, Η επίστρωση του πεζοδρομίου αλλά και της προστατευτικής ζώνης, θα γίνει με βοτσαλόπλακες λευκές διαστάσεων 40Χ40 εκ. Στο πεζοδρόμιο θα κατασκευαστεί όδευση τυφλών με τσιμεντόπλακες διαστάσεων 40Χ40 εκ, χρώματος γκρι, σύμφωνα με όσα προβλέπει ο κανονισμός για τα ΑΜΕΑ. Οι πλάκες θα είναι πορείας, εξυπηρέτησης, αλλαγής πορείας και κινδύνου. Στα σημεία που η όδευση τυφλών συναντάει υπάρχοντα φρεάτια, προβλέπεται ειδική κατασκευή με την τοποθέτηση ειδικού καλύμματος φρεατίου που θα επενδυθεί με τις αντίστοιχες τσιμεντόπλακες. Η λωρίδα του ποδηλάτου θα επιστρωθεί με βοτσαλόπλακα με κόκκινο χρώμα και οριοθετείται δεξιά και αριστερά με επίστρωση φιλέτου χτενιστού μαρμάρου Κοζάνης διαστάσεων 15Χ40 εκ και πάχους 3 εκ.

Ο ποδηλατόδρομος που κατασκευάζεται στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου, θα ενώσει το υπάρχον δίκτυο της πόλης με το νέο υπό κατασκευή Διοικητήριο. Κατασκευάζεται στο επίπεδο του πεζοδρομίου και σε προέκταση αυτού στην δυτική πλευρά της Ηρώων Πολυτεχνείου από Υψηλάντου έως τον πεζόδρομο πριν την οδό Θεσσαλιώτιδος, μέσω του οποίου, η κίνηση των ποδηλάτων θα οδηγείται στο απέναντι πεζοδρόμιο της οδού Κουμουνδούρου και με κατάλληλη διαμόρφωση του κόμβου Θεσσαλιώτιδος - Κουμουνδούρου - Φλωράκη στην οδό Χαριλάου Φλωράκη. Στο τμήμα μεταξύ των οδών Παλαιολόγου και Δημητρίου Λάππα, στο ύψος της πλατείας Δραχμής, εξαιτίας της ύπαρξης αφετηρίας του αστικού ΚΤΕΛ, ο ποδηλατόδρομος θα αλλάζει πορεία και θα περνάει μέσα από το πάρκο, πίσω ακριβώς από το στέγαστρο της αφετηρίας των λεωφορείων. Ο ποδηλατόδρομος επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου θα περιλαμβάνει λωρίδα πλάτους 1,50 μ. μονής κατεύθυνσης κυκλοφορίας ποδηλάτου, αντίθετης με την κίνηση του αυτοκινήτου στην οδό, και προστατευτική λωρίδα πλάτους 0,75 μ. μεταξύ του ποδηλάτου και του αυτοκινήτου, η οποία περιλαμβάνει φύτευση, φωτισμό, καλαθάκια μικρό – απορριμμάτων και ποδηλατοστάσια Το ολικό μήκος της ανωτέρω περιγραφόμενης παρέμβασης είναι περίπου 750 μ.

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις

Με απόφαση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Καρδίτσας, στο πλαίσιο της υλοποίησης της Φάσης 1 του έργου «Διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου στην οδό Ηρώων Πολυτεχνείου» θα εφαρμοστεί προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας όλων των οχημάτων, στην Καρδίτσα, επί της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου, και ειδικότερα στο τμήμα μεταξύ των οδών Υψηλάντου και Νικηταρά έως και την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022.

Σύμφωνα με την απόφαση, απαγορεύεται η στάση και η στάθμευση όλων των οχημάτων πλην αστικών λεωφορείων, στην οδό Μεγάλου Αλεξάνδρου, στο τμήμα μεταξύ των οδών Υψηλάντου και Βασιαρδάνη, προκειμένου να μεταφερθεί στην υπάρχουσα στάση αστικών λεωφορείων και η αντίστοιχη της οδού Ηρώων Πολυτεχνείου.

Η κυκλοφορία των οχημάτων προς τις κυριότερες οδούς της πόλης, θα διεξάγεται μέσω των πλησιέστερων κάθετων οδών και από τις διασταυρώσεις από τις οποίες επιτρέπεται η στροφή προς αυτές, καθώς επίσης και σύμφωνα με τις υποδείξεις του Τμήματος Τροχαίας Καρδίτσας.

kardisaLive.Net