Εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη έδωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και στον δημοσιογράφο Απόστολο Μαγγηριάδη.
Μητσοτάκης: Τα 15 χρόνια η ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης – Θέλουμε τους γονείς συμμάχους
Για τα social media και την χρήση ανηλίκων και αν μπορεί το μοντέλο Αυστραλίας να αποτελέσει οδηγό είπε: «Σε λίγες ημέρες στις 30/12 θα παρουσιάσουμε το σχέδιο γοα την αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος. Υπάρχει σημαντικό πρόβλημα εθισμού παιδιών και νέων στα social και θέλουμε τους γονείς συμμάχους σε οποιαδήποτε πορεία χαράξουμε. Και η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να πρωτοστατήσει στην διαμόρφωση ενός νέου πλαισίου για τα δικαιώματα των παιδιών και να τα προστατεύσουμε χωρίς δρακόντεια μέτρα».
«Θα πρέπει να ορίσουμε μια ηλικία ψηφιακής ενηλικίωσης και θα είναι τα 15 χρόνια και σε κάθε περίπτωση υπάρχει μεγάλη ευαισθησία της κοινής γνώμης. Είδατε πως αποδέχθηκαν την απαγόρευση των κινητών στα σχολεία. Είναι το πρώτο βήμα».
Το δεύτερο μισό του 2025 η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση
Τέλος, για την αναθεώρηση του Συντάγματος και την αναζήτηση συναινέσεων ο πρωθυπουργός είπε: Η συζήτηση μπορεί να ανοίξει από το 2025 και έχω προσδιορίσει ότι αυτή την συζήτηση θέλω να την ξεκινήσω στο δεύτερο μισό του 2025 και το 2026 για να έχουμε χρόνο για μια ευρύτερη συνταγματική αναθεώρηση. Από την φύση της επιβάλλει ευρύτερες συναινέσεις. Σίγουρα πρόθεση θα ήταν να εξασφαλίσουμε σε όσο περισσότερα άρθρα 180 ψήφους από την προτείνουσα Βουλή. Οι επόμενες εκλογές έχουν ως αντικείμενο και την συνταγματική αναθεώρηση και η απάντηση είναι σίγουρα ναι. Πόσα άρθρα θα έχουν ψηφιστεί με 150 και πόσα με 180 ψήφους θα το δούμε».
Αποφάσεις για Πρόεδρο της Δημοκρατίας το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου
«Προτίθεμαι να περάσω λίγες μέρες στην Κρήτη που έχει και βουνό και θάλασσα», είπε για το που θα πάρει τις αποφάσεις του. «Θα ευχηθώ Καλά Χριστούγεννα και καλές γιορτές και θα επανέλθω μετά από αυτές σεβόμενος τον θεσμικό ρόλο του προέδρου της Δημοκρατίας και δεν θα ανακοινώσω τίποτα άλλο΄. Το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Ιανουαρίου μου φαίνεται σωστό».
«Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που ανακουφίζει εκατομμύρια Έλληνες»
«Το μέρισμα της ανάπτυξης το επιστρέφουμε στην κοινωνία. Δεν είναι τα πρώτα μέτρα για τις τράπεζες. Εισάγαμε το σύστημα IRIS. Τώρα που οι τράπεζες πατούν γερά στα πόδια τους μπορούμε να εφαρμόσουμε το μέτρο του μηδενισμού προμηθειών. Το μέτρο ανακουφίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Ο φόρος που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ ήταν δώρο – άδωρο».
«Το ΠΑΣΟΚ για τις τράπεζες είπε 3 διαφορετικά πράγματα και προκάλεσε σύγχυση και δεν γνωρίζουν τους βασικούς κανόνες του τραπεζικού συστήματος. Η κυβέρνηση πήρε μια απόφαση που ανακουφίζει εκατομμύρια Έλληνες. Δεν έχω πρόβλημα αν υπάρχει μια σωστή πρόταση να την υιοθετήσω και να την χαιρετήσω. Κατά κανόνα όμως αυτό δεν συμβαίνει. Βλέπω μια σοβαροφάνεια από το ΠΑΣΟΚ αλλά όταν μπαίνουμε στη λεπτομέρεια είναι και ατεκμηρίωτες και ακοστολόγητες».
