Την αδρανοποίηση- κατάργηση και των 12 υπόγειων κάδων απορριμμάτων που διαθέτει η πόλη της Καρδίτσας, δέκα χρόνια μετά την εγκατάστασή τους, αποφάσισε η Δημοτική Επιτροπή κατά τη σημερινή (16/7) της συνεδρίαση κάνοντας δεκτή τη σχετική εισήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Καθαριότητας κ. Φωτ. Παπαδημητρίου -που λόγω απουσίας του τη μετέφερε στο Σώμα ο Αντιδήμαρχος κ. Πετρ. Μουταρέλος ενώ συμπλήρωσε και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Σωτ. Αντωνίου με την πολυετή εμπειρία του ως Αντιδήμαρχος Καθαριότητας-για τους λόγους που το επιβάλλουν.

Ειδικότερα όπως αναφέρεται στην εισήγηση ο δήμος Καρδίτσας, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης της διαχείρισης των απορριμμάτων, προμηθεύτηκε και εγκατέστησε το 2014 με χρηματοδότηση από πόρους του Πράσινου Ταμείου του ΥΠΕΚΑ του προγράμματος “Αστική Αναζωογόνηση 2012-2015” δώδεκα υπόγειους κάδους σε έξι σημεία της πόλης: στη διασταύρωση των οδών Ιεζεκιήλ και Πλαστήρα, στη διασταύρωση των οδών Ιεζεκιήλ και Χαρίτου, στη διασταύρωση των οδών Ιεζεκιήλ και Καμινάδων, στη διασταύρωση των οδών Κουμουνδούρου και Υψηλάντου, στη διασταύρωση των οδών Χατζημήτρου και Υψηλάντου, και στη διασταύρωση των οδών Σμύρνης και Υψηλάντου.

Σε κάθε σημείο τοποθετούνταν ένας κάδος για ανακυκλώσιμα απορρίμματα και ένας για σύμμεικτα.

Η μακροχρόνια χρήση τους όμως, σύμφωνα με την εισήγηση έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα σε αυτούς, όπως στερεοποίηση απορριμμάτων στο βάθος του υπόγειου κάδου, πλημμελή στράγγιση, ανάπτυξη τρωκτικών κλπ που καθιστούν προβληματική τη λειτουργία τους. Επίσης τελευταία παρατηρήθηκε το φαινόμενο οι δημότες να μην τοποθετούν τα απορρίμματα εντός των κάδων αλλά δίπλα σε αυτούς, δημιουργώντας έτσι εστίες μόλυνσης και άσχημες εντυπώσεις καθώς και δυσμενή σχόλια από περαστικούς και επισκέπτες.

Παράλληλα όταν βρέχει αρκετά οι υπόγειοι κάδοι πλημμυρίζουν και καθίστανται μη λειτουργικοί. Απαιτείται τότε η παρέμβαση της ΔΕΥΑΚ για την απάντληση των υδάτων. Επίσης η ΔΕΥΑΚ επιστρατεύεται και για το τακτικό πλύσιμο των υπόγειων κάδων , διότι ο Δήμος δε διαθέτει το κατάλληλο πλυστικό.

Τέλος σύμφωνα με την εισήγηση σε μελλοντικό χρόνο, με την υλοποίηση του προγράμματος «διαλογή στην πηγή» και σύμφωνα με το Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αστικών Στερεών Αποβλήτων προβλέπεται η ανάπτυξη 5 ρευμάτων προδιαλογής όπως: Σύμμεικτα, Χαρτί, Πλαστικό –Μέταλλο, Γυαλί, Βιοαποβλητα (Οργανικά) και εφαρμογή του παραπάνω θα καθιστά πλέον προβληματική την ύπαρξη και λειτουργία των υπόγειων κάδων γι’ αυτό και θα απαιτηθεί πλέον η σταδιακή απενεργοποίησή-κατάργησή τους και η αντικατάσταση τους πιθανόν με άλλα συστήματα υπόγειων κάδων ή απλών τροχήλατων κάδων

Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα αλλά οι κ.κ. Γάζος και Ξυλομένος στις τοποθετήσεις επισήμαναν οτι το παράδειγμα των υπόγειων κάδων για τους οποίους δαπανήθηκε ένα μεγάλο ποσό με χρηματοδότηση του Πράσινου Ταμείου πιστοποιεί οτι ο Δήμος θα πρέπει να αντιμετωπίζει με προσοχή και πάντα με βάση τις πραγματικές ανάγκες των πολιτών τα διάφορα προγράμματα και χρηματοδοτήσεις.

karditsalive.net