Οι «ατελείωτες» ώρες του εγκλεισμού στις φυλακές αποτελούν για τους κρατούμενους μια δύσκολη και επίπονη καθημερινότητα. Αναζητώντας ένα παράθυρο ελευθερίας αρκετοί είναι εκείνοι πίσω από τα κάγκελα που ψάχνουν μια διέξοδο στη γνώση και τη δημιουργικότητα.
Σε αυτή την κατεύθυνση η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Λάρισας «Κωνσταντίνος Κούμας» και το 2ο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) των φυλακών της Λάρισας, συνεργάζονται εδώ και αρκετό καιρό με σκοπό τη λειτουργία παραρτήματος της Βιβλιοθήκης στο 2ο ΣΔΕ.
Η βιβλιοθήκη λειτουργεί με επιτυχία, ενώ πραγματοποιείται επίσης, πρόγραμμα αρχειοθέτησης όλων των βιβλίων της Δανειστικής Βιβλιοθήκης των εκπαιδευτικών δομών της φυλακής Λάρισας, εμπλουτισμός τους με βιβλία της Δημόσιας Βιβλιοθήκης και υλοποίηση εκπαιδευτικών δράσεων.
Όπως εξήγησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διευθύντρια της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας Γεωργία Τσιάνα «τα τελευταία χρόνια, η βιβλιοθήκη έχει αυξήσει τις δράσεις της στοχεύοντας στην εξωστρέφεια και στην προσέγγιση κοινωνικών ομάδων ή φορέων που έχουν δυσκολία ή και αδυναμία πρόσβασης στο χώρο μας».
Παράλληλα, σημείωσε ότι «πρόκειται για μια πολύ σημαντική κίνηση για τους κρατούμενους, αφού ο κόσμος της γνώσης, η ανάγνωση και η επαφή με το βιβλίο μπορεί να αποτελέσει στήριγμα για τους ανθρώπους που ζουν στην κράτηση».
Το παράρτημα δημιουργείται με σκοπό την κάλυψη των αναγκών των εκπαιδευόμενων των σχολικών μονάδων που λειτουργούν στο Κατάστημα Κράτησης Λάρισας.
Αξίζει να σημειωθεί πως στις φυλακές, και συγκεκριμένα σε ένα περιβάλλον χωρίς πρόσβαση στο διαδίκτυο και με περιορισμένες εγκαταστάσεις βιβλιοθηκών, τα βιβλία γίνονται ακόμα πιο σημαντικά.
Στόχος της συνεργασίας, είναι η πλήρης οργάνωση των βιβλίων και των περιοδικών της Σχολικής Βιβλιοθήκης και σε δεύτερο χρόνο, η υλοποίηση εκπαιδευτικών προγραμμάτων, ώστε να τονωθεί το ενδιαφέρον των μαθητών για τη γνώση ενισχύοντας έτσι το εκπαιδευτικό έργο του σχολείου των φυλακών.
Παράλληλα, γίνεται προσπάθεια αρχειοθέτησης των βιβλίων που υπάρχουν στην βιβλιοθήκη του ΣΔΕ. Τα βιβλία καταχωρούνται όχι μόνο ανά θεματική κατηγορία, αλλά και ανά καταγωγή και ημερομηνία γέννησης του συγγραφέα.
Σήμερα, τα βιβλία που έχουν καταμετρηθεί είναι χίλια εννιακόσια, ενώ αυτά που έχουν «περαστεί» στον ηλεκτρονικό κατάλογο της Δημόσιας Βιβλιοθήκης έχουν ξεπεράσει τα χίλια διακόσια. Ορισμένα από αυτά καταχωρούνται για πρώτη φορά στο σύστημα και των δύο βιβλιοθηκών. Σύντομα, θα έχει καταχωρηθεί ηλεκτρονικά ένα μεγάλο μέρος της Δανειστικής Βιβλιοθήκης του σχολείου της φυλακής, ενώ τα περίπου 5 χιλιάδες βιβλία θα μπορεί κανείς να τα βρίσκει στο υποσύστημα OPAC, στην ιστοσελίδα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Λάρισας.
Ηλίας Σκυλάκος / ΑΠΕ-ΜΠΕ