Η ρωσική σωφρονιστική υπηρεσία ανέφερε ότι ο σφοδρός επικριτής του Βλαντίμιρ Πούτιν και πολιτικός του αντίπαλος Αλεξέι Ναβάλνι πέθανε.

«Στις 16 Φεβρουαρίου 2024, στο σωφρονιστικό κέντρο Νο3, ο κατάδικος Α.Α. Ναβάλνι ένιωσε αδιαθεσία μετά από μια βόλτα, σχεδόν αμέσως έχασε τις αισθήσεις του», αναφέρει η δήλωση.

«Οι ιατροί του ιδρύματος έφτασαν αμέσως και κλήθηκε ιατρική ομάδα έκτακτης ανάγκης. Έγιναν όλα τα απαραίτητα βήματα ανάνηψης, αλλά δεν απέδωσαν θετικά αποτελέσματα», αναφέρεται στην ανακοίνωση. Οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών επιβεβαίωσαν τον θάνατο του καταδικασθέντος», προστίθεται.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι συνελήφθη το 2021 μετά την ανάρρωσή του από μια απόπειρα δολοφονίας με δηλητήριο που έχει συνδεθεί με την υπηρεσία ασφαλείας FSB της Μόσχας.

Κρεμλίνο: Δεν έχουμε πληροφορίες για τον θάνατο του Ναβάλνι, γνωρίζει ο Πούτιν

Από την πλευρά του το Κρεμλίνο σχολίασε ότι δεν έχει πληροφορίες για την αιτία θανάτου του 47χρονου επικριτή του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο εκπρόσωπος Ντμίτρι Πεσκόφ επέμεινε επίσης ότι η ομοσπονδιακή υπηρεσία φυλακών κάνει όλους τους απαραίτητους ελέγχους σχετικά με τον θάνατό του.

Ο ρωσικός κρατικός ιστότοπος TASS αναφέρει ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν ενημερώθηκε για τον θάνατό του.

Ποιος είναι ο Ναβάλνι;

Γεννημένος από ιδιοκτήτες εργοστασίων σε ένα χωριό δυτικά της Μόσχας, ο Αλεξέι Ναβάλνι μεγάλωσε και έγινε ίσως ο μεγαλύτερος επικριτής του προέδρου της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν στην εξουσία.

Η πολιτική του δράση, συμπεριλαμβανομένων των εκτεταμένων ερευνών για διαφθορά υψηλού επιπέδου και η υποψηφιότητα για δήμαρχος της Μόσχας, του έφεραν φήμη και πολλοί πίστευαν ότι αποτελούσε απειλή για τον κ. Πούτιν.

Ήταν τον Αύγουστο του 2020 όταν η μάχη του εναντίον του Ρώσου προέδρου έγινε πρωτοσέλιδο στον παγκόσμιο Τύπο.

Αρρώστησε βαριά σε μια πτήση από τη Σιβηρία στη Μόσχα και ο Ναβάλνι μεταφέρθηκε, όντας σε κώμα, στο Βερολίνο. Η ομάδα του κατηγόρησε το Κρεμλίνο ότι τον δηλητηρίασε, μια κατηγορία που το Κρεμλίνο αρνήθηκε. Οι Γερμανοί γιατροί επιβεβαίωσαν ότι είχε δηλητηριαστεί με novichok - ένα δημητήριο σοβιετικής εποχής - και η ανάρρωσή του κράτησε μήνες.

Παρά τον κίνδυνο, ο Ναβάλνι επέλεξε να επιστρέψει στη Ρωσία όπου αργότερα συνελήφθη, καταδικάστηκε με κατηγορίες που λέει ότι έχουν πολιτικά κίνητρα και παρέμεινε στις ρωσικές φυλακές μέχρι τον θάνατό του σήμερα.

lifo.gr