Νέα µετάθεση παίρνει η εφαρµογή του πολλαπλού βιβλίου στα σχολεία. Σύμφωνα με την Καθημερινή, οι αρχικές προθέσεις ήταν το σύστηµα να ξεκινήσει από τον προσεχή Σεπτέµβριο, ωστόσο το εγχείρηµα αποτελεί πρόκληση, καθώς τα βήµατα που πρέπει να γίνουν είναι πολλά και τεχνικά δύσκολα.

Επίσης, υπήρξαν ενστάσεις από τους εκδότες. Ετσι, χθες o υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης ανακοίνωσε (Mega) ότι η πιλοτική έναρξη θα γίνει από το σχολικό έτος 20252026 και τα βιβλία θα είναι σε ψηφιακή µορφή. Η έγχαρτη µορφή τους θα εισαχθεί στην εκπαίδευση από το σχολικό έτος 2026-2027.

Ειδικότερα, η θεσµοθέτηση του συστήµατος του πολλαπλού βιβλίου είναι πολιτική απόφαση από την προηγούµενη κυβερνητική θητεία. Με βάση τον σχεδιασµό, το σύστηµα του πολλαπλού βιβλίου δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν το βιβλίο από το οποίο επιθυµούν να διδάξουν στην τάξη, ανάµεσα στα εγκεκριµένα βιβλία που περιλαµβάνονται στο Μητρώο ∆ιδακτικών Βιβλίων (Μ∆Β), ενώ ταυτόχρονα όλα τα εγκεκριµένα βιβλία θα είναι διαθέσιµα σε ψηφιακή βιβλιοθήκη.

Τον Απρίλιο του 2023 η τέως υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραµέως είχε δηλώσει χαρακτηριστικά ότι «όταν πρωτοµιλήσαµε για το πολλαπλό βιβλίο, λίγοι πίστευαν ότι θα γίνει πραγµατικότητα. Η σηµαντική αυτή µεταρρύθµιση ξεκινά, καθώς είχα τη χαρά να υπογράψω τη σχετική πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή αιτήσεων συµµετοχής στη διαδικασία αξιολόγησης και ένταξης διδακτικών βιβλίων στο Μητρώο ∆ιδακτικών Βιβλίων και στην Ψηφιακή Βιβλιοθήκη ∆ιδακτικών Βιβλίων».

Με βάση τον τότε σχεδιασµό, τα προς αξιολόγηση διδακτικά βιβλία θα έπρεπε να υποβληθούν έως τις 22 Μαρτίου 2024 για την πρωτοβάθµια εκπαίδευση, το γυµνάσιο και την Α΄ τάξη του γενικού λυκείου, και τα διδακτικά βιβλία της Β΄ και Γ΄ τάξης γενικού λυκείου έως τις 21 Φεβρουαρίου 2025.

Ωστόσο, από το υπουργείο Παιδείας θα δοθεί παράταση στους εκδότες των σχολικών βιβλίων έως τις 10 Σεπτεµβρίου 2024, ικανοποιώντας το σχετικό αίτηµά τους. Ετσι, το 2025-2026 θα υπάρχουν πολλαπλά βιβλία τα οποία θα µπορούν να αξιοποιήσουν οι εκπαιδευτικοί.

kosmoslarissa.gr