Για τους έμμεσους φόρους είπε ότι «οποιαδήποτε παρέμβαση πρέπει να συνοδεύεται και από άλλους φόρους η κυβέρνηση έχει μειώσει φόρους. Έχουμε μειώσει 72 φόρους. Είναι υγιές ότι έχουμε περισσότερα έσοδα. Το κράτος εισπράττει περισσότερα από την ανάπτυξη της οικονομίας και τον περιορισμό της φοροδιαφυγής. Η κυβέρνηση έχει δείξει αποφασιστικότητα και αποτελεσματικότητα και το μέρισμα επιστρέφει στην κοινωνία. Αυτά που παίρνουμε από τους λίγους που φοροδιαφεύγουν τα επιστρέφουμε στους πολλούς. Όσο η πολιτική αυτή αποδίδει μόνιμες αυξήσεις φόρων θα μπορούμε να μιλάμε και για μόνιμες μειώσεις φόρων. Το 2025 είναι το πρώτο βήμα για άλλους προϋπολογισμούς. Όσο θα αποδίδουν τα μέτρα θα στρεφόμαστε στην φορολόγηση της μεσαίας τάξης».
Για το ενδεχόμενο ύφεσης στη Γερμανία: «Η οικονομία μας είναι εξωστρεφής και προφανώς επηρεάζεται από τις εσωτερικές εξελίξεις. Είμαι σίγουρος για την δυναμική μας. Η Ελλάδα θα αποκλίνει προς τα πάνω στους ρυθμούς ανάπτυξης στην Ευρωζώνη. Ομως η κατάσταση στην Ευρώπη ίσως μας οδηγήσει σε πιο τολμηρές αποφάσεις. Οσο οι μεγάλες οικονομίες αντιμετωπίζουν δυσκολίες, ίσως ενηλικιωθεί η Ευρώπη γεωπολιτικά και όχι μόνο. Για δράσης για την ανταγωνιστικότητα. Για την Αμυνα, βγήκαμε μπροστά από την πρώτη στιγμή. Με αξιοπιστία καθώς δαπανούμε άνω του 3% στον τομέα. Χώρες που ήταν φειδωλές σε αυτό, τώρα προσέρχονται στη συζήτηση μετά τα όσα γίνονται σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή. Δεν θα είναι έκπληξη για μένα αν παρθούν γενναίες αποφάσεις μέσα στο 2025
Για τις συζητήσεις στον Λίβανο: «Εχουμε σταθερά καλές σχέσεις στη Μέση Ανατολή με όλα τα κράτη. Είμαστε ντε φάκτο συνομιλητές όλων. Λίβανος και Συρία έχουν μια σημαντική ορθόδοξη κοινότητα, ελληνόφωνη και αραβόφωνη. Συνομιλούμε απευθείας με την κοινότητα που συμμετέχει στις εξελίξεις στη Συρία. Υπάρχει ορθόδοξη μειονότητα που περιμένει από την Ελλάδα να την στηρίξει στην ύπαρξή της».
Για τα εγκώμια Τραμπ σε Ερντογάν για τη Συρία: «Θα δούμε αν ενισχύεται η Τουρκία από αυτό. Πάντα είχε έναν λόγο εκεί και έναν ρόλο. Το πώς θα καταλήξει, είναι νωρίς να το πούμε. Εγώ μπορώ να μιλήσω για τις ελληνοαμερικανικές σχέσεις που είναι στο καλύτερο σημείο που ήταν ποτέ και θα συνεχιστούν και επί Τραμπ.
Για την Κίμπερλι Γκιλφόιλ: «Κατά κανόνα πρέσβεις εκτός διπλωματικού σώματος επιλέγονται για τις κρίσιμες χώρες. Ο κ. Τσούνης δεν ήταν διπλωμάτης και από αυτά που γνωρίζω φαίνεται να είναι ένας άνθρωπος κοντά στο περιβάλλον Τραμπ. Οι εποχές που οι πρέσβεις καθόριζαν τις εξελίξεις ανήκουν σε άλλο αιώνα. Οι σχέσεις μας είναι βαθιές και σφυρηλατημένες».
vradini.gr