Το γεγονός ότι εντός των ημερών θα δούμε μια νέα δεκάδα κατηγορουμένων για την τραγωδία των Τεμπών και θα είναι ίσως η πρώτη φορά που αγγίζουμε πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας (γενικούς γραμματείς) αποκάλυψε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 ο Λουκάς Αποστολίδης νομικός εκπρόσωπος που εκπροσωπεί ορισμένα από τα θύματα του φονικότερου δυστυχήματος στην ιστορία του ελληνικού σιδηρόδρομου.

Ο συνήγορος της οικογένειας Πλακιά που έχασε τα δίδυμα κορίτσια στο τραγικό δυστύχημα, πρώην βουλευτής και υπουργός του ΠΑΣΟΚ, εκπροσωπεί τον πατέρα και θα καταθέσει μετά τις 22 Ιουλίου αίτημα άρσης τηλεφωνικού απορρήτου μεταξύ του υφυπουργού στον πρωθυπουργό Χρ. Τριαντόπουλου και του τότε περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού.

Όπως ανέφερε ο κ. Αποστολίδης, στην Ελλάδα υπάρχει πλέγμα νομοθετικών διατάξεων που δίνει τη δυνατότητα όταν υπάρχει κακουργηματική πράξη και κατ’ εξαίρεση σε πλημμεληματικές πράξεις, οπότε θα κατατεθεί συγκεκριμένο αίτημα με προσπάθεια τεκμηρίωσης, για να αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών, γιατί η άρση του τηλεφωνικού απορρήτου έχει πάντα έναν σκοπό: Την αποκάλυψη της αλήθειας και σε περιπτώσεις που υπάρχουν ιδιαιτέρας φύσεως εγκλήματα, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση.

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, το λεγόμενο παχύδερμο κράτος διαχρονικά που δεν προλαβαίνει το κακό αλλά έρχεται κατόπιν εορτής να διορθώσει πράγματα που δεν διορθώνονται, όπως το μείζον ζήτημα τη; Ασφάλειας και τον χαμό των 57 παιδιών και ο θρήνος των συγγενών και των παθόντων που έζησαν αυτή την τραγωδία, που είχε αποτέλεσμα να έχουμε ακόμη ανασφάλεια.

«Το θέμα των Τεμπών και αυτής της τραγωδίας δεν θα ξεχαστεί ποτέ, εντός των ημερών θα υπάρχει μια καινούργια δεκάδα κατηγορουμένων και θα είναι ίσως η πρώτη φορά που αγγίζουμε πρόσωπα της πολιτικής ηγεσίας (γενικούς γραμματείς) και πιστεύω να πάμε στο επόμενο βήμα, στο καθαρόαιμο πολιτικό προσωπικό, το οποίο είχε την εποπτεία για την ασφάλεια μιας από τις πιο βασικές υποδομές της χώρας μας στον σιδηρόδρομο», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Ο συνήγορος της οικογένειας εκτίμησε ότι θα απαγγελθούν κατηγορίες, ενώ τόνισε ότι η εισαγγελέας διερεύνησε το στελεχιακό δυναμικό που ενεπλάκη στο λεγόμενο μπάζωμα και θα ακολουθήσουν εξελίξεις στο ζήτημα αυτό.

Ο ίδιος είπε ότι το αίτημα για άρση του τηλεφωνικού απορρήτου είναι μια πρόκληση απέναντι στους συγγενείς των θυμάτων για τους ίδιους να πουν ότι λένε αλήθεια, είναι καθαροί και επιτρέπουν στη Δικαιοσύνη να κάνει άρση του απορρήτου των τηλεφωνικών τους συνδιαλέξεων. Σε αντίθετη περίπτωση, τόνισε ο συνήγορος θα υπάρξει ένδειξη ενοχής, με περαιτέρω εξελίξεις.

