Η αστεγία αποτελεί σημαντικό κοινωνικό πρόβλημα και στο Βόλο με τον Ξενώνα Αστέγων του δήμου Βόλου στη Νεάπολη να φιλοξενεί αυτή τη στιγμή εννέα άτομα και αυτόν της Άλλης Μεριάς να έχει κλείσει. Το θετικό στοιχείο είναι ότι πάνω από 50% των ατόμων που φιλοξένησε ο Ξενώνας στη Νεάπολη από το 2019 μέχρι σήμερα (158) έχει βρει στη πορεία στέγη και εργασία.

Δυσκολία υπάρχει στην καταγραφή των αστέγων που δεν υποβάλλουν αίτημα να φιλοξενηθούν στον Ξενώνα. Ο δήμος Βόλου εξασφάλισε την βιωσιμότητά του με χρηματοδότηση και από το νέο ΕΣΠΑ που λήγει το 2027, ενώ μία θεατρική ομάδα που συστάθηκε εδώ και λίγους μήνες, ήλθε να λειτουργήσει θεραπευτικά για εργαζόμενους και φιλοξενούμενους

Τα στοιχεία παρέθεσαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου, η πρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ Σοφία Χάλαρη, η αντιπρόεδρος Βούλα Αναγνώστου και οι δύο κοινωνικοί λειτουργοί του Ξενώνα, Βησσαρία Θεοδωροπούλου και Ελένη Δούκα. Αφορμή η ημερίδα που διοργανώνεται την Τρίτη 30 Μαίου στις 11 π.μ., στην αίθουσα διαλέξεων του Πολιτιστικού Κέντρου Ν. Ιωνίας με θέμα: «Θεραπεύοντας την αστεγία».

Ο Ξενώνας Αστέγων της Νεάπολης λειτουργεί από το 2012 και από το 2019 επιβιώνει με χρηματοδοτήσεις από το ΕΣΠΑ. Από το 2019 μέχρι και σήμερα εξυπηρετήθηκαν 158 άτομα που υπέβαλλα σχετικό αίτημα. Όπως εξήγησε η κ. Χάλαρη κάποια άτομα παραμένουν άστεγα με δική τους θέληση ενώ κάποια άλλα δεν πληρούν τα κριτήρια που απαιτούνται για την φιλοξενία τους. Επισήμανε ότι «ο Ξενώνας Αστέγων συνεργάζεται πολύ καλά με όλες τις υπηρεσίες του δήμου, την αστυνομία, την πυροσβεστική αλλά και εθελοντές. Επιπλέον συνεργασία υπάρχει με το Κέντρο Υγείας Βόλου και το Νοσοκομείο όπου γίνονται οι εξετάσεις των αστέγων πριν ενταχθουν στον Ξενώνα».

Η κ. Βούλα Αναγνώστου που εκτός από αντιπρόεδρος της ΚΕΚΠΑ ΔΙΕΚ, είναι υπεύθυνη της νοσηλευτικής υπηρεσίας στο Κ.Υ. Βόλου, ανέφερε τα άτομα ελέγχονται κυρίως αιματολογικά για την ύπαρξη μεταδιδόμενων νοσημάτων όπως για παράδειγμα η φυματίωση και υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ των γιατρών της δομής και του νοσηλευτικού προσωπικού. Τα άτομα μπορούν να φιλοξενηθούν για έξι μήνες και να πάρουν παράταση για άλλους έξι μέχρι να βρούν δουλειά και σπίτι και τους παρέχεται διαμονή, σίτιση, διατροφή, είδη ένδυσης, στήριξη ψυχολογική, ομαδικές συναντήσεις και ιατρική μέριμνα για προαγωγή υγείας. «Δεχόμαστε άτομα από 18-65 ετών που εκτός από τα θέματα υγείας θα πρέπει να διαθέτουν κάρτα ανεργίας. Δεν δεχόμαστε άτομα ουσιεξαρτόμενα, αλκοολικούς και με μεταδιδόμενα νοσήματα», εξήγησε.

Αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται στον ξενώνα 9 άτομα ενώ 20 εκτιμάται ότι είναι αυτά που παραμένουν άστεγα με τους όρους της αστεγίας που ορίζονται ευρωπαϊκά. «Άστεγος δεν είναι μόνο αυτός που μένει στο δρόμο, αλλά και αυτός που ζει με πολλούς σε ένα σπίτι, σε ένα εγκαταλελλειμένο κτίσμα, στο αυτοκίνητο κλπ και είναι δύσκολο να τους καταγράψεις», επισήμανε η κοινωνική λειτουργός Ελένη Δούκα, υπεύθυνης της ομάδας street work. «Στόχος μας είναι η δημιουργία σχέσης εμπιστοσύνης και μετά η βοήθεια. Θα θέλαμε τη συνεργασία τόσο των ΜΜΕ όσο και των πολιτών όταν εντοπίζουν άτομα που πιθανότατα είναι άστεγοι να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 24210 91614 και να μας μεταφέρουν την πληροφορία για να τα προσεγγίσουμε».

Δυστυχώς η αστεγία αυξάνεται με τα χρόνια και σε αυτή ήλθε να συμβάλλει η μεγάλη οικονομική δυσπραγία που προέκυψε από την πανδημία αλλά και την ενεργειακή κρίση.

Η θεραπευτική δράση του θεάτρου

Στην εν λόγω ημερίδα θα παρουσιαστεί και ένα θεατρικό δρώμενο από την θεατρική ομάδα πυ συστάθηκε στον Ξενώνα με τη συμβολή της θεατρολόγου και μεταδιδακτορικής φοιτήτριας, Έφης Κουτσογιάννη. Η ομάδα αποτελείται από 14 άτομα, τα μισά εργαζόμενοι στην ΚΕΚΠΑ και οι υπόλοιποι φιλοξενούμενοι στον Ξενώνα. Η ομάδα αυτή ήλθε να λειτουργήσει θεραπευτικά για όλους και ονομάζεται «Ανέλπιστα βήματα». «Θεαματικά» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα από τη συμμετοχή όλων στη θεατρική ομάδα η κοινωνική λειτουργός Βησσαρία Θεοδωροπούλου. «Παρατηρήθηκε ενίσχυση της συμβουλευτικής διαδικασίας και λειτούργησε θεραπευτικά για όλους τους συμμετέχοντες», εξήγησε.

ertnews.gr