Ένα επιπλέον εμπόδιο έχει προκύψει στην ήδη προβληματική και μετ’ εμποδίων διαδικασία επιλογής διοικήσεων στα δημόσια νοσοκομεία. Τη στιγμή που ο νέος τρόπος τοποθέτησης διοικητών στα νοσηλευτικά ιδρύματα περιλαμβάνει πολλά και χρονοβόρα βήματα, ο πρόσφατος νόμος για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση προσθέτει καθυστερήσεις που προκαλούν περαιτέρω ένταση στους υποψηφίους οι οποίοι περιμένουν επί μήνες.

Πώς σχετίζεται ο εν λόγω νόμος με τις νέες διοικήσεις στα νοσοκομεία; Η διοικητική μεταφορά όλων των υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας – από τις διοικήσεις των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, μέχρι τους ξενώνες και τα οικοτροφεία – στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ), καταργεί τις θέσεις διοικητών και αναπληρωτών διοικητών των ψυχιατρικών νοσοκομείων. Η διοίκηση των δομών αυτών θα γίνεται, δηλαδή, από τις Υγειονομικές Περιφέρειες.

Η παραπάνω αλλαγή που έχει ψηφιστεί από τη Βουλή, έχει δημιουργήσει διαδικαστική «εμπλοκή» στη δημοσίευση προσωρινών αποτελεσμάτων σε Υγειονομικές Περιφέρειες που θα μπορούσαν να έχουν προχωρήσει. Και αυτό γιατί υπάρχουν υποψήφιοι διοικητές που έχουν δηλώσει και ψυχιατρικά νοσοκομεία στην αίτησή τους. Σημειώνεται ότι οι υποψήφιοι διοικητές νοσοκομείων είχαν την επιλογή να κάνουν αίτηση για έως πέντε νοσοκομεία. Επιπλέον, είναι χρήσιμο να αναφερθεί ότι ο νόμος για τις νέες διοικήσεις στο δημόσιο όπως και η κατάθεση αιτήσεων από τους ενδιαφερόμενους προηγήθηκαν του νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση.

Με το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί, ως απόρροια του νόμου για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση, οι υποψήφιοι που δεν μπορούν να διεκδικήσουν θέση σε ψυχιατρικό νοσοκομείο μένουν με… λειψές επιλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες του ygeiamou.gr, τέτοιους υποψηφίους έχουν η 2η και η 3η Υγειονομική Περιφέρεια, δηλαδή η περιοχή της δυτικής Αττικής, καθώς και της Θεσσαλονίκης. Οι δύο αυτές Περιφέρειες και ειδικά η 3η δεν είχαν μεγάλο φόρτο και θα μπορούσαν να είναι από το ΑΣΕΠ έτοιμα τα προσωρινά αποτελέσματα των 15 επικρατέστερων υποψηφίων ανά νοσοκομείο ώστε να ακολουθήσει η διαδικασία των προφορικών συνεντεύξεων. Ωστόσο, επειδή σε αυτές υπάρχουν τα ψυχιατρικά νοσοκομεία, καταγράφεται και η εμπλοκή.

Mαρία Νίκη Γεωργαντά (ygeiamou.gr)