Νέο «χτύπημα» της Κτηματικής με τσουχτερά πρόστιμα και τελεσίγραφα, αυτή τη φορά στην περιοχή των Καλών Νερών στη Μαγνησία. Επαγγελματίες εστίασης κλήθηκαν μέσα στο Σαββατοκύριακο να μαζέψουν τραπεζοκαθίσματα και ομπρέλες και να αδειάσουν τις παραλίες, στη δύση μιας τουριστικής σεζόν – εφιάλτη.

Τουλάχιστον πέντε επαγγελματίες εστίασης της περιοχής, έλαβαν την περασμένη Παρασκευή «ραβασάκια» της Κτηματικής με υπέρογκα πρόστιμα που ξεκινούσαν από 5.000 έως 6.000 ευρώ και έφθαναν και τις 14.000 ευρώ. Τα «ραβασάκια» συνοδεύονταν και από «τελεσίγραφα» εκκένωσης των παραλιών από τραπεζοκαθίσματα, ομπρέλες και κάθε είδους κατασκευές από την παραλία, εντός 48 ωρών.

Μάλιστα, με έγγραφό της η Κτηματική καλούσε τον Δήμο Νοτίου Πηλίου να προχωρήσει άμεσα σε αυτοψία για να διαπιστώσει αν οι επαγγελματίες συμμορφώθηκαν στην εντολή εκκένωσης της παραλίας.

Χθες κλιμάκιο του Δήμου Νοτίου Πηλίου έκανε αυτοψία κατ’ εντολή της Κτηματικής και αντίκρισε άδεια από ομπρελοκαθίσματα και τραπεζοκαθίσματα παραλία και τους καταστηματάρχες έξω φρενών.

«Κάθε χρόνο συντάσσουμε τοπογραφικά για τον χώρο που θέλουμε στην παραλία και επειδή άδειες κανονικές δεν μπορούμε να εκδώσουμε πληρώνουμε εν είδη άδειας, πρόστιμο στην Κτηματική και έτσι δουλεύουμε. Τώρα κληθήκαμε να αποσύρουμε τον εξοπλισμό μας. Πώς θα δουλέψουμε;» ξεχείλιζε η αγανάκτηση επαγγελματιών που όχι μόνο τιμωρήθηκαν με υπέρογκα πρόστιμα για αυθαίρετη κατάληψη αιγιαλού αλλά ουσιαστικά αναγκάζονται να κλείσουν τις επιχειρήσεις τους.

«Είχαμε λίγες ακόμη ημέρες μήπως και δουλέψουμε. Περάσαμε τον Daniel. Καταστραφήκαμε και πληρώσαμε για να ξαναστήσουμε τα μαγαζιά μας χωρίς ακόμη να έχουμε πάρει αποζημιώσεις. Αναδουλειά είχαμε όλο το καλοκαίρι εξαιτίας της δυσφήμισης για τα νερά του Παγασητικού και το… κερασάκι ήρθε με τα νεκρά ψάρια από την Κάρλα. Αυτές τις ημέρες θα είχαμε μια κίνηση από γκρουπ ξένων επισκεπτών και θα αντικρίσουν άδειες παραλίες», αγανακτούν επαγγελματίες της εστίασης που δέχονται απανωτά χτυπήματα.

Ελεγχοι και πρόστιμα σε περιοχές που βρίσκονται σε έκτακτη ανάγκη

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Συλλόγου Εστίασης της Μαγνησίας, Στέφανο Στεφάνου, «ο Νόμος της Μυκόνου έχει καταστρέψει τη Μαγνησία».

«Από τους 30 ελέγχους που έγιναν και επιβλήθηκαν πρόστιμα, οι 20 περιπτώσεις αφορούσαν στη Μαγνησία εκ των οποίων οι δέκα στα Καλά Νερά. Η Μαγνησία είναι σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης έως τέλος Σεπτεμβρίου. Δεν μπορώ να καταλάβω αυτό που γίνεται από την Κτηματική σε βάρος επιχειρήσεων που και οι ίδιες επλήγησαν και οι περιοχές στις οποίες δραστηριοποιούνται», σημείωσε ο κ. Στεφάνος.

Ο ίδιος επισημαίνει ότι το πρόβλημα που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι επαγγελματίες είναι βαθύτερο. «Οι συνάδελφοι στους οποίους έχουν επιβληθεί πρόστιμα δεν θα μπορέσουν να εκδώσουν άδειες εκμετάλλευσης αιγιαλού για την επόμενη πενταετία. Οπότε τι γίνεται; Κλείνουν τα μαγαζιά τους; Οδηγούνται στο λουκέτο;», ξεσπά και ο ίδιος με αγανάκτηση για όσα συμβαίνουν φέτος στο τουριστικό τμήμα του νομού.

Στο πλευρό των επαγγελματιών ο Δήμος

«Ως δήμος λάβαμε εντολή από την Κτηματική να προχωρήσουμε σε αυτοψία. Αυτό που γίνεται όμως, ειδικά φέτος, μετά από την καταστροφή που έχει βιώσει η περιοχή, δεν έχει προηγούμενο. Ως δήμος είμαστε στο πλευρό των επαγγελματιών», ανέφερε ο αντιδήμαρχος Αποστόλης Διανέλλος.

Για τα πρόστιμα και τα τελεσίγραφα ενημερώθηκε και ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου, Μιχάλης Μιτζικός, ο οποίος μάλιστα είχε γίνει αυτόπτης μάρτυρας των ελέγχων της Κτηματικής, όταν βγαίνοντας από το Πολιτιστικό Κέντρο των Καλών Νερών όπου είχε υπογράψει σύμβαση για την κατασκευή του Βιολογικού, πριν από δύο εβδομάδες περίπου, είδε υπαλλήλους να έχουν βγάλει μεζούρες και να μετράνε μετά από καταγγελίες που είχαν γίνει στις υπηρεσίες.

Με εντολή του κ. Μιτζικού, στη σημερινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής, θα συζητηθεί εισήγηση για τη νομική στήριξη των επαγγελματιών προκειμένου να προσβάλλουν στη δικαιοσύνη τις αποφάσεις σε βάρος τους που θέτουν σε κίνδυνο και την ίδια την επαγγελματική τους υπόσταση.

Ελένη Χάνου (Ταχυδρόμος)