«Ενας κούκος δεν φέρνει την άνοιξη και ένας Αύγουστος δεν φτάνει για να σωθεί ένα καλοκαίρι». Αυτό είναι το μήνυμα που εκπέμπουν εκπρόσωποι του τουριστικού κλάδου στη Μαγνησία που βιώνουν μία από τις δυσκολότερες σεζόν των τελευταίων ετών.

Με τις χαμηλότερες πληρότητες μπαίνει ο φετινός Αύγουστος για τα τουριστικά καταλύματα της Μαγνησίας, με τους ξενοδόχους και τους ιδιοκτήτες ενοικιαζόμενων δωματίων να κάνουν λόγο για μείωση των κρατήσεων σε ποσοστό 40% σε σχέση με πέρυσι.

Ο τουρισμός στη Μαγνησία έχει υποστεί ένα γερό «χτύπημα». Μέρα με τη μέρα οι ιδιοκτήτες καταλυμάτων περιμένουν ανυπόμονα πάνω από τηλέφωνο, ώστε να δεχθούν κρατήσεις έστω και στην εκπνοή του καλοκαιριού.

«Σπάνια, πλέον, ακούς για πληρότητες της τάξης του 100% στη Μαγνησία» αναφέρει μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας Ευαγγελία Διανελλάκη, που επισημαίνει ότι είναι μία δύσκολη χρονιά, η οποία θα γίνει ακόμη δυσκολότερη… από χειμώνα. «Με έναν “καλό” Αύγουστο δεν φτάνει να πληρώσεις τα έξοδα ενός χρόνου, πολλώ δε μάλλον με έναν Αύγουστο που καμία σχέση δεν έχει με τους προηγούμενους και έρχεται να προστεθεί σε ένα καλοκαίρι που σε γενικές γραμμές δεν έχει σχέση με τα προηγούμενα» εξηγεί η κ. Διανελλάκη.

Μέρη της Μαγνησίας, όπου άλλοτε, «βούλιαζαν» από κόσμο τέτοιες ημέρες, φέτος ζουν μία τελείως διαφορετική κατάσταση με ενοικιαζόμενα δωμάτια να κλείνουν… τον μήνα με κάτι παραπάνω από 160 ευρώ τζίρο.

«Υπάρχει ένα «κούμπωμα» όσον αφορά τον Παγασητικό και αυτό αποτυπώνεται και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Υπάρχει μία παραπάνω ζήτηση για τα καταλύματα που βρίσκονται από την πλευρά του Αιγαίου, αλλά και πάλι μειωμένη σε σχέση με τις άλλες χρονιές» σημειώνει η κ. Διανελλάκη επισημαίνοντας την περίπτωση του Πλατανιά, που η κίνηση είναι αισθητά μειωμένη.

Την περίπτωση του Πλατανιά επιβεβαιώνει και η ιδιοκτήτρια τουριστικού καταλύματος Γωγώ Σταθαράκου. Μιλώντας στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ η κ. Σταθαράκου αναφέρει ότι καταγράφεται τεράστια πτώση στις κρατήσεις σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές αποδίδοντας μεγάλο μέρος της πτώσης στις πλημμύρες του περασμένου Σεπτεμβρίου.

«Η κίνηση στον Πλατανιά είναι στο 50% σε σχέση με πέρυσι. Πολλά από τα καταλύματα μετρούν ακόμη μεγαλύτερη …χασούρα. Δεν είναι καθόλου καλή η κατάσταση» σημειώνει η κ. Σταθαράκου.

Στα μείον της φετινής σεζόν, η ίδια προσθέτει και το θέμα των εργασιών που εκτελούνται στο λιμάνι του Πλατανιά, με τους επισκέπτες να εκφράζουν τα παράπονά τους για ανυπόφορο θόρυβο και σκόνη. «Δυστυχώς οι εργασίες ξεκινούν από τις 6 το πρωί και μέχρι το απόγευμα ο κόσμος δεν μπορεί να σταθεί από τη φασαρία. Η επιχείρησή μου είναι ακριβώς μπροστά στο λιμάνι, και δυστυχώς, είχα πελάτες που έφυγαν πριν ολοκληρώσουν τις διακοπές τους λόγω της κατάστασης» σημειώνει η κ. Σταθαράκου.

Ολη η κατάσταση με τον Πλατανιά έχει ενισχύσει, όμως, το Μικρό, το οποίο, όπως τονίζει η κ. Διανελλάκη, «βουλιάζει» από κόσμο τόσο τις καθημερινές όσο και τα Σαββατοκύριακα.

Βοήθημα το Thessaly Pass

Μεγάλη ενίσχυση για την περιοχή είναι και η άφιξη τουριστών που χρησιμοποιούν το Thessaly Evros Pass 2024. Η άυλη ψηφιακή κάρτα των 100 ευρώ, έρχεται να συμβάλλει σημαντικά στην ενίσχυση της τουριστικής κίνησης, καθώς αποτελεί κίνητρο για τους 7.000 δικαιούχους να επισκεφθούν τη Μαγνησία.

«Ερχονται, ήδη, οι πρώτοι επισκέπτες που χρησιμοποιούν το Thessaly Pass. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντική ενίσχυση για εμάς» σημειώνει η κ. Διανελλάκη.

Την ίδια ώρα, το συγκεκριμένο μέτρο, αποτελεί βοήθημα και για εκείνα τα νοικοκυριά που αδυνατούν, φέτος να κάνουν διακοπές. «Δεχόμαστε τηλεφωνήματα από Ελληνες που είχαν έρθει στο παρελθόν στη Μαγνησία για διακοπές και φέτος λένε ότι δεν μπορούν να κάνουν διακοπές για πάνω από δύο μέρες» συμπληρώνει η κ. Διανελλάκη.

Στήριξη από τα Βαλκάνια

Η μεγαλύτερη ροή επισκεπτών που καταφθάνουν φέτος στη Μαγνησία αποδεικνύονται οι κάτοικοι των Βαλκανίων. Σε σχέση με άλλες χρονιές η κίνηση από αγορές όπως η γερμανική έχει μειωθεί και τη θέση τους έχουν πάρει επισκέπτες από Ρουμανία, Βουλγαρία και Ουγγαρία, οι οποίοι πραγματοποιούν πολυήμερες διακοπές.

Όπως εξηγεί η πρόεδρος του Συλλόγου Ιδιοκτητών Τουριστικών Καταλυμάτων Μαγνησίας οι διακοπές των Βαλκάνιων είναι περισσότερες των 10 ημερών, ενώ το θετικό είναι πως δεν περιορίζονται μόνο σε ένα μέρος, αλλά ενισχύουν την τουριστική κίνηση μίας ευρύτερης περιοχής.

taxydromos.gr