«Αυτό είναι ένα στοιχείο που αν πράγματι από την αρχή είχε τη δυνατότητα ο ανακριτής ή ο εισαγγελέας που έχουν το βάρος της δύσκολης ανακριτικής διαδικασίας, θα το είχαν πράξει άμεσα για να σταματήσει όλη αυτή η συζήτηση και κάποιοι να κρύβονται», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Ο ίδιος τόνισε ότι ήδη ανεβαίνουμε στο επόμενο σκαλί που φεύγουμε από τις διοικήσεις και πάμε στους γενικούς γραμματείς και πολύ σύντομα θα πάμε και στα κατ’ εξοχήν πολιτικά πρόσωπα που είχαν την ευθύνη γι’ αυτή τη διαδικασία.

Κεντρικός υπεύθυνος η πολιτική ηγεσία

Σύμφωνα με τον κ. Αποστολίδη, ο κεντρικός, αντικειμενικός και, λόγω καθήκοντος, υπεύθυνος για την τραγωδία αυτή, είναι πρωταρχικά η πολιτική ηγεσία, γιατί η διοίκηση στον τριχοτομημένο ΟΣΕ έχει αρμοδιότητα την εκπαίδευση προσωπικού και την τήρηση των κανονισμών και των αποφάσεων, η πολιτική ηγεσία όμως είναι ο επόπτης του Οργανισμού και αν δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τον έλεγχο, θα αναλάβει και την ευθύνη, καθώς δεν είναι απλός παρατηρητής.

«Γι’ αυτό επιμένουν οι συγγενείς των θυμάτων και εμείς. Για να μπορέσει πραγματικά να λάμψει η αλήθεια, για να υπάρξουν οι ανάλογες τιμωρίες, για να ικανοποιηθεί και το δημόσιο αίσθημα, αλλά προπάντων να νιώσουν μια ηθική ανακούφιση οι γονείς ότι κάνανε ότι μπορούσαν καλύτερο για τα παιδιά τους, δικάστηκαν οι άνθρωποι που είχαν ευθύνη παραδειγματικά και ταυτόχρονα το κράτος και το προσωπικό που το υπηρετεί, να έχει απέναντί του ένα διαρκές κατηγορώ προς γνώση και συμμόρφωση, γιατί διαφορετικά δεν θα γινόμαστε κάθε φορά καλύτεροι, αλλά χειρότεροι με ένα άλλο γεγονός», επισήμανε ο συνήγορος οικογενειών θυμάτων.

Κακουργηματικές πράξεις από την ευρωπαία εισαγγελέα

Ο κ. Αποστολίδης τόνισε ότι σ’ αυτή την κατεύθυνση θα πρέπει να τρέξουν και τρέχουν οι διαδικασίες αν και τα κατηγορητήρια στη μεγάλη τους γκάμα αφορούν πλημμεληματικές πράξεις αν και τα εγκλήματα είναι ιδιαιτέρας φύσης και θα έπρεπε να είχαν γίνει απαγγελίες για κακουργηματικές πράξεις, σε αντίθετη με την ευρωπαία εισαγγελέα που έχει απευθύνει σοβαρές κακουργηματικές πράξεις σε πολλά πρόσωπα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η ευρωπαία εισαγγελέας κάνει τη δουλειά της, λέει ότι σας έδωσα χρήματα για να κάνετε έργο και εσείς φτάσατε σε σημείο να μην εγκαταστήσετε τα συστήματα ασφαλείας και δεν μπορεί από το 2014 ως το 2023 να μην έχει τελειώσει ένα έργο που οι προδιαγραφές της σύμβασης ήταν για δύο έτη, ενώ κοιτάζει το οικονομικό σκέλος της υπόθεσης.

Ακόμη ο δικηγόρος τόνισε ότι αν είχε εκτελεστεί το έργο και λειτουργούσαν τα συστήματα ασφαλείας, δεν θα συνέβαινε το δυστύχημα, όπως διαπίστωσαν οι πραγματογνώμονες, ενώ και η δικογραφία της ευρωπαίας εισαγγελέως υπάρχει στη μεγάλη δικογραφία του εφέτη ανακριτή.

magnesianews.gr