Η Τεχνητή Νοημοσύνη μετράει αντιδράσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και αποτυπώνει τον εκλογικό παλμό! «Από την αρχαιότητα η πολιτική συζήτηση γινόταν στην Αγορά και, πολύ αργότερα, στα καφενεία της νεότερης Ελλάδας.
Οι οξυδερκείς κομματάρχες είχαν το χάρισμα να οσμίζονται τις τάσεις από τις συζητήσεις και να μεταφέρουν τα νέα στο πολιτικό τους κόμμα ή τον υποψήφιο που υποστήριζαν», λέει στην «Κ» –και έχει δίκιο– ο Ιωάννης Πήτας, καθηγητής Τμήματος Πληροφορικής ΑΠΘ και διευθυντής του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών. Σήμερα βέβαια η πολιτική συζήτηση έχει μεταφερθεί στην e-Αγορά, δηλαδή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για τα πιο δυναμικά και μορφωμένα στρώματα της κοινωνίας. Εκεί οι αριθμοί των ενεργών πολιτών μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτεροι και η ροή των πολιτικών νέων είναι ραγδαία με παγκόσμια εμβέλεια. Η ανάλυση των δεδομένων αυτών σίγουρα δημιουργεί πονοκεφάλους στα πολιτικά επιτελεία, διότι κάθε άλλο παρά εύκολο είναι να οσμιστούν τη γενική πολιτική εικόνα μιας χώρας και τις τάσεις της.
Γι’ αυτό άλλωστε το Υπολογιστικό Πολιτικό Βαρόμετρο του ΑΠΘ εστιάζει στο twitter, μετρώντας την κοινή γνώμη από τον απόηχο των πολιτικών γεγονότων στο Διαδίκτυο, και κάνει πρόβλεψη εκλογικού αποτελέσματος με βάση τα tweets. Η μέτρηση της δύναμης των κομμάτων για την τρέχουσα εβδομάδα (η τελευταία πρόβλεψη έγινε την Τετάρτη 22.2), όπως την παρουσίασε στην «Κ» ο κ. Πήτας είναι: Ν.Δ. 30,9%, ΣΥΡΙΖΑ 24,1%, ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ 11%, ΚΚΕ 5,2%, Ελληνική Λύση 4%, ΜέΡΑ25 3,2%, Αλλο 6%, Αδιευκρίνιστη ψήφος 15%.
Ειδικότερα, η υπολογιστική πολιτική είναι κλάδος που βρίσκεται στη διασταύρωση της πολιτικής επιστήμης και της επιστήμης των υπολογιστών. Το Πολιτικό Βαρόμετρο είναι εργαλείο υπολογιστικής πολιτικής που αναλύει δεδομένα κοινωνικών μέσων (ειδικότερα των πολιτικών tweets) για εκτίμηση της πολιτικής κοινής γνώμης και πρόβλεψη των εκλογικών αποτελεσμάτων. Για τον σκοπό αυτό χρησιμοποιείται η αυτόματη ανάλυση των πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα. Τα tweets συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων με ακρίβεια περίπου 80%).
Σύμφωνα με τον κ. Πήτα, το Πολιτικό Βαρόμετρο –αναπτύχθηκε στο ΑΠΘ με ερευνητικές προσπάθειες 2 ετών– έχει το πλεονέκτημα ότι η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά γεγονότα και το κόστος σχεδόν μηδενικό. Μάλιστα, με βάση τις μετρήσεις από τον Μάιο του 2022 έως και τις 22 Φεβρουαρίου, δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων με τα αποτελέσματα του Πολιτικού Βαρόμετρου.
Είναι μια χαρακτηριστική εφαρμογή της υπολογιστικής πολιτικής που μπορεί να ανοίξει νέους δρόμους στην πολιτική θεωρία και πράξη.
Η επίσημη παρουσίαση του Πολιτικού Βαρόμετρου θα γίνει την προσεχή Τετάρτη 1 Μαρτίου στο πλαίσιο e-Συμποσίου Υπολογιστικής Πολιτικής στο ΑΠΘ.
Aπόστολος Λακασάς (Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ)